NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
po rozwodzie.
Autor Wiadomość
Gochna H 
MODERATOR

Pomogła: 207 razy
Wysłany: Pią Lip 16, 2010 3:32 pm   

miracla,
Cytat:
Ostatnio pracuje na pol etatu i moj dochod miesieczny wynosi okolo 600 euro, przy tym mam dodatek do mieszkania,ubezpieczenia i kindebuget,wychodzi razem miesiecznie okolo 1110 euro.

bedziesz musiala za to wyzyc, niestety....z tego co tu napisalas otrzymujesz juz wszystkie dodatki i nczego wiecej sie nie spodziewaj

( ͡° ͜ʖ ͡°).

Duuvelke 
Mega gaduła

Pomogła: 57 razy
Wysłany: Pią Lip 16, 2010 3:56 pm   

suska napisał/a:
A na jakiej podstawie odmowiono Ci bijstandu?

a podstawie jej dochodu... bijstand jest to dodatek w wypadku kiedy ma sie dochod ponizej min. lub wogole... jesli ona ma 1100 miesiecznie... to nie nalezy jej sie bijstand.

suska 
Mega gaduła
Sex, rock and thea!

Pomogła: 34 razy
Wysłany: Pią Lip 16, 2010 4:22 pm   

Ale dodtaki, ktore dostaje to nie jest jej DOCHOD. Dochod wynosi 600 euro miesiecznie, co rocznie daje ok 7200 euro. Aby starac sie o bijstand trzeba miec dochody nie wyzsze niz € 10.960 (dla samotnego rodzica).

Duuvelke 
Mega gaduła

Pomogła: 57 razy
Wysłany: Pią Lip 16, 2010 4:55 pm   

suska... majac dochd 7200 nie przysluguje jej bijstand...

cytat:
Onder eigen vermogen valt niet alleen spaargeld, maar bijvoorbeeld ook een auto. Voor gezinnen is de grens 10.960 euro, voor alleenstaanden 5.480 euro.

http://www.rijksoverheid....p-bijstand.html

ona jest osoba samotna, wiec podchodzi podt alleenstand...
Ostatnio zmieniony przez Duuvelke Pią Lip 16, 2010 4:56 pm, w całości zmieniany 1 raz  

suska 
Mega gaduła
Sex, rock and thea!

Wysłany: Pią Lip 16, 2010 5:03 pm   

Ona jest samotna matka, wiec podchodzi pod alleenstaande ouder...
Cytat:
U bent alleenstaande ouder € 10.960,00

http://www.rechtopbijstan...dex/pid/967#wie

Jagoda97 
Gaduła nad gadułami :-)

Pomogła: 14 razy
Wysłany: Pią Lip 16, 2010 5:24 pm   

miracla napisał/a:

A wiec jestem samotna matka wychowujaca dwoch synow. Mieszkamy tu od trzech lat.

Prawo do bijstand maja osoby, ktore mieszkaja (sa legalnie zameldowane) dluzej niz 5 lat w Holandii.
Dla osob z pobytem od 3 m-cy do 5 lat decyzje podejmuje gemeente, moga ale nie musza przyznac.
Dobrze by bylo gdybys napisala pismo do gemeente, ze pomoc jest Ci potrzebna na krotki okres czasu, ze masz szanse podjecia pracy.
Wierze, ze w takich sprawach rece opadaja i ogarnia zniechecenie ale jezeli chcesz przetrwac to zacisnij zeby i rob co jeszcze mozna zrobic.
Zycze powodzenia :039:

miracla 
Poczatkujacy

Wysłany: Sob Lip 17, 2010 7:10 pm   

odmowili mi poniewaz, nie jestem holenderka. Z tego co pozniej slyszalam ,lecz niewiem czy to jest prawda, ze powinnam byc 5 lat zameldowana i miec dowod holenderski, ja niestety mam od roku meldunek, ale pracuje od 3 lata

suska 
Mega gaduła
Sex, rock and thea!

Wysłany: Sob Lip 17, 2010 7:22 pm   

Bzdura, jestes obywatelem UE i wystarczy Ci verblijsvergunning z IND i 3 miesieczne zameldowanie w gminie. Sprobuj jeszcze raz bo ktos Ci kity wciska.

Gochna H 
MODERATOR

Wysłany: Sob Lip 17, 2010 7:53 pm   

miracla,
Cytat:
odmowili mi poniewaz, nie jestem holenderka.

ale w Twoim wypadku, to nie ma najmniejszego znaczenia czy jestes holenderka czy nie
wazne jest jak dlugo tu mieszkasz ,i czy spelniasz warunki do tego by otrzymac bijstand
gemeente, wydajac taka decyzje, wcale nie kieruje sie swoimi ''widzimisie'' maja prawo, po rozpoznaniu sytuacji w jakiej znajduje sie dana osoba wystepujaca o bijstand przyznac go lub nie...

( ͡° ͜ʖ ͡°).

miracla 
Poczatkujacy

Wysłany: Nie Lip 18, 2010 8:58 pm   

dziekuje wam za odpowiedzi i ja rowniez sadze ze ktos mnie tu w balona robil, ja sprobuje raz jeszcze o to wystapic.
pozdrawiam

Amissa 
Gaduła

Pomogła: 1 raz
Wysłany: Nie Lip 18, 2010 9:30 pm   

Powodzenia :039: Nie daj sie !

Jagoda97 
Gaduła nad gadułami :-)

Pomogła: 14 razy
Wysłany: Nie Lip 18, 2010 9:37 pm   

Recht op bijstand burgers uit andere EU-landen.

http://www.roosendaal.nl/...delingen_03.htm

Kachna39 
Poczatkujacy
Kachna39

Wysłany: Nie Mar 27, 2011 10:29 am   

Witam wszystkie mamy
Nie wiem czy ktoś to przeczyta bo już dawno temu dodany był ostatni post....spróbuje jednak,może się odezwie jakąś duszyczka z podobnym problemem do mojego.
Jestem mamą 10 letniej dziewczynki,mieszkałyśmy w NL 9 lat i po tym jak moje małżeństwo dobiegło końca postanowiłam wrócic do PL,jednak nie jest nam tu dobrze.
Chciałabym spróbowac z NL moze będzie nam tam lepiej,może córcia chociaż będzie miała lepsze życie i łatwiejszy start...nie chcę ją skazywac na takie życie jakie ja mam.
Co o tym sądzicie?może jest jakaś mama która odważyła się i zrobiła taki krok.
Podzielcie sie proszę ze mną swoimi doświadczeniami.Pozdrawiam Kasia. :061:

Gochna H 
MODERATOR

Wysłany: Nie Mar 27, 2011 11:56 am   

Kachna39,

Cytat:

mieszkałyśmy w NL 9 lat
to powinnas znac doskonale realia zycia w tym kraju mozesz przyblizyc o co wlasciwie pytasz ?

Cytat:

Chciałabym spróbowac z NL moze będzie nam tam lepiej
a co stoi na przeszkodzie ?
piszesz tak jakbys nigdy tu nie mieszkala a te 9 lat ...? to sa wymazane z pamieci ,czy jak to rozumiec?

przeciez nikt nie poda Ci gotowej recepty na szczesliwe ulozenie sobie zycia w tym kraju
jako dorosla i odpowiedzialna osoba ,chyba zdajesz sobie sprawe od czego najpierw trzeba zaczac...

powodzenia
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Nie Mar 27, 2011 12:09 pm, w całości zmieniany 1 raz  

Kachna39 
Poczatkujacy
Kachna39

Wysłany: Nie Mar 27, 2011 1:23 pm   

Witaj!
kiedys w NL było inaczej...przedewszystkim nie było tam tyle Polaków,Holendrzy z tego co się orjentuje juz nie maja tyle szacunku do poalków co kiedyś.Teraz mam córkę i musze przedewszystkim o niej myślec...czy sie tam zaadoptuje czy bedzie jej dobrze szło w szkole,czy będę w stanie pozałatwiac wszystkie formalności związane z zasilkami z mieszkaniem.Jestem sama z nią nie moge na nikogo liczyc w razie w gdyby cos sie wydarzyło.

Odpowiedz do tematu