Kindertoeslag,czyli dodatek na dziecko |
Autor |
Wiadomość |
izarob
Poczatkujacy izarob
Wiek: 46 Dołączyła: 13 Kwi 2008 Posty: 9 Skąd: Łask-Amsterdam
|
Wysłany: Czw Mar 12, 2009 4:52 pm
|
|
|
Witam mam pytanko odnosnie dodatku na dziecko , składałam papiery wszystko szło dobrze ,dziś właśnie dostałam pismo z SVB że narazie jeszcze nie mają wszystkich informacji jakie potrzebują i wstrzymuja sprawe do 9 września czy moża się jakoś odwołać ,bo już nic nie rozumię jakie jeszcze infomację ????????? z Polski że nie pobieram przesłane moje zarobi i męża też ,infomację z gementy że jesteśmy rodzicami też mają to co jeszcze ,może miał ktoś taki przypadek i wie co robić bo ja w tym momencie jestem bezradna pozdrawiam wszystkich |
|
|
|
|
dorota w
Super gaduła
|
Wysłany: Nie Maj 17, 2009 10:39 pm
|
|
|
Mam pytanie-czy jest jakiś termin składania wniosków o kindertoeslag za 2008 rok?Nie przyznano mężowi tego dodatku automatycznie pomimo tego,że pobiera zasiłek rodzinny na dzieci.Księgowy,który rozlicza nas z podatku zapewnia ,że złożył wniosek o ten dodatek,ale minęło już sporo tygodni a odpowiedzi z Belasting nie widać.W jakim czasie Belasting powinien udzielić odpowiedzi na wniosek? |
|
|
|
|
semilka
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Nie Maj 17, 2009 11:02 pm
|
|
|
Nie ma terminu składania, ja jestem zameldowana od czerwca zeszłego roku i też miało być to automatycznie z SVB, ale w lutym lub w marcu składałam podanie przez neta i dostałam zwrot, ale od początku tego roku. |
_________________ pozdrawiam
semilka |
|
|
|
|
dorota w
Super gaduła
|
Wysłany: Pon Maj 18, 2009 5:33 pm
|
|
|
semilka napisał/a: | Nie ma terminu składania, ja jestem zameldowana od czerwca zeszłego roku i też miało być to automatycznie z SVB, ale w lutym lub w marcu składałam podanie przez neta i dostałam zwrot, ale od początku tego roku. |
Dzięki za odzew-mi chodzi konkretnie o 2008 rok.Za 2008 nie dostałaś wyrównania dodatku na dzieci? |
|
|
|
|
stroopwafel
Mega gaduła Debesciak
Pomógł: 8 razy Dołączył: 11 Lis 2009 Posty: 1162 Skąd: Noord Holland
|
Wysłany: Sob Mar 26, 2011 3:36 pm
|
|
|
Dostawalem 2 lata temu konderbijslag ale nie mialem udokumentowanych przelewow i wstrzymali wyplate. Teraz ponownie sie staram i czekam, jednakze juz dostalem kinderbudget z Belastingdienst. Czy to oznacza ze dostalem wyrownanie i bede juz co miesiac to dostawal i czy to tez jest jednoznaczne z tym ze w koncu dostane z powrotem zasilek rodzinny? |
|
|
|
|
enjoy
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Nie Mar 27, 2011 5:55 pm Re: Kindertoeslag,czyli dodatek na dziecko
|
|
|
nollewska napisał/a: | Warunkiem otrzymania tego dodatku jest:
- nie przekroczona kwota dochodu rocznego (obu malzonkow) do kwoty 46.700 euro.
|
Czy chodzi tu o kwote brutto czy netto? |
_________________ Jezeli czegos nie wolno, a bardzo sie chce, to mozna. |
|
|
|
|
m4rcin
MODERATOR
|
Wysłany: Nie Mar 27, 2011 6:19 pm
|
|
|
niestety brutto... |
z taktowanym zegarem 50 MHz procesorem centralnym? Bill Machrone, 1991-09-24 |
Ostatnio zmieniony przez m4rcin Nie Mar 27, 2011 6:19 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
stroopwafel
Mega gaduła Debesciak
Pomógł: 8 razy Dołączył: 11 Lis 2009 Posty: 1162 Skąd: Noord Holland
|
Wysłany: Nie Mar 27, 2011 7:20 pm
|
|
|
Jaka jest srednia kwota miesicznie kindebudget? |
|
|
|
|
enjoy
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Pon Mar 28, 2011 8:34 am Re: Kindertoeslag,czyli dodatek na dziecko
|
|
|
dzieki m4rcin
nollewska napisał/a: | Warunkiem otrzymania tego dodatku jest:
- nie przekroczona kwota dochodu rocznego (obu malzonkow) do kwoty 46.700 euro.
|
czy chodzi tu, o ktoras z kwot z jaaropgave za poprzedni rok? czy podliczyc sobie z umowy? |
_________________ Jezeli czegos nie wolno, a bardzo sie chce, to mozna. |
|
|
|
|
nuta
Gaduła nad gadułami :-)
Pomogła: 4 razy Dołączyła: 17 Cze 2009 Posty: 469
|
Wysłany: Pon Mar 28, 2011 10:33 am
|
|
|
stroopwafel, to zalezy od dochodow ale okolo 80e miesiecznie.
najlepiej podliczyc sobie z umowy, z dochodow ktore pobierasz obecnie. |
|
|
|
|
Hera
MODERATOR Hera

Pomogła: 8 razy Wiek: 53 Dołączyła: 11 Maj 2007 Posty: 952
|
Wysłany: Pon Mar 28, 2011 1:29 pm
|
|
|
izarob napisał/a: | Witam mam pytanko odnosnie dodatku na dziecko , składałam papiery wszystko szło dobrze ,dziś właśnie dostałam pismo z SVB że narazie jeszcze nie mają wszystkich informacji jakie potrzebują i wstrzymuja sprawe do 9 września czy moża się jakoś odwołać ,bo już nic nie rozumię jakie jeszcze infomację ????????? z Polski że nie pobieram przesłane moje zarobi i męża też ,infomację z gementy że jesteśmy rodzicami też mają to co jeszcze ,może miał ktoś taki przypadek i wie co robić bo ja w tym momencie jestem bezradna pozdrawiam wszystkich |
SVB nie wyplaca dodatku na dziecko (kindertoelag), tylko rodzinne (kinderbijslag), a to zupelnie coś innego.
Jeśli nie masz jeszcze kinderbijslag to nie dostaniesz kindertoeslag.
Jeśli czekasz już dlugo na kinderbijslag (czyli rodzinne) to zadzwon do Polski do odpowiedniego wydzialu zajmującego się zasiłkiem rodzinnym w PL i zapytaj czy wogóle Holandia wyslala im juz papiery z zapytaniem czy bierzecie rodzinne w PL.
To trochę trwa, ja czekalam rok od złożenia wniosku, ale zaplacili mi wstecz, od pierwszego dnia mojego pobytu w NL.
Watro więc czekać.
Pozdrawiam |
_________________ Nigdy nie poddawaj się kiedy zgaśnie światło
Gdy cię walnie życia pięść
Nigdy nie poddawaj się dzisiaj nie jest łatwo
Jutro będzie lepszy dzień |
|
|
|
|
sylwia_lelystad
Gaduła nad gadułami :-) zajeta..xD

Pomogła: 13 razy Wiek: 34 Dołączyła: 10 Wrz 2009 Posty: 826 Skąd: Lelystad schiphol
|
Wysłany: Wto Mar 29, 2011 7:42 pm
|
|
|
Tak placa wstecz...sa tez specjalne druki po polsku w SVB ktore nalezy wypelnic i im odeslac, dzieki temu ta procedura napewno trwa krocej...
|
_________________ ...stoję, nic więcej i nic mniej niż człowiek
z każdą wadą i zaletą gotowa konsekwencje ponieść... |
|
|
|
|
Bronka
Mega gaduła

Pomogła: 31 razy Dołączyła: 27 Maj 2010 Posty: 1086
|
Wysłany: Wto Mar 29, 2011 7:49 pm
|
|
|
sylwia_lelystad to juz wiemy, nie powtarzaj co juz bylo 100 razy walkowane! |
_________________ Fox- kolejny niechciany psiak do adopcji
https://www.olx.pl/oferta...html#eb5bd1b1c3 |
Ostatnio zmieniony przez Bronka Wto Mar 29, 2011 7:55 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
|