Przesunięty przez: Gochna H Pon Mar 28, 2011 10:49 am |
Narodziny dziecka |
Autor |
Wiadomość |
kryniu501
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Lis 11, 2008 9:21 pm Narodziny dziecka
|
|
|
Witam mam pytanie pracuje tu legalnie na umowe holęderska w czerwcu spodziewamy sie z żona dziecka żona jest w Polsce będe potrzebował troche spedzić czasu w Polsce chodzi mi o to czy mi sie należny jakis urlop czy opieka nie chem rezygnować z pracy |
|
|
|
|
Meliloti
Gaduła
Pomogła: 3 razy Dołączyła: 07 Kwi 2007 Posty: 128 Skąd: Leiden
|
Wysłany: Wto Lis 11, 2008 9:27 pm
|
|
|
Nalezy Ci sie 2 dni urlopu z okazji urodzin dziecka. Do tego masz tez 3 mies bezplatnego urlopu wychowawczego (ouderschapverlof). Przewaznie ojcowie rozkladaja to sobie na 1 dzien w tyg przez kilka lat. Ale moze uda Ci sie dogadac z szefem, i wziasc wszystko na raz. Z tego co wiem nie ma prawa Ci odmowic, ale nie mam pojecia jak to wyglada w praktyce. |
|
|
|
|
enjoy
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Pon Mar 28, 2011 9:30 am
|
|
|
Meliloti napisał/a: | Nalezy Ci sie 2 dni urlopu z okazji urodzin dziecka.
|
czy to aktualne? posiada ktos gdzies jakies oficjalne rozporzadzenie albo cos w tym stylu? bo mojemu mezowi w pracy powiedzieli, ze w NL nie ma czegos takiego. |
_________________ Jezeli czegos nie wolno, a bardzo sie chce, to mozna. |
|
|
|
|
jso
Gaduła nad gadułami :-)

Pomógł: 15 razy Dołączył: 30 Wrz 2007 Posty: 963 Skąd: Amsterdam
|
Wysłany: Pon Mar 28, 2011 10:56 am
|
|
|
Cytat: | A father is allowed to attend the birth of his child, and has an additional two free days to be taken anytime in the next four weeks. They are also allowed time off to register the birth of their child at the city hall. |
Źródło: http://www.expatica.com/h...s.html?ppager=1 |
_________________ Dumny Polak |
Ostatnio zmieniony przez jso Pon Mar 28, 2011 10:56 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Duuvelke
Mega gaduła

Pomogła: 57 razy Dołączyła: 25 Paź 2006 Posty: 3713 Skąd: 's-Gravenhage
|
Wysłany: Pon Mar 28, 2011 5:22 pm
|
|
|
enjoy napisał/a: | czy to aktualne? posiada ktos gdzies jakies oficjalne rozporzadzenie albo cos w tym stylu? bo mojemu mezowi w pracy powiedzieli, ze w NL nie ma czegos takiego. |
to zalezy od CAO twojego meza... jedni maja 2 dni... inni 5 dni... a jeszcze inni nie maja dnia wolnego... |
|
|
|
|
enjoy
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Wto Mar 29, 2011 8:35 am
|
|
|
Duuvelke napisał/a: | enjoy napisał/a: | czy to aktualne? posiada ktos gdzies jakies oficjalne rozporzadzenie albo cos w tym stylu? bo mojemu mezowi w pracy powiedzieli, ze w NL nie ma czegos takiego. |
to zalezy od CAO twojego meza... jedni maja 2 dni... inni 5 dni... a jeszcze inni nie maja dnia wolnego... |
no wlasnie, sprawdzilam warunki kontraktu meza i rzeczywiscie wg polityki jego firmy, z okazji narodzin dziecka nie przysluguje nic wolnego
myslalam, ze to tak jak w Pl czyli, ze ustawowo okreslone ile i komu, a tu jednak wewnetrzne prawa firmowe rzadza. |
|
|
|
|
Bronka
Mega gaduła

Pomogła: 31 razy Dołączyła: 27 Maj 2010 Posty: 1086
|
Wysłany: Wto Mar 29, 2011 8:48 am
|
|
|
Cytat: | Als vader (of partner) heb je wettelijk recht op 2 dagen kraamverlof na de geboorte van je kind. Het kan echter zijn dat er in jouw CAO andere afspraken (bijvoorbeeld meer dagen, minder dagen is niet mogelijk!) zijn gemaakt. Het kraamverlof mag niet van je vakantiedagen worden ingehouden! Je loon wordt volledig doorbetaald. Kraamverlof moet je binnen 4 weken na de geboorte opnemen, je werkgever mag dit niet weigeren. Naast kraamverlof heb je ook recht op calamiteitenverlof en ouderschapsverlof. Calamiteitenverlof (soms kort verlof genoemd) kan worden gebruikt voor de dag van de bevalling en de dag van aangifte, het kraamverlof zou je daarop kunnen laten aansluiten. Je houdt dus even goed nog het recht om 2 dagen kraamverlof op te nemen. Veel succes met de bevalling en een fijne kraamtijd toegewenst! |
Jako ojciec dziecka masz prawo do platnych 2 dni wolnego. Bywa, ze w niektorych zakladach pracy obowiazuje inne CAO i nalezy sie wiecej wolnych dni ale nigdy nie mniej niz 2 !
http://www.tipswerkendeou...oorte-kind.html
http://www.rijksoverheid....nnel=sea&ns_sou |
_________________ Fox- kolejny niechciany psiak do adopcji
https://www.olx.pl/oferta...html#eb5bd1b1c3 |
|
|
|
|
enjoy
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Śro Mar 30, 2011 9:20 am
|
|
|
to juz teraz nie wiem kto ma racje |
|
|
|
|
sylwia_lelystad
Gaduła nad gadułami :-) zajeta..xD

Pomogła: 13 razy Wiek: 34 Dołączyła: 10 Wrz 2009 Posty: 826 Skąd: Lelystad schiphol
|
Wysłany: Śro Mar 30, 2011 8:06 pm
|
|
|
Patrz na to co pisze Bronka bo podaje rzeczowa zrodla, najlepiej odwolaj sie do nich w rozmowie z pracodawca.
|
_________________ ...stoję, nic więcej i nic mniej niż człowiek
z każdą wadą i zaletą gotowa konsekwencje ponieść... |
|
|
|
|
|