NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Podwojne Obywatelstwo: PL-NL
Autor Wiadomość
mario007 
Super gaduła

Wysłany: Pon Kwi 04, 2011 4:31 pm   

zaq napisał/a:
placisz tylko za nl obywatelstwo. zrzeczenie sie masz gratis:)

Zrzeczenie sie polskiego obywatelstwa jest platne!

Mucha_75 
Gaduła nad gadułami :-)
Mucha

Wysłany: Pon Kwi 04, 2011 4:45 pm   

Ano jest płatne, i to też niemało. W Norwegi kumpel pamiętam płacił cos około 2500 koron norweskich.

zaq 
Mega gaduła
miszcz nad miszcze

Wysłany: Pon Kwi 04, 2011 5:08 pm   

Mucha_75, mario007, wszystko zalezy jak to zrobicie. jezeli przez konsulat, to faktycznie oplaty moga byc calkiem spore. ale mozna wniosek o zrzeczenie sie obywatelstwa zlozyc w pl u wlasciwego wojewody, a wtedy koszt jest praktycznie zaden.

"Dlaczego meteoryty zawsze lądują w kraterach?" - Sedes z Porcelitu

http://bynajmniej.net

marek22a 
Poczatkujacy

Wysłany: Śro Sie 07, 2013 6:33 pm   

Tak jak pozostali w tym temacie rozwazam przyjecie holenderskiego obywatelstwa, przy czym mam mala nadzieje ze uda mi sie to bez zrzekania sie polskiego. Czytalem na kilkunastu stronach o zasadach i wyjatkach, i jest kilka spraw nad ktorymi sie zastanawialem.

- Jak szeroko mozna interpretowac pojecie 'ernstig financieel verlies' i w jaki sposob moge wykorzystac ten uitzondering w swojej sytuacji? Zrzeczenie sie obywatelstwa w ambasadzie kosztuje 300€ i jest to kwota stosunkowo niewielka i rowna temu co bym mniejwiecej w PL wydal na koszty utrzymania podczas zrzekania sie w urzedzie miejskim, dlatego watpie tez ze mozna by wykorzystac to jako argument na swoja korzysc. Czy wzmianka o bardzo ograniczonym budzecie studenckim jest swiatelkiem w tunelu na moja korzysc?

Inna sprawa to fakt bycia spadkobierca nieruchomosci w Polsce. Polskie prawo nie przewiduje jednak innych procedur w stosunku do obcokrajowcow niz do Polakow przy sprawach spadkowych przez co wydaje mi sie ze wracam do punktu wyjscia bo o zadnym financieel verlies nie moze byc mowy. Fakt wystepowania podwojnego opodatkowania spadku w wypadku gdy spadkodawcy mieszkaja do konca zycia w Holandii jest zupelnie niezalezny od narodowosci spadkobiercy. O prawie wiem tyle, co wyczytalem z internetu. Czy ktos na forum bylby ewentualnie w stanie wskazac na moje bledy w rozumowaniu?

-Wyjatek 'bijzondere en objectief waardeerbare redenen' - jedyne co mi przychodzi do glowy to wzmianka ze po ilustam latach pobytu w NL rozwazam powrot do PL i posiadanie polskiego paszportu ulatwiloby mi sprawy administracyjne. Jest to oczywiscie kolejny argument na ktory nie mam twardego dowodu. Czy ktos z Was probowal moze wykorzystac ten uitzondering na swoja korzysc i, jezeli tak, to z jaka argumentacja?

Z gory dziekuje za pomoc. Wiem ze szansa na sukces w tym przypadku jest mala, ale mimo wszystko chce sprobowac. Napisanie pisma do IND nie kosztuje duzo a przy odrobine szczescia i dobrym nastroju pracownika IND moze sie udac.

Pozdrawiam serdecznie!

schogun
Poczatkujacy

Wysłany: Śro Sie 07, 2013 7:21 pm   

Pewnie podpadne tu co niektorym , ale ja jestem zdania, ze albo jedno obywatelstwo albo drugie- to nie Head&Shoulders , ze 2 w 1. Albo polak albo holender- wolny wybor bo tak to ni pies ni wydra

baileys 
MODERATOR
baileys

Pomogła: 83 razy
Wysłany: Śro Sie 07, 2013 10:21 pm   

marek22a, zaden z powyzej opisanych wypadkow nie daje ci wyjatku na posiadanie podwujnego obywatelstwa . co do ostatniego argumentu ze za kilka lat chcialbys wrocic do PL i to ulatwilo by ci wiele spraw moze tez byc warunkiem na nieprzyznanie ci obywatelstwa . Bo czemu ubiegac o cos , jak i tak z tego bedziesz rezygnowal .
A ze ak zapytam odnosnie powyzszego nie lepiej ci wziasc "Duurzaam
verblijf burgers van de Unie." ?

[ Dodano: Śro Sie 07, 2013 10:25 pm ]
marek22a napisał/a:
Jak szeroko mozna interpretowac pojecie 'ernstig financieel verlies'
w ten sposob ze np( przyklad jeden z wielu ) masz ziemie w PL i po zrzeczeniu sie obywatelstwa mozesz ja stracic bo polskie prawo nie pozwala posiadania ziemi polskie przez obcokrajowcow .
Ostatnio zmieniony przez baileys Śro Sie 07, 2013 10:23 pm, w całości zmieniany 1 raz  

marek22a 
Poczatkujacy

Wysłany: Czw Sie 08, 2013 9:54 am   

Duurzaam verblijf burgers van de Unie to mimo wszystko jest vreemdelingendocument, stojacy na dobra sprawe prawie na rowni z holenderskim prawem jazdy bo nim sie tez praktycznie wszedzie moge legitymowac. Obywatelstwo, z drugiej strony, polepsza wedlug mnie pozycje na rynku pracy. Z wlasnego doswiadczenia i historii innych wiem ze 'Poolse nationaliteit' na cv nie wyglada zachecajaco dla pracodawcow. Na niektorych wyzszych stanowiskach posiadanie hol. obyw. jest nawet wymagane.

Zastanawialem sie tez czy ewentualna wzmianka przez moich rodzicow w testamencie ze mnie wydziedziczaja w wypadku kiedy z polskiego obyw. zrezygnuje mogloby miec wplyw na decyzje IND.

baileys 
MODERATOR
baileys

Wysłany: Czw Sie 08, 2013 10:39 am   

marek22a napisał/a:
Zastanawialem sie tez czy ewentualna wzmianka przez moich rodzicow w testamencie ze mnie wydziedziczaja w wypadku kiedy z polskiego obyw. zrezygnuje mogloby miec wplyw na decyzje IND.
nie nie ma to zadnego wplywu bo to jest dobra wola rodziny a nie sprawa prawna .

schogun
Poczatkujacy

Wysłany: Czw Sie 08, 2013 10:41 am   

baileys napisał/a:
marek22a napisał/a:
nie nie ma to zadnego wplywu bo to jest dobra wola rodziny a nie sprawa prawna .

Zgadza sie- spadek to dobra wola rodziny i kazdy notariusz Ci to powie

baileys 
MODERATOR
baileys

Wysłany: Czw Sie 08, 2013 10:45 am   

hehehe Nederlandse nationaliteit na CV nic nie pomoze jak bedziesz mial nazwisko i imie typowo polskie , a jak nazwisko ciebie nie zdradzi to miejsce urodzenia ot i masz ci babo placek .

schogun
Poczatkujacy

Wysłany: Czw Sie 08, 2013 11:37 am   

Mysle, ze tak czy siak dla rodowitych holendrow polak z obywatelstwem holenderskim i tak zostanie polakiem , a dla polakow niewiadomo kim :119: Przeciez mozna zyc w NL i byc po prostu soba..

olek1063 
Gaduła

Wysłany: Czw Sie 08, 2013 2:54 pm   

Zawsze w Polsce możesz zmienić swoje imię i nazwisko tylko trzeba mieć dobre uzasadnienie :) Wydaje mi się, że Holendrzy się już pogodzili z tym iż nie każdy kto ma ich obywatelstwo ma dane personalne typowo holenderskie. Zawsze można powiedzieć, że moja matka chciała rodzić w Polsce i stąd polskie obywatelstwo <lol>

marek22a 
Poczatkujacy

Wysłany: Czw Sie 08, 2013 4:13 pm   

Powracajac do tematu - dzieki za objasnienia co do wyjatkow. Z Wasza pomoca zrozumialem ze szansa na dubbele nationaliteit jest prawie zadna, jakos sie w tym bede musial odnalezc.

Pozdrawiam!

krysta55 
Nieśmiały użytkownik

Pomogła: 1 raz
Wysłany: Pon Sie 12, 2013 9:22 am   

Umow sie na spotkanie z polskim konsulem, byc może on ci lepiej doradzi niż my na forum.

marek22a 
Poczatkujacy

Wysłany: Sob Sie 17, 2013 9:40 pm   

Myslalem najpierw o adwokacie ale prawda jes taka ze wydac 500€ ktore sobie pani zazyczyla zeby sie dowiedziec ze i tak pewnie polskiego paszportu nie zatrzymam to gra niewarta swieczki. Umowienie w konsulacie to genialny pomysl, zwlaszcza ze nie trzeba za niego placic. Dzieki za odpowiedz!

Odpowiedz do tematu