Gdzie zgłosić szkodę? |
Autor |
Wiadomość |
johnsonpl
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pon Kwi 04, 2011 6:54 pm Gdzie zgłosić szkodę?
|
|
|
Opis sytuacji: Wynajmuję apartament od holendra. Mieści się on na tej samej posesji co dom wynajmującego oczywiście posesja jest ogrodzona. Została wyrządzona szkoda na moim aucie a mianowicie: auto jest parkowane blisko miejsca gdzie są obrządzane konie właściciela, ewidentnie widać że poważne zadrapania zostały zrobione wężem którym dolewana jest woda koniom do picia, który to jest zawieszony bardzo blisko. Jest to już drugi przypadek pierwszy był nie tak widoczny i nie można było ewidentnie stwierdzić że to właśnie w ten sposób się stało ale zasygnalizowałem wtedy że chciałbym zmienić miejsce parkingu ale się nie zgodził. Niestety nie mogę machnąć na to ręką ponieważ auto jest dość drogie i bardzo to szpeci i wygląd i ewentualną cenę przy sprzedaży oczywiście mam auto casco ale jeszcze polskie no i nie uśmiecha mi się pokrywać tego z mojego ubezpieczenia.
Czy ktoś może coś poradzić mi w tej sytuacji chodzi mi oto co jeżeli właściciel nie będzie chciał naprawić szkody. Gdzie ewentualnie mogę zgłosić coś takiego? |
|
|
|
|
bejupi
Gaduła nad gadułami :-)
|
Wysłany: Pon Kwi 04, 2011 9:08 pm
|
|
|
pierwsze co to powinienes policje zawiadomic maja spisac wszystko i przekazac ci numer polisy wa wlasciciela oraz gdzie jest ubezpieczony |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR

Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
Wysłany: Pon Kwi 04, 2011 9:36 pm
|
|
|
johnsonpl,
porozmawiaj z wlascicielem posesji dziwi mnie tylko ze juz za pierwszym razem ,kiedy zauwazyles ze auto jest porysowane nie narobiles wokol tego troche szumu ,nie trzeba bylo czekac takie rzeczy zalatwia sie od reki ,
mozesz miec problem bo jesli nie udowodnisz mu winy ,to niestety bedziesz musial naprawic szkode we wlasnym zakresie
bywa ze nawet na parkingu, ktos stuknie albo porysuje auto ,szybko odjedzie ,zostawiajac na naszym aucie zarysowania lub wgniecenia, dobrze jak akurat jestesmy w poblizu i to widzimy, jesli nikt tego nie zauwazy i nie spisze numerow , niestety potem trzeba samemu pokryc koszty naprawy |
|
|
|
|
Mathnl

|
Wysłany: Pon Kwi 04, 2011 9:41 pm
|
|
|
bejupi napisał/a: | numer polisy wa wlasciciela oraz gdzie jest ubezpieczony | A z jakiej okazji.Przeciez szkoda nie ma nic wspolnego z autem wlasciciela posesji.Jesli juz to odszkodowanie powinno byc wyplacone z jego aansprakelijkheid verzekering( ubezpieczenie od odpowiedzialnosci cywilnej).Niemniej jednak na pewno najpierw zglos to wlascicielowi posesji.Jesli nie bedzie poczuwal sie do odpowiedzialnosci ,to wtedy policja.
[ Dodano: Pon Kwi 04, 2011 9:59 pm ]
Sorry bejupi, pewnie miales na mysli wlasnie ubez. od OC.Mnie sie skojarzylo od razu z WA autoverzekering. |
|
|
|
|
bejupi
|
Wysłany: Wto Kwi 05, 2011 6:10 pm
|
|
|
ja mialem na mysli wetenschappelijke antwoordelijkheid verzekering wiekszosc holendrow ma takie wykupione odpowiedzialnosc cywilna nie od auta a po prostu od wszystkiego |
|
|
|
|
johnsonpl
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Kwi 05, 2011 7:49 pm
|
|
|
Dziękuję za szybkie odpowiedzi i rady. Sprawa wygląda tak: za pierwszym razem narobiłem trochę szumu że chcę zmienić miejsce parkingowe ale wtedy te zarysowania były bardzo małe i nie byłem wystarczająco pewny czy to na pewno stało się tam, ale porozmawiałem z właścicielem i potwierdził moje podejrzenia zrobiły to 13 letnie dziewczyny które w wolne dni przychodzą do niego i uczą się jeżdzić a także zajmują się końmi. Powiedział że rozmawiał z nimi i oczywiście nie są pewne tego ale my jesteśmy za pierwszym razem były odbite w tych miejscach ślady małych rąk tak jakby ktoś próbował to zmazać to także właściciel widział ale wtedy nie za bardzo przychylał się do mojej wersji. Pojechałem do dilera skierowali mnie do autoryzowanego warsztatu który naprawia dla nich takie rzeczy wycenili na 400 euro pokazałem wycenę właścicielowi a on na to że on już rozmawiał z rodzicami dziewczynek i przekaże im ile to kosztuje itd nie wiem jak to się skończy kto zapłaci ale moim zdaniem powinien zapłacić właściciel który po pierwsze nie zapewnił mi odpowiedniego parkingu a po drugie gdzie był jak dzieci zajmowały się zwierzętami, wiem że tu wszyscy mają ubezpieczenia na wypadek szkód wyrządzonych innym to i pewnie ci rodzice maja. Czekam na dalszy rozwój wydarzeń. |
|
|
|
|
duYster
Super gaduła Uwaga Baba!

Pomogła: 7 razy Dołączyła: 03 Gru 2007 Posty: 247 Skąd: z domu
|
Wysłany: Wto Kwi 05, 2011 8:43 pm
|
|
|
bejupi napisał/a: | ja mialem na mysli wetenschappelijke antwoordelijkheid verzekering wiekszosc holendrow ma takie wykupione odpowiedzialnosc cywilna nie od auta a po prostu od wszystkiego |
a moze miales na mysli de aansprakelijkheidsverzekering |
_________________ Racja jest jak dupa, kazdy ma swoja... |
|
|
|
|
bejupi
|
Wysłany: Wto Kwi 05, 2011 9:01 pm
|
|
|
duYster napisał/a: | bejupi napisał/a: | ja mialem na mysli wetenschappelijke antwoordelijkheid verzekering wiekszosc holendrow ma takie wykupione odpowiedzialnosc cywilna nie od auta a po prostu od wszystkiego |
a moze miales na mysli de aansprakelijkheidsverzekering |
jeden diabel
a co do autora tematu to dobrze ze wlasciciel cos zaczal robic pewnie szkoda zzostanie pokryta z ubezpieczenia rodzicow dziewczynek wiec nie jest zle |
|
|
|
|
|