Zwrot podatku za reisekosten |
Autor |
Wiadomość |
Winter
Gaduła nad gadułami :-)
Pomógł: 1 raz Dołączył: 01 Sie 2009 Posty: 453 Skąd: Rotterdam
|
Wysłany: Pon Kwi 04, 2011 11:26 pm Zwrot podatku za reisekosten
|
|
|
Siema,
Sprawa wygląda następująco. Biuro, które mnie rozlicza twierdzi, że jest możliwość uzyskania zwrotu za dojazd do pracy, ale tylko jeśli jeździ się autobusem lub pociągiem i wykupiło się bilecik miesięczny, etc. Natomiast w pracy w biurze zakładowym panienka upiera się, że jeśli jeżdżę prywatnym autem to jest możliwość uzyskania zwrotu za dojazd do pracy.
Jak jest naprawdę, może ktoś wie? |
|
|
|
|
mavd
Mega gaduła
Pomogła: 45 razy Wiek: 59 Dołączyła: 27 Paź 2006 Posty: 1134 Skąd: Hilversum
|
Wysłany: Wto Kwi 05, 2011 1:32 am
|
|
|
tylko i wylacznie za dojazd panstwwymi srodkami lokomocji mozesz uzyskac zwrot |
|
|
|
|
.:Paco:.
|
Wysłany: Wto Kwi 05, 2011 8:27 am Re: Zwrot podatku za reisekosten
|
|
|
Winter napisał/a: | Siema,
Sprawa wygląda następująco. Biuro, które mnie rozlicza twierdzi, że jest możliwość uzyskania zwrotu za dojazd do pracy, ale tylko jeśli jeździ się autobusem lub pociągiem i wykupiło się bilecik miesięczny, etc. Natomiast w pracy w biurze zakładowym panienka upiera się, że jeśli jeżdżę prywatnym autem to jest możliwość uzyskania zwrotu za dojazd do pracy.
Jak jest naprawdę, może ktoś wie? |
pelen zwrot jest za bilety miesieczne publicznymi srodkami transportu,
jesli wybierzesz dojazd samochodem prywatnym to wtedy mozesz dostac dofinansowanie, tzn 0,19 centa za kilometr pod warunkiem,ze mieszkasz dalej niz 10km od pracy - kwota maksymalna jaka mozna dostac to 130 euro na miesiac kwota minimalna to 0,19*10km |
Ostatnio zmieniony przez .:Paco:. Wto Kwi 05, 2011 8:27 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
jedrzej2225
Mega gaduła
Pomógł: 13 razy Dołączył: 04 Lis 2007 Posty: 1147 Skąd: Purmerend
|
Wysłany: Wto Kwi 05, 2011 8:34 pm
|
|
|
Paco koledze chodzi o zwrot z Belastingu, a nie przez pracodawcę. Od kilku lat tylko korzystanie z komunikacji publicznej upowaznia do rozliczenia w skarbówce. |
|
|
|
|
ALICE
Gaduła

Pomogła: 1 raz Wiek: 105 Dołączyła: 30 Mar 2008 Posty: 109 Skąd: Holandia
|
Wysłany: Wto Kwi 05, 2011 9:46 pm
|
|
|
Czy ja również mogę ubiegac sie o taki zwrot,jesli co miesiąc kupuje dla syna bilet miesięczny na autobus?Jeśli tak to w jaki sposób mogę to zrobic? |
|
|
|
|
mario007
Super gaduła
Pomógł: 11 razy Dołączył: 18 Lip 2009 Posty: 338 Skąd: Zoetermeer
|
Wysłany: Wto Kwi 05, 2011 10:34 pm
|
|
|
ALICE napisał/a: | Czy ja również mogę ubiegac sie o taki zwrot,jesli co miesiąc kupuje dla syna bilet miesięczny na autobus?Jeśli tak to w jaki sposób mogę to zrobic? |
jezwli twoj syn dojezdza autobusem do pracy to owszem mozesz.
http://www.belastingdiens...html#P148_13956
[ Dodano: Wto Kwi 05, 2011 10:36 pm ]
.:Paco:. napisał/a: | pelen zwrot jest za bilety miesieczne publicznymi srodkami transportu, |
Spojrz na strone urzedu skarbowego. Mozna odliczyc tylko czesc. |
_________________ Mariusz |
|
|
|
|
|
Wysłany: Śro Kwi 06, 2011 8:55 am
|
|
|
jedrzej2225 napisał/a: | Paco koledze chodzi o zwrot z Belastingu, a nie przez pracodawcę. Od kilku lat tylko korzystanie z komunikacji publicznej upowaznia do rozliczenia w skarbówce. |
Nigdzie nie jest napisane,ze chodzi o Belasting natomiast jest zaytanie jest o ogolne refinansowanie kosztow podrozy...dlatego dobrze jakby kolega wyjasnil o co mu chodzi.
[ Dodano: Sro Kwi 06, 2011 8:56 am ]
mario007 napisał/a: | ALICE napisał/a: | Czy ja również mogę ubiegac sie o taki zwrot,jesli co miesiąc kupuje dla syna bilet miesięczny na autobus?Jeśli tak to w jaki sposób mogę to zrobic? |
jezwli twoj syn dojezdza autobusem do pracy to owszem mozesz.
http://www.belastingdiens...html#P148_13956
[ Dodano: Wto Kwi 05, 2011 10:36 pm ]
.:Paco:. napisał/a: | pelen zwrot jest za bilety miesieczne publicznymi srodkami transportu, |
Spojrz na strone urzedu skarbowego. Mozna odliczyc tylko czesc. |
fakt troszke skrocilem mysl...u mnie firma kupuje bilety wiec pracownicy maja za darmo (moze tak jest i u Ciebie) ale samemu kupujac bilet mozna odliczyc czesc |
Ostatnio zmieniony przez .:Paco:. Śro Kwi 06, 2011 8:59 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
ALICE
Gaduła

Pomogła: 1 raz Wiek: 105 Dołączyła: 30 Mar 2008 Posty: 109 Skąd: Holandia
|
Wysłany: Śro Kwi 06, 2011 8:04 pm
|
|
|
Mó syn ma 17 lat i dojeżdża do szkoły. |
|
|
|
|
sylwia_lelystad
Gaduła nad gadułami :-) zajeta..xD

Pomogła: 13 razy Wiek: 34 Dołączyła: 10 Wrz 2009 Posty: 826 Skąd: Lelystad schiphol
|
Wysłany: Czw Kwi 07, 2011 8:08 pm
|
|
|
Wazne : jesli firma placi za te dojazdy to nalezy kwote ktora zostala zaplacona tez "Zameldowac" przy rozliczeniu...!
Nie musisz miec chyba biletow, czytalam ze moze byc tez takie "verklaring" od pracodawcy. Czy jak jezdzisz samochodem prywatnym i nie dostajesz zadnego zwrotu to trudno to dostac? Czy jest to wiazace dla pracodawcy badz moze miec przez to problemy ? |
_________________ ...stoję, nic więcej i nic mniej niż człowiek
z każdą wadą i zaletą gotowa konsekwencje ponieść... |
|
|
|
|
|
Wysłany: Pią Kwi 08, 2011 10:56 am
|
|
|
sylwia_lelystad napisał/a: | Wazne : jesli firma placi za te dojazdy to nalezy kwote ktora zostala zaplacona tez "Zameldowac" przy rozliczeniu...!
Nie musisz miec chyba biletow, czytalam ze moze byc tez takie "verklaring" od pracodawcy. Czy jak jezdzisz samochodem prywatnym i nie dostajesz zadnego zwrotu to trudno to dostac? Czy jest to wiazace dla pracodawcy badz moze miec przez to problemy ? |
tutaj prawo mowi,ze pracodawca pokrywa koszty przejzdu z i do pracy...u mnie w firmie mialem do wyboru czy bilet czy zwrot za paliwo jak wyzej (0,19c na 1km) i wybralem paliwo. I dostaje co meisiac razem z wyplaca kwote za paliwo - tzn max 130euro (i tak kwota jest dodawana na koncu - juz po opodatkowaniu) |
|
|
|
|
sylwia_lelystad

Pomogła: 13 razy Wiek: 34 Dołączyła: 10 Wrz 2009 Posty: 826 Skąd: Lelystad schiphol
|
Wysłany: Pią Kwi 08, 2011 11:17 am
|
|
|
Masz moze jakies odniesienie do tego ze musi placic za te dojazdy ? Bo chcialabym sie upewnic...
|
|
|
|
|
|
Wysłany: Pią Kwi 08, 2011 5:27 pm
|
|
|
sylwia_lelystad napisał/a: | Masz moze jakies odniesienie do tego ze musi placic za te dojazdy ? Bo chcialabym sie upewnic...
|
taki mi powiedziala dziewczyna Z HR u mnie w firmie jak mnie przyjmowali - i z tego co widze po firmie sie sprawdza bo w kazdej chwili kazdy moze sobie zmienic forme podrozy...wiec nie szukalem wiecej ale pamietam,ze na forum juz tez o tym bylo kiedys.. |
|
|
|
|
misia0101
Super gaduła

Pomogła: 6 razy Wiek: 42 Dołączyła: 22 Mar 2011 Posty: 368 Skąd: Bikinibroek
|
Wysłany: Pią Kwi 08, 2011 5:37 pm
|
|
|
ja jezdzilam czasami samochodem ale przewaznie autobusem i pociagiem do pracy (wszytskie bilety trzymalam). Jak przyszlo do rozliczenia to mi ksiegowa powiedziala ze dojazdow do pracy za rok 2010 sie juz nie rozlicza (nie moge odjac tego od podatku). No i tak mnie rozliczyla...
Prawda czy bujda? |
_________________ Ik Ben Er Klaar Voor.... trochę żółtego koloru na tym wiecznie szarym forum. |
|
|
|
|
Miep
Super gaduła
Pomogła: 5 razy Dołączyła: 05 Sie 2010 Posty: 311 Skąd: z domu
|
Wysłany: Pią Kwi 08, 2011 6:39 pm
|
|
|
.:Paco:., jezeli ci pracodawca wyplaca za dojazdy to sie ciesz z tego bo nie jest to jego obowiazkiem a z podatku juz km ( dojazdu wlasnym autem) juz nie mozesz sobie odliczac .
Czyli jak juz kilka razy wczesniej bylo mowione pracodawca moze nie musi wyplacac ci za dojazdy . |
_________________ Zyj!- powiedziala nadzieja - Bez ciebie nie moge - odparlo zycie ....... |
|
|
|
|
sylwia_lelystad

|
Wysłany: Pią Kwi 08, 2011 6:51 pm
|
|
|
misia mozna bylo rozliczac normalnie
|
|
|
|