NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
pismo z balastingu
Autor Wiadomość
magdalena14 
Super gaduła
Polka

Wysłany: Czw Kwi 07, 2011 9:06 am   

andrzejr84,nie chcę cię martwic,ale w moim przypadku to tak wyglądało,że z pierwszego listu wynikało,że balasting wypłacił za mało,ale drugi list zawierał wyliczenia ,ile to ja mam oddać im!
i to z odsetkami!

i tutaj mam pytanie:
czy mogę się odwołać (i czy coś to da) od tego rozliczenia,powołując się na fakt,iż nie otrzymałam od firmy, w której pracowałam bardzo krótko,żadnego rozliczenia zarobionych tam pieniędzy,więc nie mogłam ich "dodać" do dochodu?

bejupi 
Gaduła nad gadułami :-)

Wysłany: Czw Kwi 07, 2011 8:22 pm   

magdalena14 napisał/a:
andrzejr84,nie chcę cię martwic,ale w moim przypadku to tak wyglądało,że z pierwszego listu wynikało,że balasting wypłacił za mało,ale drugi list zawierał wyliczenia ,ile to ja mam oddać im!
i to z odsetkami!

i tutaj mam pytanie:
czy mogę się odwołać (i czy coś to da) od tego rozliczenia,powołując się na fakt,iż nie otrzymałam od firmy, w której pracowałam bardzo krótko,żadnego rozliczenia zarobionych tam pieniędzy,więc nie mogłam ich "dodać" do dochodu?

jezeli to dotczzy tego tekstu co dalas w tlumaczeniach to przeciez ci tam napisalem ze mozesz zlozyc prosbe o rozpatrzzenie naaliczzonych dochodow (byl to punkt 4?) ale i tak pewnie ci tego nie uznaja bo nawet jak nie dostalas rozliczenia to powinnas mniej wiecej wiedziec ile pieniedzy ci zaplacono, a pozzatym to oni wiedza ile ci zaplaacono i ciebie o tym poinformowali i doliczzyli ci to do dochodow to od czzego sie tu odwolywac?

bagniaczka 

Pomogła: 13 razy
Wysłany: Czw Kwi 07, 2011 10:49 pm   Re: witam!

magdalena14 napisał/a:

przetłumaczono mi pismo z podatkowego i w nim jest wzmianka o "premies volksverzekeringen czyli aow itd. takie ubezpieczenia socjalne".
proszę o odpowiedź,co to za ubezpieczenie?kto je płaci-pracownik czy pracodawca?
będę wdzięczna za każdą informację.

No niestety pracownik, to są składki na ubezp. społeczne, min. emeryturę. Ja tez się bardzo zmartwiłam, jak się okazało, że to mi pochłania prawie cały podatek. Jestes tu zameldowana, musisz płacić. Ale pociesz się, że na emeryturze nie bedziesz głodować :)

magdalena14 
Super gaduła
Polka

Wysłany: Pią Kwi 08, 2011 9:09 am   

bejupi napisał/a:
magdalena14 napisał/a:
i to z odsetkami!

i tutaj mam pytanie:

jezeli to dotczzy tego tekstu co dalas w tlumaczeniach to przeciez ci tam napisalem ze mozesz zlozyc prosbe o rozpatrzzenie naaliczzonych dochodow (byl to punkt 4?) ale i tak pewnie ci tego nie uznaja bo nawet jak nie dostalas rozliczenia to powinnas mniej wiecej wiedziec ile pieniedzy ci zaplacono, a pozzatym to oni wiedza ile ci zaplaacono i ciebie o tym poinformowali i doliczzyli ci to do dochodow to od czzego sie tu odwolywac?

niestety, nie znałam zapracowanej kwoty,bo nie wypłacono mi ani jednego eurocenta.

andrzejr84 
Nieśmiały użytkownik

Wysłany: Sob Kwi 09, 2011 10:04 pm   

A ja właśnie dostałem kolejne pismo, wktórym piszą że należy mi się kolejne 248e. Już nie wiem czy się cieszyć czy niepokoić...

malgorzataa.f 
Poczatkujacy
malgorzata

Wysłany: Pon Maj 16, 2011 6:37 pm   

post edytowany
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Śro Maj 25, 2011 11:12 am, w całości zmieniany 1 raz  

agastepa13 
Mega gaduła
Leniwiec ;-)

Pomogła: 25 razy
Wysłany: Pon Maj 16, 2011 9:55 pm   

małgorzataa.f poczytaj tu

http://forum.niedziela.nl/viewtopic.php?t=32296
i tu (strona 63, gdzieś w połowie)
http://forum.niedziela.nl...71ba74b65a62e9b

wtht.vwls 
Poczatkujacy

Wysłany: Śro Maj 25, 2011 11:05 am   

umiescilas juz kilka takich postow w innych dzialach forum
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Śro Maj 25, 2011 11:06 am, w całości zmieniany 1 raz  

Anna Zaremba 
Poczatkujacy

Wysłany: Wto Cze 21, 2011 4:43 pm   

witajcie! w kwietniu 2010 wysłałam papiery do belastingu za 2007,2008,2009 w czerwcu przysłali mi niebieską kopertę z potwierdzeniem podpisu.Minął rok i nic...od stycznia tego roku wysłałam 3 ponaglenia i nadal nic.Dzwoniłam niestety mój holenderski jest zbyt słaby by się poroumieć a po angielsku nie chętnie rozmawiają.Mój mąż otrzymał zwrot za 2008 i 2009 szybko i bez problemu, szwagierka też a nadal czekam, proszę o radę co mam zrobić

comtom 
Poczatkujacy

Wysłany: Czw Cze 30, 2011 9:08 am   

Witam
Pisze tutaj bo nie wiem co mam zrobić.W maju tego roku postanowiłem się rozliczyć za lata 2008, 2009. Ku mojemu zdziwieniu nie otrzymałem za 2008 w ogóle pieniędzy(może jeszcze przyjdzie ) a z 2009 zamiast 686 euro otrzymałem 492 euro z odsetkami. Urząd potracił sobie Verzuimboete 226 euro.W takiej samej sytuacji jest również moja żona, kwota 226 euro Chciałem się zapytać czy mogę odzyskać ten podatek ta różnice?? Czy można napisać odwołanie?? A jeśli można jak to zrobić? Czy jeżeli urząd wysłał nakaz a ja nie mieszkam tam gdzie mieszkałem i go nie otrzymałem to czy możliwe jest otrzymanie tej różnicy?? Słyszałem ze możliwe jest rozliczenie do 5 lat.

sylwia_lelystad 
zajeta..xD

Pomogła: 13 razy
Wysłany: Czw Cze 30, 2011 3:25 pm   

A nie mieliscie przypadkiem w Holandii jakis podatkow nie zaplaconych w belastingu lub cokolwiek innego co mialo byc przelane na konto belastingu ?

:039:
Ostatnio zmieniony przez sylwia_lelystad Czw Cze 30, 2011 3:25 pm, w całości zmieniany 1 raz  

comtom 
Poczatkujacy

Wysłany: Pią Lip 01, 2011 10:29 pm   

nie nigdy nie było problemu ale co bardziej zastanawia to ta sama kwota a nie pracowaliśmy w tych samych firmach nie mieliśmy tych samych godzin

ewcia.pol 
Mega gaduła

Pomogła: 15 razy
Wysłany: Pią Lip 01, 2011 11:21 pm   

comtom napisał/a:
nie nigdy nie było problemu ale co bardziej zastanawia to ta sama kwota a nie pracowaliśmy w tych samych firmach nie mieliśmy tych samych godzin

kwota moze byc ta sama jesli wam naliczyli kare za to samo.
nie otrzymaliscie wczesniej zadnego listu z Belastingu? a moze to jest kara za pozne rozliczenie?

bejupi 

Wysłany: Sob Lip 02, 2011 6:27 am   

http://www.belastingdiens...streren-11.html

i tak sie cieszcie bo maxsymalna kara jaka mogliscie dostac to 4920 e ;)

comtom 
Poczatkujacy

Wysłany: Nie Lip 03, 2011 9:29 pm   

Po pierwsze z czego mam się cieszyć ??
Po drugie twoja wypowiedz nie przyczyniła się do rozwiązania problemu.
Po trzecie okres rozliczeniowy to 5 lat.
Po czwarte listy jakie wysyła Balasting to listy zwykłe bez numeru nadania wiec nie wiadomo czy kto to odebrał czy odebrał. (Sam byłem listonoszem i wiem jak wygląda sprawa z doręczaniem korespondencji).
Po piąte chciałbym się odwołać od tej decyzji bo 226 euro piechotą nie chodzi a razy dwa to prawie 1800zl.
Po szóste jeśli urząd nalicza kare to powinien wysłać również poinformowanie za co ta kara.
Po siódme jeśli wysyła ponaglenie do rozliczenia się powinien to zrobić za potwierdzeniem odbioru patrz po czwarte
Po ósme Państwo Holenderskie ma moje pieniądze obraca nimi i karze mnie za co (patrz po szóste)
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez comtom Nie Lip 03, 2011 9:32 pm, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu