NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
wypowiedzenie umowy najmu
Autor Wiadomość
inkipinki 
Poczatkujacy

Wysłany: Wto Kwi 12, 2011 3:22 pm   wypowiedzenie umowy najmu

makler chce wypowiedziec mi umowe najmu ale ja jestem w ciazy i nie mam gdzie mieszkac, czy moze tak zrobic?? prosze pomuzcie!!!!

m4rcin 
MODERATOR

Wysłany: Wto Kwi 12, 2011 4:14 pm   

przeciez masz okres wypowiedzenia - pewnie miesiac albo wiecej ( u mnie byly to 3 miesiace).
wiec masz czas na znalezienie czegos nowego.

"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów." S. Lem

"I kto wie... może kiedyś znajdziemy zastosowania dla komputera
z taktowanym zegarem 50 MHz procesorem centralnym?
Bill Machrone, 1991-09-24
Ostatnio zmieniony przez m4rcin Wto Kwi 12, 2011 4:14 pm, w całości zmieniany 1 raz  

bejupi 
Gaduła nad gadułami :-)

Wysłany: Wto Kwi 12, 2011 5:40 pm   

minimum 3 miechy jest wypowiedzenie spokojnie w tym czasie znajdziesz cos innego

a nawet jak nie toco ci moze zrobic?

m4rcin 
MODERATOR

Wysłany: Wto Kwi 12, 2011 6:45 pm   

eksmitowac.

"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów." S. Lem

.:Paco:. 

Wysłany: Wto Kwi 12, 2011 8:17 pm   

bejupi napisał/a:
minimum 3 miechy jest wypowiedzenie spokojnie w tym czasie znajdziesz cos innego

wcale nie 3 miesiace...moze byc miesiac moze byc dwa itd wszystko zalezy od tego co jest w umowie...

odp:eksmisja

m4rcin 
MODERATOR

Wysłany: Wto Kwi 12, 2011 9:30 pm   

co wiaze sie z kosztami dla eksmitowanego...

bejupi 

Wysłany: Wto Kwi 12, 2011 9:50 pm   

.:Paco:. napisał/a:
bejupi napisał/a:

wcale nie 3 miesiace...moze byc miesiac moze byc dwa itd wszystko zalezy od tego co jest w umowie...

nie znasz prawa holenderskiego, jesli w kontrakcie jest wpisane 1 lub dwa miesiace lub wszystko ponizej 3 miesiecy to jest to niezgodne z prawem i i tak liczzy sie termin 3 miesiecy i nie wprowadzaj ludzi w blad

a co do eksmisji to zaloze sie ze policja nawet nie kiwnie palcem ;)

Mucha_75 
Mucha

Wysłany: Wto Kwi 12, 2011 10:09 pm   

bejupi, doinformuj się najpierw zanim zaczniesz wyskakiwać ze znajomoscią prawa holenderskiego. W tym momencie piszesz o umowach na wynajem typu ROZ, tam akurat jest okres wypowiedzenia przez własciciela mieszkania trzy miesiące, tyle ze nie każda umowa musi być ROZ, a wtedy okres wypowiedzenia zarówno przez wynajemcę jak i wynajmującego może być miesiąc, jeżeli taka umowa zostanie spisana. I akurat prawo holenderskie nie ma nic do tego, nie ma takich regulacji, no chyba, że posłużysz się linkami i ludzi oswiecisz. Co do eksmisji, to lepiej się nie zakładaj, bo bys przerżnął. W sprawach związanych z problemami wynajmu, niedogadanie, wypowiedzenia itp, mylycja nie ma nic do powiedzenia, bo to jest prawo cywilne, które nie jest pod ich jurysdykcją, do czasu jednak jak nie ma nakazu eksmisji.

Wysłany: Wto Kwi 12, 2011 10:33 pm   

bejupi napisał/a:
bejupi napisał/a:

nie znasz prawa holenderskiego, jesli w kontrakcie jest wpisane 1 lub dwa miesiace lub wszystko ponizej 3 miesiecy to jest to niezgodne z prawem i i tak liczzy sie termin 3 miesiecy i nie wprowadzaj ludzi w blad

a co do eksmisji to zaloze sie ze policja nawet nie kiwnie palcem ;)

wyglada na to,ze Twoja znajomosc prawa powinna zostac odswiezona. Sa rozne typy umow ale jesli chodzi o proste umowy wynajmu to okres wypowiedzenia trwa tyle ile jest zawarte w umowie! i moze byc tak,ze przez pierwsze 6 miesiecy bedzie 2 miesiaca a pozniej miesiac..generalnie nigdy sie prawie nie schodzi mniej niz 1 miesiac..
a te trzy miesiace to sobie schowaj miedzy bajki

no niedawno w Almere wywalili tak polakow ulice dalej..za pierwszym razem nie bylo policji za drugi byla z wlascicielem..wiec sie lepiej nie zakladaj

bagniaczka 

Pomogła: 13 razy
Wysłany: Wto Kwi 12, 2011 11:12 pm   

Ja mam w swoim kontrakcie - druk wzięty z gementee, spisanym bezpośrednio z właścicielem, że on ma 3 miechy, a ja jeden. I nie my to wpisywaliśmy, to juz tam było. Jak kiedyś u maklera o to pytałam, to okresy wypowiedzenia były te same. Więc może jednak coś jest na rzeczy, że tak jest zgodnie z prawem? Może jakiś prawnik by pomógł?

Co nie znaczy, że wszyscy mają takie same kontrakty. Ja już widziałam taki samodzielnie spisany i wydrukowany, gdzie o wypowiedzeniu nie było nic. I jak właściciel chciał się pozbyć, to dużo czasu na wyprowadzkę nie dał.

Wysłany: Śro Kwi 13, 2011 12:03 am   

bagniaczka napisał/a:
Ja mam w swoim kontrakcie - druk wzięty z gementee, spisanym bezpośrednio z właścicielem, że on ma 3 miechy, a ja jeden. I nie my to wpisywaliśmy, to juz tam było. Jak kiedyś u maklera o to pytałam, to okresy wypowiedzenia były te same. Więc może jednak coś jest na rzeczy, że tak jest zgodnie z prawem? Może jakiś prawnik by pomógł?

Co nie znaczy, że wszyscy mają takie same kontrakty. Ja już widziałam taki samodzielnie spisany i wydrukowany, gdzie o wypowiedzeniu nie było nic. I jak właściciel chciał się pozbyć, to dużo czasu na wyprowadzkę nie dał.

ja w tej chwili mam jeden miesiac dla obydwoch stron - umowa z wlascicielem, wczesniej z agencja mialem na 2 miesiace przez pierwszy rok a a drugi rok juz miesieczny okres...

dwa jak sie podpisuje umowe to chyba kazdy cyta i sie godzi na uwarunkowania?

m4rcin 
MODERATOR

Wysłany: Śro Kwi 13, 2011 12:11 am   

Ja z obecna firma (wynajmuje od korporacji mieszkaniowej) mam 1 miesiac liczac od daty wypowiedzenia. Wiec skladam wypowiedzenie dzisiaj, to dokladnie za 1 miesiac sie konczy, nie na koniec przyszlego miesiaca.
W poprzednim domu mialem 3 cale miesiace, a ze spoznilismy sie 1 dzien (zlozylismy 1 kwietnia a nie 31 marca) to zrobily sie 4 miesiace.

bejupi 

Wysłany: Śro Kwi 13, 2011 7:17 pm   

bagniaczka napisał/a:

ja w tej chwili mam jeden miesiac dla obydwoch stron - umowa z wlascicielem, wczesniej z agencja mialem na 2 miesiace przez pierwszy rok a a drugi rok juz miesieczny okres...

dwa jak sie podpisuje umowe to chyba kazdy cyta i sie godzi na uwarunkowania?

to napisz do huurcomissie zapytanie czy ten zapis o 1 miesiacu wypowiedzenia jest zgodny z prawem ;)

w holandii nie wazne czy masz roz czy inna umowe jesli jest to umowa wynajmu czyli huurovereenkomst to wypowiedzenie ze strony wlasiciela nie moze byc nizesze niz 3 miesiace a jak by ktos zapisal mniejsza ilosc czasu to ten zapis jest niewazny

bagniaczka 

Pomogła: 13 razy
Wysłany: Śro Kwi 13, 2011 7:21 pm   

bejupi napisał/a:

to napisz do huurcomissie zapytanie czy ten zapis o 1 miesiacu wypowiedzenia jest zgodny z prawem ;)

w holandii nie wazne czy masz roz czy inna umowe jesli jest to umowa wynajmu czyli huurovereenkomst to wypowiedzenie ze strony wlasiciela nie moze byc nizesze niz 3 miesiace a jak by ktos zapisal mniejsza ilosc czasu to ten zapis jest niewazny

Ja się nie znam na tym, ale kobieca intuicja mi mówi, że Ty możesz mieć rację :)

bejupi 

Wysłany: Śro Kwi 13, 2011 9:10 pm   

bagniaczka napisał/a:
bejupi napisał/a:

Ja się nie znam na tym, ale kobieca intuicja mi mówi, że Ty możesz mieć rację :)

Opzegtermijn huurovereenkomst door de verhuurder
De huurovereenkomst moet schriftelijk worden opgezegd met inachtneming van de opzegtermijn en de opzeggingsgrond. De opzegtermijn voor de verhuurder is minimaal drie maanden.
http://www.jurofoon.nl/hu...omst-woning.asp

De verhuurder van een woning moet zich houden aan een opzegtermijn. Zo hebt u als huurder de tijd om andere woonruimte te zoeken. De opzegtermijn is ten minste drie maanden.
http://www.woonhelpdesk.n...rp=Opzegtermijn

i moja ulubiona stronka http://www.huurders.info/?id=252
Opzegtermijn

De opzegtermijn voor de verhuurder is 3 tot 6 volle kalendermaanden. (Bij het begin van het huurcontract is de opzegtermijn 3 maanden. Na 1 jaar 4 maanden, na 2 jaar 5 maanden en na 3 jaar of langer is dit 6 maanden.)
Voor tijdelijke huurcontracten op grond van de Leegstandswet is de opzegtermijn altijd 3 maanden.

Deze opzegtermijnen zijn dwingend in de wet bepaald. De verhuurder kan hier niet van afwijken, ook niet als in het contract andere opzegtermijnen staan. Als de verhuurder opzegt met een andere opzegtermijn dan moet de opzegging worden opgevat als een opzegging volgens deze wettelijke termijnen.

tlumaczenie ostatniego akapitu pogrubionego: ten termin wypowiedzenia jest zapisany w prawie, wynajmujacy nie moze od niego odbiec nawet jesli w kontrakcie jest co innego zapisane jesli wynajmujacy wypowie z innym terminem (czyli ponizej 3 miesiecy- przypis tlumacza czyli mnie) zastosowanie i tak maja terminy zapisane w prawie czyli minimum 3 miesiace (nooby-przypis tlumacza czyli mnie)
Ostatnio zmieniony przez bejupi Śro Kwi 13, 2011 9:19 pm, w całości zmieniany 4 razy  

Odpowiedz do tematu