NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Mieszkanie w NL czy DE?
Autor Wiadomość
bonzo2 
Poczatkujacy

Wysłany: Śro Kwi 13, 2011 12:26 pm   Mieszkanie w NL czy DE?

Witam. W zeszłym roku byłem w pracy w Holandii przez holenderską agencję, w okolicach Nijmegen, a mieszkałem w Niemczech w Kranenburgu i dojeżdzałem codziennie do pracy, teraz muszę sobie niestety sam znaleźć lokum na wakacje. W związku z tym mam pytanie czy taniej będzie mieszkać w Holandii czy w Niemczech? Ewentualnie czy macie jakieś namiary na strony gdzie mogę znaleźć oferty mieszkań?

Gochna H 
MODERATOR

Pomogła: 207 razy
Wysłany: Śro Kwi 13, 2011 5:19 pm   

bonzo2,

http://forum.niedziela.nl...35cddc31099407e

http://forum.niedziela.nl/viewtopic.php?p=47384
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Śro Kwi 13, 2011 5:32 pm, w całości zmieniany 1 raz  

johnsonpl 
Poczatkujacy

Wysłany: Śro Kwi 27, 2011 9:12 pm   

bonzo2 napisał/a:
W związku z tym mam pytanie czy taniej będzie mieszkać w Holandii czy w Niemczech?

Witam. Podepnę się pod temat z kilkoma pytaniami. Ale odpowiadając na pytanie: na pewno mieszkania są dużo tańsze można wynająć normalne mieszkanie już od 350 euro plus opłaty w 550 się zmieścisz ale to wszystko zależy od tego czego szukasz no i oczywiście jak daleko będziesz dojeżdżać do pracy czy koszty i czas będą się kalkulowały.

Sam szukam mieszkania w okolicach Kleve i jestem ciekaw czy jest ktoś w podobnej sytuacji tzn. mieszka w Kleve i pracuje w Holandii obecnie jestem zameldowany w Holandii.
Jak wyglądają sprawy urzędowe typu;
ubezpieczenie, dodatki, bezrobotne itd. Oczywiście sprawdzałem w urzędach te wszystkie sprawy ale może ktoś zna to z praktyki? Będę wdzięczny za odpowiedzi.

mamqa 
Gaduła nad gadułami :-)

Pomogła: 10 razy
Wysłany: Pią Kwi 29, 2011 9:21 am   

johnsonpl napisał/a:
ubezpieczenie,

Ubezpieczasz się w Holandii, potem z tym ubezpieczeniem jedziesz do niemieckiej ubezpieczalni (np. AOL) i oni załatwiają niemiecką kartę ubezpieczeniową dla Ciebie, w tym momencie możesz bezpłatnie korzystać z niemieckiej opieki zdrowotnej lub holenderskiej (no w nl masz że koszty sam pokrywasz do 170 euro, korzystając w Niemczech tych kosztów nie ponosisz).

johnsonpl napisał/a:
dodatki

Nie wiem jakie dodatki Cię interesują, ja osobiście z żadnych nie korzystałam więc nie pomogę.
Znaczy się kindergelt dostawałam, ale to zależy czy masz niemiecki paszport czy polski...

johnsonpl napisał/a:
bezrobotne

Jeśli masz paszport polski i pracujesz w Holandii to bezrobotne pobierasz w Holandii, jeśli masz Niemieckie papiery to bezrobotne pobierasz w Niemczech (bardziej korzystna opcja).

Zaznaczam że tak było ponad dwa lata temu, bo tyle czasu już w Niemczech nie mieszkam. Ciekawe jak to wszystko też będzie wyglądało od maja gdy otwiera się niemiecki rynek pracy dla polaków...

Odpowiedz do tematu