ściganie osób bez ubezpieczenia |
Autor |
Wiadomość |
aymar
Gaduła nad gadułami :-)

|
Wysłany: Wto Kwi 12, 2011 9:37 am ściganie osób bez ubezpieczenia
|
|
|
czy ktoś wie co się w tym momencie dzieje ?został stworzony specjalny oddział do wyłapywania osób bez ubezpieczeń i cisza .A może przeoczyłem jakiś post?Mam wielu znajomych którzy żyją tu teraz w strachu z obawą kary i długu za brak wieloletniego ubezpieczenia , teamat dla NL rządu się skończył czy cisza przed burzą? |
_________________ Bóg często nas odwiedza,ale przeważnie nie ma nas w domu... |
|
|
|
|
bobikpl
Super gaduła :)

Pomógł: 8 razy Dołączył: 15 Lip 2007 Posty: 352 Skąd: Friesland
|
Wysłany: Wto Kwi 12, 2011 4:57 pm
|
|
|
Kara jest nie do uniknięcia.
W bazie GBA dla zameldowanych jest pozycja "Gdzie ubezpieczony".
Być może system może automatycznie wykazać osoby bez ubezpieczenia.
Druga sprawa:dużo osób bez ubezpieczenia pobiera zorgtoeslag, podstawowe sprawdzenie przez Balasting też wykaże brak ubezpieczenia (czyli również zwrot CAŁEGO zorgtoeslag,być może z kilku lat) |
Ostatnio zmieniony przez bobikpl Wto Kwi 12, 2011 5:58 pm, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
m4rcin
MODERATOR
|
Wysłany: Wto Kwi 12, 2011 6:47 pm
|
|
|
Z tego co pisal mucha75 kilkanascie dni temu to to polowy marca bylo moratorium i mozna bylo sie ubezpieczyc bez kary. Wiec pewnie teraz czekaja az splyna dane z ubezpieczalni |
z taktowanym zegarem 50 MHz procesorem centralnym? Bill Machrone, 1991-09-24 |
|
|
|
|
karolek85
Nieśmiały użytkownik

|
Wysłany: Czw Kwi 14, 2011 12:14 pm
|
|
|
bobikpl napisał/a: | Kara jest nie do uniknięcia.
W bazie GBA dla zameldowanych jest pozycja "Gdzie ubezpieczony". |
No dobra a jak ktos nie jest zameldowany to jak beda go scigac ? |
|
|
|
|
Beny.rac
MODERATOR
Pomógł: 20 razy Wiek: 35 Dołączył: 31 Paź 2007 Posty: 1906 Skąd: Flevoland/SRC(PL)
|
Wysłany: Czw Kwi 14, 2011 12:36 pm
|
|
|
karolek85 napisał/a: | bobikpl napisał/a: | Kara jest nie do uniknięcia.
W bazie GBA dla zameldowanych jest pozycja "Gdzie ubezpieczony". |
No dobra a jak ktos nie jest zameldowany to jak beda go scigac ? |
Płacisz podatki do belastningu to ONI już znajdą sposób ( z tego co słyszałem jak ktoś nie miał ubezp przez 2 lata to kara + odsetki + zaległe ubezp to wychodzi ładna kwota ... ) |
_________________ „Jest ,mnóstwo ludzi na świecie , którzy powiedza Ci , ze nie możesz tego osiągnąć . A Ty musisz po prostu odwrócić się i powiedzieć „to patrz „ … |
|
|
|
|
karolek85
Nieśmiały użytkownik

|
Wysłany: Czw Kwi 14, 2011 4:01 pm
|
|
|
pytam sie ogolnie bo wlasnie tak jak napisales Beny mowie dla kolegow...ja nie jestem zameldowany ale ciagle place ubezpiecznie...raz jak przechodzilem do tempo temu nie placilem 3 miesiace bo wczesniejsze biuro placilo za mnie takze myslalem ze te tez bedzie placilo....jak sie zjarzylem poszedlem od nowego roku wziasc obezpieczenie pojechalem na swieta zostaiwlem 500e na koncie na powrot wchodze 30 grudnia na konto a tu -300euro i bylo napisane od jakiego czasu do ktorego zabrali Na szczescie nie dostalem kary. No i wzielem odrazu zorgtoeslag takze dobrze wyszlo...
A co do reszty ja nie czaje...ja w Polsce tez jestem ubezpieczony bo czesto jestem w Polsce i korzystam z lekarzy dentysow itp a tutaj mam podstawowe teraz troche podrozalo ale place cos 85e co miesiac ale zwracaja mi 70e...takze szczerze nie rozumiem 15 euro .....no ale to juz nie moj problem. pozdrawiam |
|
|
|
|
Aleksandra_
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Czw Kwi 14, 2011 10:29 pm
|
|
|
Nie latwiej jest sie po prostu ubezpieczyc i nie martwic sie o nic? Tak jak pisze karolek. 15 euro i zero stresu. |
|
|
|
|
m4rcin
MODERATOR
|
Wysłany: Czw Kwi 14, 2011 10:33 pm
|
|
|
jak lapiesz sie na zorgtoeslag |
|
|
|
|
Aleksandra_
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Czw Kwi 14, 2011 10:37 pm
|
|
|
Ja place 120 euro ubezpieczenia, ale mam kilka bonusow typu dentysta itd. Przy naglym bolu zeba do polaki raczej leciec nie bede, a dentysta to tutaj dosc droga sprawa. Ale nie musze sie martwic jakakolwiek kontrola. Uwazam, ze lepiej placic i miec czyste sumienie. |
|
|
|
|
karolek85
Nieśmiały użytkownik

|
Wysłany: Pią Kwi 15, 2011 2:01 am
|
|
|
jestem co 3 miesiace w Domu. takze zabki mam na biezaco sprawdzane...no ale jesli mowimy o tak naglych przypadkach to nie ma zmiluj Trzeba placic ... M4rcin no sory jesli ktos sie nie lapie na zorgtoeslag i jeszcze nie chce placic...to ja juz nie wiem ... na palac odklada ? |
|
|
|
|
Manhunt
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pią Kwi 15, 2011 7:05 am
|
|
|
Ustawa weszła w 2006,ale każdy zlewał sprawę...
Teraz sprawdzą po pierwszej jakiejkolwiek rejestracji w systemie(SoFi,pierwszy dzień pracy...),zobaczą po SoFi numerze czy ktoś był tu dużej niż 4miesiące i ...start.
Chyba czemuś ma służyć wprowadzenie tej nowej ustawy o obowiązkowym ubezpieczeniu...
A tak w ogóle to wiadomo,że w Holandii mają 5 lat na to,żeby jakakolwiek instytucja sprawdziła czy wszystko jest ok, i potem trzeba zwracać pieniądze plus 30% kary - a jak lepiej na tym wyjdzie np.balastingdienst - jak co miesiąc będzie przysyłał pisma,że trzeba oddać( i może ktoś odda ) czy raz po powiedzmy 2 latach ( już się uzbiera ładna sumka ).
Krótko - trzeba płacić i to wiadomo nie od dziś - UBEZPIECZENIE JEST OBOWIĄZKOWE - a jak ktoś nie płacił no to ma problem,bo już zaczynają się sypać kary.... |
_________________ Extreme Conditions Demand Extreme Responses |
|
|
|
|
.:Paco:.
|
Wysłany: Pią Kwi 15, 2011 11:04 am
|
|
|
Manhunt napisał/a: | Ustawa weszła w 2006,ale każdy zlewał sprawę...
Teraz sprawdzą po pierwszej jakiejkolwiek rejestracji w systemie(SoFi,pierwszy dzień pracy...),zobaczą po SoFi numerze czy ktoś był tu dużej niż 4miesiące i ...start.
Chyba czemuś ma służyć wprowadzenie tej nowej ustawy o obowiązkowym ubezpieczeniu...
A tak w ogóle to wiadomo,że w Holandii mają 5 lat na to,żeby jakakolwiek instytucja sprawdziła czy wszystko jest ok, i potem trzeba zwracać pieniądze plus 30% kary - a jak lepiej na tym wyjdzie np.balastingdienst - jak co miesiąc będzie przysyłał pisma,że trzeba oddać( i może ktoś odda ) czy raz po powiedzmy 2 latach ( już się uzbiera ładna sumka ).
Krótko - trzeba płacić i to wiadomo nie od dziś - UBEZPIECZENIE JEST OBOWIĄZKOWE - a jak ktoś nie płacił no to ma problem,bo już zaczynają się sypać kary.... |
zgadza sie choc sam sie zastanawiam czy nie lepiej by bylo dobrowolnosc ubezpieczenia (tylko dla obywateli krajow UE) i wtedy taka osoba bierze ryzyko na siebie albo placi te 90-130euro an meisiac albo pozniej slone tysiace Euro. Ja np place ale ostatni raz u lekarza bylem 10 lat temu nigdy nie potrzebowalem a badania sam sobie robie tak co jakis czas - krwi itd, troche swobody potrzeba |
|
|
|
|
m4rcin
MODERATOR
|
Wysłany: Pią Kwi 15, 2011 11:53 am
|
|
|
Idea ubezpieczen jest taka, ze ryzyko rozklada sie na wiecej osob. Wiecej osob ubezpieczonych => nizsze skladki
Wiec, jakby polowa ludzi przestala placic, to skladki znaczaco by wzrosly (nie zdziwie sie jak wzrosly by dwa razy). |
Ostatnio zmieniony przez m4rcin Pią Kwi 15, 2011 11:53 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
mlubinski
Super gaduła
|
Wysłany: Pią Kwi 15, 2011 1:22 pm
|
|
|
dokladnie, poza tym wiesz, przez 10 lat nie byles u lekarza, ale moze sie zdarzyc ze za rok bedziesz musial isc 50 razy plus ze 3 tygodnie w szpitalu (pech)i wyszloby cie to pewnie kilkadziesiat tysiecy euro. Nie sadze zebys mial takie zabezpieczenie na taka ewentualnosc
wiem ze to pesymistyczny scenariusz, ale nigdy nie wiesz (szczegolnie z wiekiem). A ludzie jakby nie musieli placic, to by nie odkladali tej kasy. Szczegolnie przy dizeciach to musialbys odkladac X razy stawke
a co do scigania nie placacych, to jak najbardziej popieram. Oszustwo ma krotkie nogi |
Ostatnio zmieniony przez mlubinski Pią Kwi 15, 2011 1:28 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
.:Paco:.
|
Wysłany: Pią Kwi 15, 2011 2:57 pm
|
|
|
m4rcin napisał/a: | Idea ubezpieczen jest taka, ze ryzyko rozklada sie na wiecej osob. Wiecej osob ubezpieczonych => nizsze skladki
Wiec, jakby polowa ludzi przestala placic, to skladki znaczaco by wzrosly (nie zdziwie sie jak wzrosly by dwa razy). |
no i ok to by byla szansa (ryzyko) dla mlodych,ze nie placili by bo mniej chodza i biara ryzyko na siebie aby jakos zycie zaczac albo placa i nie maja ryzyka
[ Dodano: Pią Kwi 15, 2011 2:59 pm ]
mlubinski napisał/a: | dokladnie, poza tym wiesz, przez 10 lat nie byles u lekarza, ale moze sie zdarzyc ze za rok bedziesz musial isc 50 razy plus ze 3 tygodnie w szpitalu (pech)i wyszloby cie to pewnie kilkadziesiat tysiecy euro. Nie sadze zebys mial takie zabezpieczenie na taka ewentualnosc
wiem ze to pesymistyczny scenariusz, ale nigdy nie wiesz (szczegolnie z wiekiem). A ludzie jakby nie musieli placic, to by nie odkladali tej kasy. Szczegolnie przy dizeciach to musialbys odkladac X razy stawke
a co do scigania nie placacych, to jak najbardziej popieram. Oszustwo ma krotkie nogi |
dokladnie i to jest ryzyko jakie ktos by musial brac pod uwage - mlodym to moze sie oplacac a Ci co juz w miare zaczna swoje zycie i sobie cos uloza by placili az do emerytury... |
|
|
|
|
|