NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Święta Wielkanocne
Autor Wiadomość
Dorisben 
Super gaduła

Pomogła: 10 razy
Wysłany: Nie Kwi 05, 2009 7:08 pm   

czesc, jestem tutaj od 4 lat i przez ten czas zawsze jestem w okresie swiat tutaj. Przygotowuje je po swojemu, czesto ze znajomymi polakami robimy wspolie i spedzamy je razem. Prawie po polsku :) Nie wiem jak holendrzy je spedzaja, pewno po swojemu. Ktos napisal, zenie mozna kupic kartek swiatecznych. Jak nie mozna??? Na poczcie, w primerze wszedzie sa. co prawda kurczakowe bez typowych znakow na naszych jak ukrzyzowany Jezus itp. Ja nie narzekam, holndia to moj dom i jestem zadowolona.

agastepa13 
Mega gaduła
Leniwiec ;-)

Pomogła: 25 razy
Wysłany: Nie Kwi 05, 2009 7:32 pm   

A może ktoś zechce podzielić się informacją, co dobrego przygotowuje na Święta Wiekanocne? U nas tradycyjnie będą jaja (faszerowane i całe), kiełbasa (polska, ale nie biała buuu :( ), żurek (z torebki, ale też smaczny), ćwikła z chrzanem (chrzan też z Polski - tutaj niespotkałam do tej pory), baba, sernik (z polskiego sera), pasztet.... i nie wiem co jeszcze zrobić. Może ktoś z Was ma sprawdzony pomysł na potrawę Wielkanocną? :038:

Drugi rok z rzędu spędzam z moim partnerem Wielkanoc w Holandii. Znajomi wyjeżdżają na urlop więc spędzamy je tylko we dwoje, ale też jest miło :) :039:

alicja2911 
PRZYJACIEL FORUM

Pomogła: 29 razy
Wysłany: Pon Kwi 06, 2009 8:57 pm   

Ja po raz piaty spedzam z rodzina swieta w Holandii.
Najpierw mielismy spedzic swieta na sportowo -wypad na mecz po sniadanku, ale jak to w zyciu bywa ,wszystko sie zmienilo i rodzinka z Anglii przyjezdza na pare dni.
Nie narzekam ,swieta wielkanocne w Holandii sa ok ,ale nie wyobrazam sobie swiat Bozego Narodzenia tutaj.Najwazniejsze,ze spedze je z rodzina.
Wesolych swiat :039:

tomaszxxx 
Nieśmiały użytkownik

Wysłany: Pon Kwi 06, 2009 9:29 pm   

witam

lazdy chyba spedza swieta po swojemu , wedle tradycji jakie wyniosl z domu lub subkultury , nie mowcie ze ktosc spedza inaczej niz wy , tu nikt nie kaze nikt nie nakazuje kazdy robi jak chce , ja nie cierpie obzarstwa i wymuszonej grzecznosci ani prymitywnych zwyczajow jak oblewania sie woda , wole isc na plaze pospacerowac i cieszyc usie dniem niz stolem pelnym tlustych wstretnych rzeczy ktorych nie znam ludzmi co niby maja byc rodzina a nawet nie wiem kto to i falszem pelni serca tych co wrocili z koscila , jakby kazdy kazdego szanowal to bylby i szacunek.... nie krytykujcie jak tu sie spedza swieta , spojrazcie czy jestescie sami szczesliwi w swoich swietach , ...kazdemu to co chce

z powazaniem

marta75 
Gaduła
marta75

Pomogła: 9 razy
Wysłany: Sob Kwi 16, 2011 8:07 pm   

Chcialabym wznowic temat Swiat Wielkanocnych.Jak je spedzicie?co przygotujecie do jedzenia?szukam inspiracji!!!
Ostatnio zmieniony przez marta75 Sob Kwi 16, 2011 8:08 pm, w całości zmieniany 1 raz  

Alutka 
Super gaduła

Pomogła: 5 razy
Wysłany: Sob Kwi 16, 2011 9:45 pm   

Witam,
Ja co roku na Świeta przygotowuję sos na zimno do wędlin.Jajka na twardo kroję w kostkę
do tego dodaję ok 2łyżki na 6 jaj majonezu, kubek gęstej smietany ok 2 łyzki chrzanu tartego
solęcpopieprzę do smaku (chrzan, śmietan wdł uznania)Jeżeli upieczemy karczek i podamy go na zimno to taki sos tez pasuje .Zrobie jeszcze piersi w cieście .Ciasto jak na naleśniki z tym że gęstsze i przyprawione majerankiem sola pieprzem (ja dodaje przyprawe do pizzy) maczam małe kawałki piersi z kurczaka i na srednim ogniu smażę na ciemno-złocisty kolor. Może kogos zainspirowałam.Pozdrawiam

mamqa 
Gaduła nad gadułami :-)

Wysłany: Nie Kwi 17, 2011 7:54 am   

Śniadanie Wielkanocne to u nas jajka na różne sposoby: pisanki, jajka muchomorki (to dla córki, uwielbia je) i największym hitem są jajka faszerowane pieczarkami i łososiem. Do tego chleb i wszystko na kanapki (nas jest tylko troje do jedzenia (najmłodsza jeszcze do tego jedzenia się nie dolicza) więc nie szaleję bo szkoda wyrzucać potem jedzenie.
Na obiad żurek z jajkami które wcześniej były pisankami ;) a drugie danie to najczęściej jest schab upieczony ze śliwkami, ziemniaki i jakaś sałatka :)
Skromnie, ale za to razem :)

Czy ktoś wie o której będzie święcenie jajek na polskiej mszy w Amsterdamie?
My normalnie chodzimy na holenderskie msze w naszym mieście, ale chciałabym żeby córka nie zapomniała zwyczaju święcenia jajek a tego w tutejszym kościele nie ma.

marta75 
Gaduła
marta75

Pomogła: 9 razy
Wysłany: Nie Kwi 17, 2011 8:39 am   

Dzieki,tylko gdzie ja Tutaj znajde chrzan albo zurek.najblizszy polski sklep jest w Eindhoven (1h jazdy)mieszkam niedaleko Nijmegen.

jagodka 
zona udomowiona

Wysłany: Nie Kwi 17, 2011 9:51 am   

a ja proponuje salatke ze sledziem, przekladana jarzynami i sosem z majonezu

majonez wymieszac z odrobina smietany aby nie byl za bardzo gesty, mozna dopraqwic sola i pieprzem. warstwy jarzyn przekladac z sosem majonezowym np co 2-3 warsty polac sos aby ssalatka sie trzymala. wg wlasnego uznania jezeli sie lubi mayo to wiecej jesli nie to mniej

na dno salaterki ulozyc warstwe drobno pokrajany lub "porwany" w kawaleczki sledz(z oleju lub marynowany albo jaki lubicie) oczyszczony z osci

nastepnie na sledzia polozyc warste drobno posiekanej cebuli
pozniej pokrajane w kostke marynowane ogorki, najlepiej niehc to beda marynowane a nie solone

kolejna jest ugotowana i starkowana marchewka
ugotowana i starkowana pietrzuszka

a na sam koniec salatkowy kopczyk posmarowac majonezem i oproszyc posiekanymi ugotowanymi jajkami
mozna udekorowac lismi pietruszki czy zrobic kwiaty z pomidorkow czy marchewki wg uznania

salatka jest najsmaczniejsza gdy sie troche ustoi, po 3-4 godzinach.

badzo lubie ta sledziowa salatke i zawsze na swieta jest to moim ulubionym daniem.

acha i my nazywamy ta salatke SZUBA

Gochna H 
MODERATOR

Pomogła: 207 razy
Wysłany: Nie Kwi 17, 2011 11:10 am   

marta75,

chrzan tu jest kosztuje 1,25 euro ,

znajdziesz go pod nazwa mierikswortel w AH, Jumbo C 1000

a jesli sama chcesz go utrzec , to korzen chrzanu mozna kupic na targu warzywnym

http://www.google.nl/imgr...ved=0CCsQ9QEwAg

mamqa 

Wysłany: Nie Kwi 17, 2011 11:20 am   

marta75 napisał/a:
mieszkam niedaleko Nijmegen.

W Kleve i Goch (Niemcy) są rosyjskie sklepy z polskimi produktami,może będą mieć żurek (nie wiem, nie sprawdzałam... ja swój przywiozłam w listopadzie z polski).

kocica 
Nieśmiały użytkownik

Pomogła: 5 razy
Wysłany: Nie Kwi 17, 2011 11:31 am   

wydaje mi sie ze zurek widzialam w jumbo na miedzynarodowym stanowisku. jezeli dobrze pamietam to stal obok kapusty kiszonej i flakow. chrzan tez mozesz kupic w jumbo polki lub tak jak Gochna napisala w wiekszosci holenderskich sklepow jest chrzan. pozdrawiam i zycze wszystkim Wesolych Swiat :039:

Italania 
Gaduła

Wysłany: Nie Kwi 17, 2011 12:11 pm   

mamqa napisał/a:
Czy ktoś wie o której będzie święcenie jajek na polskiej mszy w Amsterdamie?

do Nieuw Vennep masz blizej, swieconka w sobote o 13.30, msza w poniedzialek o 10.00
na St. Antoniusstraat 15 2153 BA
pozdro

Duuvelke 
Mega gaduła

Pomogła: 57 razy
Wysłany: Nie Kwi 17, 2011 12:47 pm   

marta75 napisał/a:
Dzieki,tylko gdzie ja Tutaj znajde chrzan albo zurek.najblizszy polski sklep jest w Eindhoven (1h jazdy)mieszkam niedaleko Nijmegen.

kupisz w prawie kazdym supermarkecie... szukaj Mierikswortel... miedzy musztardami i ketchupem

enjoy 
Nieśmiały użytkownik

Wysłany: Nie Kwi 17, 2011 3:12 pm   

No i nas czekaja pierwsze Swieta Wielkanocne w NL. Z uwagi na zaledwie 3 tygodniowego nowego czlonka rodziny do PL sie nie ruszymy, ale za to rodzinka przybywa do nas. Menu oczywiscie tradycyjne polskie bedzie, lista zakupow wszystkiego czego tutaj nie znalazlam wystosowana - dowioza nam :026:

Odpowiedz do tematu