Super PIEROGI RUSKIE |
Autor |
Wiadomość |
EwazHolandii
Gaduła nad gadułami :-)
Pomogła: 1 raz Dołączyła: 22 Lis 2006 Posty: 630
|
Wysłany: Czw Sie 23, 2007 8:30 am
|
|
|
ja sama jeszcze nigdy nie robiłam chociaż mam przepis od mamy.Nie ma to jak pierożki od mamuśki... he he he |
|
|
|
|
nollewska
Gaduła nad gadułami :-)
Pomogła: 8 razy Dołączyła: 24 Sie 2006 Posty: 547 Skąd: Veghel/Torrevieja
|
Wysłany: Pią Sie 24, 2007 7:18 pm
|
|
|
Magda S. - GRATULUJE!!!!! Ja tez kupowalam mleko u gospodarza, robilam ser i jeszcze dodatkowo mialam swietna smietane.
Gdy tak przyjezdzalam do tego gospodarza po mleko, a gospodarz mial swoja firme i robil skolei zolty ser, pewnego dnia zapytal sie mnie o przepis, jak robic bialy ser.
Probowalam kiedys na samym poczatku pobytu zrobic ser z mleka kupionego w sklepie, ale nie wyszlo. Tak wiec polecam podejsc do gospodarza i kupic troche mleka.
Ser mozna zamrozic, ale pozniej on ma juz inny smak. Tak wiec najlepiej narobic duzo pierogow i dac do zamrazarki.
Powodzenia! |
_________________ Nollewska
www.kancelariabean.com
Kancelaria Podatkowa On-line |
|
|
|
|
tcza
Poczatkujacy
Dołączył: 05 Paź 2007 Posty: 1
|
Wysłany: Wto Paź 09, 2007 10:09 pm Pierogi ruskie
|
|
|
Nie wiem, czy dobrze zrozumialem, ale ser robicie samodzielnie. Wlasnie zuzylem dwie ostatnie kostki polskiego bialego sera na pierogi (nie zaluje, bo byl wazny do pojutrze) i nie wiem, co bedzie dalej. Znajomy Holender powiedzial mi o serku Quark, ale na wyglad i smak wydaje sie byc odpowiednikiem naszego dawnego serka homogenizowanego. Mieszkam blisko granicy niemieckiej, mozna tam dostac normalny bialy ser? Jesli tak, to o co pytac, bo mowie tylko po polsku, angielsku, rosyjsku i ukrainsku i staram sie z oporami uczyc niemieckiego i holenderskiego (huDe morhen i hut)? |
|
|
|
|
Magda W
Gaduła nad gadułami :-)
Pomogła: 3 razy Wiek: 45 Dołączyła: 09 Lut 2007 Posty: 553 Skąd: Zoetermeer / Gdynia
|
Wysłany: Śro Paź 10, 2007 9:39 am
|
|
|
Ja znalazlam doskonaly przepis na samo ciasto farsz zapewne kazdy umie robic ale ciasto na pierogi nie kazdy w internecie znalazlam i przetestowalam taki przepis na samo ciasto :
2 szklanki maki zalac 3/4 szklanki wrzacej wody wymieszac widelcem i poczekac z 15 min dolac 1/4 szkl zimnej wody 1 jajko szczypta soli i dobrze wyrobic (jesli ciasto jest za rzadkie dorzucic stopniowo maki) .Ale musze wam powiedziec ze pierozki po ugotowaniu rozplywaja sie w ustach, nawet na drugi dzien jak sie je odsmazy to sa przepyszne i mieciutkie .Pozdrawiam i sprobojcie nie bedziecie zalowac |
_________________ Życie jest za krótkie żeby pić marne wino
Życie jest za krótkie by miłości dać zginąć
Życie jest za krótkie żeby się nie spieszyć
Życie jest za krótkie by się nim nie cieszyć |
|
|
|
|
|