Zamknięty przez: Gochna H Nie Kwi 24, 2011 6:59 pm |
Rejestracja samochodu |
Autor |
Wiadomość |
MrBMW
Poczatkujacy
|
Wysłany: Nie Kwi 24, 2011 8:09 am Rejestracja samochodu
|
|
|
Witam,
mam takie pytanie bo przeczytałem wiele tematów ale nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie. Ile faktycznie mam czasu na zarejestrowanie samochodu kupionego w Holandii. I tu mam małą sprzeczność, bo znajomy powiedział że od zakupu mam tylko dwa tygodnie, jednak osoba z którą pracowałem jak kupiła samochód w Holandii i potem jeszcze normalnie jeździła na żółtych tablicach jakieś 3 tyg i dopiero jak do polski jechał to kupił zjazdówki.
Jak to właściwie jest bo sam nie wiem.
Dziękuję za odpowiedzi.
I mam nadzieję, że moderatorzy nie usuną mojego tematu. |
|
|
|
|
m4rcin
MODERATOR
|
Wysłany: Nie Kwi 24, 2011 10:57 am
|
|
|
poprzedni wlasciel nie wyda ci auta przez przerejestrowania na ciebie. |
z taktowanym zegarem 50 MHz procesorem centralnym? Bill Machrone, 1991-09-24 |
|
|
|
|
MrBMW
Poczatkujacy
|
Wysłany: Nie Kwi 24, 2011 11:52 am
|
|
|
Czyli w momencie podpisania umowy od razu musimy razem iść wyrejestrować auto i te tablice zjazdowe załatwić, dobrze rozumiem. Podobno te formalności można załatwić na poczcie? I te tablice zjazdowe są ważne 14 dni? |
|
|
|
|
stroopwafel
Mega gaduła Debesciak
Pomógł: 8 razy Dołączył: 11 Lis 2009 Posty: 1162 Skąd: Noord Holland
|
Wysłany: Nie Kwi 24, 2011 4:47 pm
|
|
|
Tu sie nie pisze umowy kupna. Idziesz na poczte i pani przerejestrowuje, placisz 10 euro za wydanie dowodu rejestracyjnego , placisz wlascicielowi kase za auto, kupujesz ubezpieczenie, jezdzisz. |
|
|
|
|
MrBMW
Poczatkujacy
|
Wysłany: Nie Kwi 24, 2011 6:27 pm
|
|
|
I to są już te niby te zjazdówki czy jak bo nie mam stałego zameldowania w Holandii i nie wiem jak tu sprawy wyglądają. A czytałem różne tematy na forum i ta kwestia nie jest do końca wyjaśniona. Ale w Polsce przy rejestracji i tak potrzebuję jakiś potwierdzający nabycie samochodu. |
|
|
|
|
Mucha_75
Gaduła nad gadułami :-) Mucha
Pomógł: 13 razy Wiek: 49 Dołączył: 28 Gru 2008 Posty: 624 Skąd: Schiedam, GA
|
Wysłany: Nie Kwi 24, 2011 6:52 pm
|
|
|
Wszystko było na forum. Na poczcie guzik załatwisz, musisz jechać do najbliższego kantoru GWK, które się zajmuje wyrejestrowywaniem aut z Holandii, tam na miejscu holenderskie blachy zostaną pocięte dostaniesz tablice zjazdowe i papiery, i tyle. Nie jestem pewny, ale domyslam się, że ubezpieczenie załatwisz na miejscu. Zjazdówki są ważne z tego co wiem dwa tygodnie, ale jest możliwosć przedłużenia. Co do zarejestrowania auta na siebie w Holandii, bez meldunku nie ma możliwosci, czyli musisz od razu załatwiać blachy zjazdowe. Tu masz kantory GWK, sprawdź który jest najbliżej Ciebie
http://www.ticketmaster.n...opup.EN.htm#gwk |
Ostatnio zmieniony przez Mucha_75 Nie Kwi 24, 2011 6:54 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR
Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
Wysłany: Nie Kwi 24, 2011 6:56 pm
|
|
|
MrBMW,
Cytat: | I to są już te niby te zjazdówki | nie to nie sa jeszcze tablice zjazdowe
te zalatwia sie gdzie indziej w kantorze GWK i kosztuja ok 140 euro
ALE O TYM BYLO JUZ NA FORUM !
W linku tematy w ktorych znajdziesz informacje na temat tablic zjazdowych
http://www.niedziela.nl/i...pl&cr=countryNL |
|
|
|
|
|