Problem z dzieckiem bandyta |
Autor |
Wiadomość |
qsloncu
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Kwi 26, 2011 8:24 pm Problem z dzieckiem bandyta
|
|
|
Witam wszystkich
Nie wiem czy w dobrym dziale pisze, jezeli nie prosze o przeniesienie do odpowiedniego dzialu.
Mam duzy problem z pewnym bachorem na "dzielnicy", w wieku okolo 8-10 lat. Mam male dziecko w wieku 8 lat, ktore jest notorycznie brutalnie bite przez jednego bachora bandyte. Rozmawialem z jedna z matek z "ulicy", ktora powiedziala mi ze ten szczyl to maly terrorysta, ktory bije, okrada etc inne dzieci. Powiedziala mi rowniez, ze policja i inne wladze nic z nim nie robia i nie zrobia, bo gowniarz ma ADHD i to jest jego wymowka (ogolnie nietykalnosc). Rozmowa z rodzicami gowniarza tez nie wchodzi w gre, gdyz to tego samego pokroju ludzie. Ogolnie rzecz ujmujac maly skur**** bije i terroryzuje wszystkich, a ze ma ADHD jest nietykalny. Mam pare pytan jak sobie z tym poradzic prawnie, organizacyjnie etc.
- Czy rodzice nie ponosza odpowiedzialnosci za czyny dziecka do pewnego wieku? Moze starych zaskarzyc?
- Czy policja, kurator etc naprawde nie moga nic z tym zrobic, czy moze mam isc na posterunek i zrobic przyslowiowa jazde?
- Czy w holandii jest legalne danie malemu 8 letnium dziecku gazu pieprzowego do samoobrony? (wiem troche glupie pytanie)
Przepraszam za forme mojego posta, ale jestem mocno wzburzony, gdyz przed chwila moje dziecko zostalo znowu pobite i duszone, przez tego bachora.
Jezeli ktokolwiek ma pomysl jak sobie z ta sytuacja poradzic prosze o odpowiedz. Ja mam 27 lat i nie moge szczyla pobic (niestety) |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR

Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
Wysłany: Wto Kwi 26, 2011 8:30 pm
|
|
|
qsloncu
Cytat: | Przepraszam za forme mojego posta, ale jestem mocno wzburzony |
moze najpierw ochlon i dopiero potem napisz , bo az nie chce sie odpowiadac na taki post
fajnie ze swoje nazywasz dzieckiem , a inne cudze to bachor ... |
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Wto Kwi 26, 2011 8:30 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
qsloncu
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Kwi 26, 2011 8:34 pm
|
|
|
Gochna H napisał/a: | qsloncu
Cytat: | Przepraszam za forme mojego posta, ale jestem mocno wzburzony |
moze najpierw ochlon i dopiero potem napisz , bo az nie chce sie odpowiadac na taki post
fajnie ze swoje nazywasz dzieckiem , a inne cudze to bachor ... |
Prosze mi wybaczyc ale moje dziecko, nie bije innych dzieci brutalnie, nie okrada innych dzieci, nie wlamuje sie do mieszkan, nie wyzywa policji, nigdy nie bylo aresztowane przez policje, a tamte dziecko jak najbardziej. Prosze mi wybaczyc ale ja tylko nazywam rzeczy po imieniu. Bandyta to bandyta bez wzgledu na wiek. |
Ostatnio zmieniony przez qsloncu Wto Kwi 26, 2011 8:34 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
bejupi
Gaduła nad gadułami :-)
|
Wysłany: Wto Kwi 26, 2011 9:09 pm
|
|
|
naturalnie policja powinna sie tym zajac a rodzice tego dziecka sa prawnie odpowiedzialni za kazda szkode jakie ono wyrzadzi
sprobuj jeugd zorg poinformowac
i daj dziecku gaz pieprzowy niech sie broni |
|
|
|
|
Hera
MODERATOR Hera

Pomogła: 8 razy Wiek: 53 Dołączyła: 11 Maj 2007 Posty: 952
|
Wysłany: Wto Kwi 26, 2011 9:11 pm
|
|
|
Obojętnie czy bijący to dziecko czy dorosły - poszłabym do lekarza na obdukcję a potem z wynikami na policję. Nawet na dziecko z ADHD i jego rodziców musi być jakiś sposób.
Najlepiej jak się skrzykniesz z innymi rodzicami i złożycie oficjalna skargę grupową. To powinno lepiej zadziałać jak tylko twoja skarga.
Zawsze możesz nadmienić że czujesz się dyskryminowany - to hasło przeważnie otwiera wszystkie drzwi...
Pozdrawiam |
_________________ Nigdy nie poddawaj się kiedy zgaśnie światło
Gdy cię walnie życia pięść
Nigdy nie poddawaj się dzisiaj nie jest łatwo
Jutro będzie lepszy dzień |
|
|
|
|
bobikpl
Super gaduła :)

Pomógł: 8 razy Dołączył: 15 Lip 2007 Posty: 352 Skąd: Friesland
|
Wysłany: Wto Kwi 26, 2011 9:18 pm
|
|
|
qsloncu, Problem poważny,wzburzenie jak najbardziej uzasadnione.
"Tutaj" dzieci się nie uczą,mogą być agresywne w stosunku do innych dzieci- bo mają ADHD,dorośli nie potrafią wykonać porządnie roboty,bo zaraz mają problemy psychiczne.
Absolutnie nie wolno ci używać jakiejkolwiek formy nacisku na tego małego s......a (smyka),złapać za rękę czy coś w tym stylu-wielkie problemy dla ciebie.
On zdaje sobie sprawę że dorośli nie reagują i świetnie się bawi.Regularnie spacerujcie całą rodziną,niech widzi że dziecko nie jest samo.Może maksymalnie ograniczyć możliwość kontaktów w twoim dzieckiem.Zglaszać ustawicznie każdy problem w formie pisemnej na policję,do szkoły.
Cytat: | Najlepiej jak się skrzykniesz z innymi rodzicami i złożycie oficjalna skargę grupową. To powinno lepiej zadziałać jak tylko twoja skarga. | rewelacyjna rada Hera
W twojej gminie lub w rejonie działa Bureau Jeugdzorg-zajmują się problemami z trudną młodzieżą.
http://www.bureaujeugdzorg.info/Debuurt/
Może ktoś wie o innych organizacjach.
Każdy incydent zgłaszać-nie może pozostać bez reakcj.Jak upatrzył sobie słabszego to łatwo nie odpuści.
Pamiętaj: nie reaguj bezpośrednio,dostarczysz jedynie rozrywki s.......i (smykowi) a sobie możesz narobić problemów |
Ostatnio zmieniony przez bobikpl Wto Kwi 26, 2011 9:20 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
jagodka
Gaduła nad gadułami :-) zona udomowiona

Pomogła: 10 razy Dołączyła: 06 Kwi 2010 Posty: 601 Skąd: HAGA
|
Wysłany: Wto Kwi 26, 2011 9:23 pm
|
|
|
qsloncu, niestety nie moge Ci pomoc bo nie wiem nic na ten temat ani od strony legalnej ani od praktycznej jak sami rodzice moga ratowac swoje dziecko przed takimi agresywnymi sasiadami.
ADHD wcale nie usprawiedliwia dzieciaka z agresywnosci bo to nie na tym polega ta "choroba" ale na nadpobudliwosci, braku koncentracji a nie duszeniu kolegow z podworka...
Cytat: | Dla ADHD charakterystyczne jest występowanie trzech grup objawów: nadruchliwości, impulsywności i zaburzeń koncentracji uwagi. Zwykle objawy są wyraźnie widoczne już między 5 a 7 rokiem życia, ale bywa, że rodzice zwracają na nie uwagę dopiero, gdy dziecko rozpocznie naukę w szkole.
Nadruchliwość to nadmierna, w porównaniu z dziećmi na tym samym poziomie rozwoju i w tym samym wieku, aktywność ruchowa. Dzieci z ADHD mają bardzo dużą potrzebę ruchu, nie potrafią przez dłuższą chwilę pozostać w miejscu. |
http://www.adhd.info.pl/i...n/abcwiedzy.php
Mysle ze w dzisiejszych czasach ludzie po prostu kochaja zwalac wine za swoje wady,lenistwo, brak kultury, agresje, zle zachowanie na takie ADHD, ADD, dysleksje i inne "choroby" zamiast popracowac nad soba, swoimi dziecmi.
Chce powiedziec tylko ze swietnie rozumiem Twoja reakcje i nie dziwie sie za jezyk, lepiej wyjrzyczec zlosc na forum niz odragowac na tym ADHD dzieciaku bo nie wiadomo jak by sie to skonczylo dla was... .
qsloncu czy macie mozliwosc przeprowadzki jezeli rodzice tego chlopca nie sa w stanie czy nie maja checi zajac sie swoim nadpobudliwym synem? Bo uwazam ze nie jest to potrzebne twojemu dziecku takie atrakcje sasiedzkie, niepotrzebny stres bo z takim dzieciakiem nigdy nie wiadomo czy nastepnym razem nie podniesie kamien czy czyms innym w oko walnie.
ja osobiscie bym opuscila to miejsce nawet nie wiem jak atrakcyjne by bylo jezeli nic nie daloby sie zrobic z tamtym agresywnym chlopcem
[ Dodano: Wto Kwi 26, 2011 9:28 pm ]
Poza tym dziwie sie ze tego s......myka agresja jest tlumaczona ADHD bo z tego co ja czytam o tym to nigdzie nie ma o tym wspomnienia ze taka osoba jest bandyta.
Po prostu zaniedbanie rodzicow, brak specjalistycznej pomocy.. moze wlsnie zgloszenie tego dzieciaka do Bureau Jeugdzorg cos pomoze bo ogloszenie ze ktos ma ADHD wcale nei daje mu prawa do terroryzowania osiedla czy wyzywanie policji...
Cytat: | Podczas badań nad nadruchliwością w latach 70. Virginia Douglas z Kanady sformułowała 4 cechy klinicznego obrazu ADHD:[4]
* trudności w podtrzymaniu uwagi i wysiłku,
* impulsywność,
* problemy z kontrolą poziomu pobudzenia,
* potrzeba bezpośredniego wzmocnienia.
Sfera ruchowa[edytuj]
* wyraźny niepokój ruchowy w zakresie dużej i małej motoryki
* niemożność pozostawania w bezruchu przez nawet krótki czas
* podrywanie się z miejsca
* bezcelowe chodzenie
* zwiększona szybkość i częsta zmienność ruchów (wrażenie ciągłego pośpiechu)
* bieganie
* przymusowe wymachiwanie rękami
* podskakiwanie
* wzmożone drobne ruchy kończyn (machanie nogami, głośne deptanie, poruszanie palcami rąk, ciągłe zajmowanie się rzeczami, które leżą w zasięgu rąk lub nóg, kiwanie się na krześle itp.)
* bieganie bez celu
Sfera poznawcza[edytuj]
* trudności w skupieniu uwagi (uwaga chwiejna, wybitnie zależna od czynników afektywnych)
* brak wytrwałości w przypadku małego zainteresowania i niedostrzegania bezpośredniej korzyści z działania
* wzmożony odruch orientacyjny
* pochopność
* znaczna męczliwość w pracy intelektualnej i związana z tym nierównomierna wydajność
* pobieżność myślenia
* przerzucanie uwagi z obiektu na obiekt (udzielanie nieprawidłowych, nieprzemyślanych odpowiedzi na pytania lub nieprawidłowe rozwiązywanie zadań)
* w badaniach inteligencji niektórzy autorzy stwierdzają poziom "poniżej spodziewanego", głównie w skalach wykonawczych
* trudności wizualno-motoryczne
* trudności syntetyzowania w myśleniu
* brak umiejętności planowania
* u wielu dzieci z zaburzeniami koncentracji uwagi występują pewnego rodzaju zaburzenia mowy lub języka, do których należą:
o opóźnienie rozwoju mowy
o kłopoty z artykulacją
o problemy ze strukturą zdania
o nieprawidłowe układanie dźwięków
* Trudności stanowi również pisemne wyrażanie myśli i słowa
pamięć krótkotrwała
Sfera emocjonalna[edytuj]
* nieopanowane, nieraz bardzo silne reakcje emocjonalne
* wzmożona ekspresja uczuć
* zwiększona wrażliwość emocjonalna na bodźce otoczenia
* wybuchy złości
* impulsywność działania
Często występujące cechy osobowości dziecka z zaburzeniami koncentracji uwagi[edytuj]
* działanie impulsywne,
* chęć dominowania w grupie
* niska samoocena
* okresowo występująca depresja
* niedojrzałe zachowanie
* zaburzenia snu:
o wczesne budzenie się
o trudności z zaśnięciem
o niespokojny sen
* rozwój fizyczny:
o wysoki poziom aktywności fizycznej
* rozwój społeczny:
o opóźniony rozwój społeczny
o trudności w nawiązywaniu kontaktów z rówieśnikami
o popisują się przed rówieśnikami, aby zwrócić na siebie uwagę
|
|
|
|
|
|
Mathnl

|
Wysłany: Wto Kwi 26, 2011 10:19 pm
|
|
|
jagodka napisał/a: | ADHD wcale nie usprawiedliwia dzieciaka z agresywnosci bo to nie na tym polega ta "choroba" | jagodka, ADHD zespol nadpobudliwosci psychoruchowej jak najbardziej charakteryzuje sie agresywnoscia jak rowniez m.in. brakiem poszanowania praw innych osob.Ale to tak na marginesie. qsloncu, Tak jak wyzej doradzaja forumowicze,kazdy ,absolutnie kazdy przejaw agresji wobec Twego dziecka zglaszac na Policje.Natychmiast.No i probowac porozmawiac z sasiadami.Niech rowniez zglaszaja.NIE POZWALAJ BIC SWEGO DZIECKA. |
|
|
|
|
qsloncu
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pią Kwi 29, 2011 8:17 pm
|
|
|
Bardzo dziękuję Wam za szybkie odpowiedzi i oczywiście za Wasze rady. Na pewno się przydadzą.
Pozdrawiam |
|
|
|
|
jso

Pomógł: 15 razy Dołączył: 30 Wrz 2007 Posty: 963 Skąd: Amsterdam
|
Wysłany: Sob Kwi 30, 2011 11:26 pm
|
|
|
Możecie napisać jakie są problemy za przylanie tutaj nieletniemu (powiedzmy niepełnoletniemu nastolatkowi)?
bejupi napisał/a: | daj dziecku gaz pieprzowy niech sie broni |
Gaz jest tu niestety nielegalny. Zapisz dziecko na zapasy lub judo (najlepiej zapasy, żadnych uderzanych dla dziecka bym w tym wieku nie polecał), to już po 2-3 m-cach będzie się w stanie obronić przed tym łobuzem. |
_________________ Dumny Polak |
|
|
|
|
bobikpl
Super gaduła :)

Pomógł: 8 razy Dołączył: 15 Lip 2007 Posty: 352 Skąd: Friesland
|
Wysłany: Nie Maj 01, 2011 10:09 am
|
|
|
jso napisał/a: | Zapisz dziecko na zapasy lub judo |
Doskonały pomysł,sam dwa lata temu zapisalem mojego,niezbyt pewnego siebie syna na judo.
Teraz (na zawodach) rzuca większymi od siebie jak kukiełkami.
Sporty walki rozwijają ogólnie i dodają pewności siebie,co w przypadku ew.konfrontacji,ale i w codziennych sytuacjach jest najważniejsze. |
Ostatnio zmieniony przez bobikpl Nie Maj 01, 2011 10:10 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
|
|