NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
CZy przysługują mi jakieś prawa?
Autor Wiadomość
mandarynka00 
Poczatkujacy

Pomogła: 1 raz
Wysłany: Czw Kwi 28, 2011 3:32 pm   CZy przysługują mi jakieś prawa?

Witam serdecznie.Chciałam pokrótce opisać moją sytuację otóż od dwóch lat mieszkamy z mężem i zameldowani jesteśmy w Niemczech (8km od granicy z Venlo) cały czas pracowałam w Holandii,od sześciu miesięcy nie pracuję ponieważ jestem w ciąży i niestety nie mogę :( Mąż dobrze zarabiał,ale niestety miesiąc temu jego firma przeniosła się do Dani i tym samym zmienił pracę na mniej płatną i nie ukrywam,że od tego czasu jest nam ciężko.Do tej pory nie było potrzeby korzystania z żadnych zasiłków,ale niestety w obecnej sytuacji jestem do tego zmuszona,problem w tym ,że nie mam pojęcia czy coś mi przysługuje (?).Nie wiem gdzie mam się zgłosić po jakieś rady,świadczenia czy do urzędu holenderskiego czy niemieckiego?Mam nadzieję,że jest ktoś z Was na forum kto mógłby służyć mi poradą.

P.s.Chciałam zapytać również o dofinansowanie do ubezpieczenia,czy trudno jest je uzyskać,jakie papiery trzeba przedstawić i jak długo się czeka?

Za wszelkie odpowiedzi z góry dziękuję i nie ukrywam,że zależy mi na Waszej pomocy.Pozdrawiam

agata 
PRZYJACIEL FORUM

Pomogła: 33 razy
Wysłany: Czw Kwi 28, 2011 3:51 pm   

Jestescie zameldowani w Niemczech wiec powinnas w niemieckim urzedzie pytac o dofinansowania. Jesli placilas holenderskie ubezpieczenie to tak mozez starac sie o zorgtoeslag
link
http://www.toeslagen.nl/p..._aanvragen.html

mandarynka00 
Poczatkujacy

Pomogła: 1 raz
Wysłany: Czw Kwi 28, 2011 3:59 pm   

Płacimy ubezpieczenie holendersko-niemieckie

Odpowiedz do tematu