NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
zamknięcie rynku pracy?(chyba plotka)
Autor Wiadomość
agata 
PRZYJACIEL FORUM

Pomogła: 33 razy
Wysłany: Śro Kwi 20, 2011 11:12 pm   

masz racje ale z doswiadczenia wiem, ze w wielu firmach nie lubia zmiany personelu, nie mowie tu o typowych sezonowkach- ale o calorocznych branzach.
jesli firma ma dobrego pracownika to nie bedzie chciala zamiany go po 3 miesiacach i niestety albo na szczescie wtedy umowa bedzie musiala byc przedluzona.
tak wydaje mi sie to logiczne ale jak bedzie... ktoz to wie.....

Skucha 
Poczatkujacy

Wysłany: Czw Kwi 21, 2011 1:24 pm   

Hmm.. Czyli na przykład, chcemy z mężem teraz wyjechać do Holandii, ale szukamy pracy na dłużej, rok to minimum, a najchętniej ze trzy lata, to ktoś może od nas wymagać nauki niderlandzkiego? :073:

Guiscard 
Nieśmiały użytkownik

Wysłany: Czw Kwi 21, 2011 2:43 pm   

Prawo prawem a zycie zyciem. Watpie zeby sie cos drastycznie zmienilo w ciagu kilku lat:)

Manhunt 
Poczatkujacy

Wysłany: Czw Kwi 21, 2011 5:23 pm   

A ja myślę,że się zmieni...
bo wystarczy,że weszły ustawy o "zanikaniu jęz.holenderskiego","obowiązkowym ubezpieczeniu zdrowotnym"....zaczną sprawdzać kto posiada BSN numer a kto tylko numer fiskalny,kto ma autko na jakich blachach i gdzie płaci od tego podatek i parę innych rzeczy i skończy się eldorado a zacznie normalne płacenie podatków,od wszystkiego.
A jak wiadomo to znaczna część przyjeżdża tylko sezonowo i się o nic nie musi martwić a reszta musi bulić jak każdy kto tu legalnie mieszka.A,że kończy się holendrom po woli cierpliwość do (nie tylko nas Polaków) to pozałatwiają nas biurokracją i nie będą musieli np.deportować bo się sami deportujemy - po prostu z powodu problemów z pracą,mieszkaniem,urzędami itd.
I w ogóle nie ma się co dziwić,że podejście jest takie a nie inne bo na Polakach zarabiają w tej chwili pewnie znaczącą część tylko złodziejskie biura pracy a nie holandia( w sensie Gmina,skarbówka,ubezpieczalnia...)

MAARIT 
Gaduła nad gadułami :-)

Pomogła: 9 razy
Wysłany: Czw Kwi 21, 2011 6:53 pm   

Manhunt napisał/a:
A ja myślę,że się zmieni...
bo wystarczy,że weszły ustawy o "zanikaniu jęz.holenderskiego","obowiązkowym ubezpieczeniu zdrowotnym"....zaczną sprawdzać kto posiada BSN numer a kto tylko numer fiskalny,kto ma autko na jakich blachach i gdzie płaci od tego podatek i parę innych rzeczy i skończy się eldorado a zacznie normalne płacenie podatków,od wszystkiego.
A jak wiadomo to znaczna część przyjeżdża tylko sezonowo i się o nic nie musi martwić a reszta musi bulić jak każdy kto tu legalnie mieszka.A,że kończy się holendrom po woli cierpliwość do (nie tylko nas Polaków) to pozałatwiają nas biurokracją i nie będą musieli np.deportować bo się sami deportujemy - po prostu z powodu problemów z pracą,mieszkaniem,urzędami itd.
I w ogóle nie ma się co dziwić,że podejście jest takie a nie inne bo na Polakach zarabiają w tej chwili pewnie znaczącą część tylko złodziejskie biura pracy a nie holandia( w sensie Gmina,skarbówka,ubezpieczalnia...)

Badzo dobrze to ujoles :038:

ona21 
Nieśmiały użytkownik
ona

Wysłany: Pią Kwi 22, 2011 10:51 am   

jedrzej2225 napisał/a:
Tylko że w tej sytuacji biura zaczną stosować kontrakty 3 miesięczne.Wtedy nie będa musieli wysilać się aby działać zgodnie z przepisami.

to nic nie pomoze gdyz nowe osoby ktore beda chcialy przyjechac tutaj do pracy beda musialy przed rozpoczeciem pracy zameldowac sie w gemeente a jak sie zamelduja to beda takze mialy obowiazek nauczyc sie jezyka

agata 
PRZYJACIEL FORUM

Pomogła: 33 razy
Wysłany: Pią Kwi 22, 2011 11:04 am   

wlasnie o to chyba chodzi- jak trzeba bedzie znajda sposoby na to by zmusic do zameldowania sie. wystarczy, ze pracowdawca bedzie wymagal zaswiadczenia z gemeente o meldunku.
owszem wielu zapewnie bedzie probowalo zatrudniac sie na czarno ale z tego co wiem to juz teraz sa wzmozone kontrole a po zaboostrzeniu bedzie ich zapewne jeszcze wiecej.
szczerze powiem jestem za tym... kazdy kto pracuje w Nl. powinin byc zameldowany a co za tym idzie i placic wszystkie podatki i zobowiazania jakie wynikaja z meldunku.

ona21 
Nieśmiały użytkownik
ona

Wysłany: Pią Kwi 22, 2011 11:08 am   

siemej napisał/a:
Rzad ratuje budzet czym moze, ale biora sie raczej za nieodpowiednia narodowosc. Dlaczego np. chca wywalic Polakow, Bulgarow czy Rumunow? Dlaczego nie wezma sie za Turkow, Marokanow itp.? Czyzby sie ich w jakis sposob bali? Bo na to wychodzi. Lepiej zabrac sie za slabsze narody, bo latwiej...

skoro mieszkasz tu i pracujesz to powinnes/as wiedziec ze 99% turkow czy marokancow porozumiewa sie w jezyku holenderskim i maja takze obywatelstwo holenderskie. Wcale sie nie dziwie, a wrecz popieram holendrow. Zobaczcie sami ilu polakow robi tu syf , pijanstwo i narkomanstwo. Ilu polakow chodzi pijanych do pracy, ilu powoduje wypadki po pijanemu i ilu polakom zabrano za to prawko. Holandia jest azylem dla polakow uciekajacych przed prawem,alimetami , krotko mowiac holandia roi sie od polskich przestepcow. Oczywiscie takze jest wiele osob ktore summienie pracuja i ucza sie takze jezyka i musza sie wstydzic za tych ktorzy przyjerzdzaja tutaj aby tylko sie dobrze bawic......

MartaLeLe 
Poczatkujacy
MartaLeLe

Wysłany: Sob Kwi 23, 2011 9:19 am   

ona21 napisał/a:
jedrzej2225 napisał/a:
Tylko że w tej sytuacji biura zaczną stosować kontrakty 3 miesięczne.Wtedy nie będa musieli wysilać się aby działać zgodnie z przepisami.

to nic nie pomoze gdyz nowe osoby ktore beda chcialy przyjechac tutaj do pracy beda musialy przed rozpoczeciem pracy zameldowac sie w gemeente a jak sie zamelduja to beda takze mialy obowiazek nauczyc sie jezyka

Jak wyobrazacie sobie taka sytuacje w Polsce? Ja tez jako obywatel nie wyobrazam sobie zeby jakis rumun przyjechal do Polski i ja mialabym sie wyginac zeby mowic w jego jezyku, bo jest biedny obcokrajowiec! Jesli jedziesz do jakiegos kraju, chcesz tam zyc, pracowac, pobierac zasilki i zapomogi do chyba normalne ze trzeba sie troche wysilic i poznac jezyk, wpasowac sie w kulture i zwyczaje. Ja wyczytalam ze osoba przyjezdzajaca do pracy ma sie zapisac na kurs a nie od razu biegle mowic w tym jezyku. Ja nie slyszalam o darmowych kursach jezykowych w Polsce, wiec i tak sytuacja jest o tyle komfortowa ze nie trzeba za to placic z wlasnej kieszeni... Osobiscie nie wyobrazam sobie zyc w jakims kraju i nie znac jezyka w nim obowiazujacego.

ona21 
Nieśmiały użytkownik
ona

Wysłany: Sob Kwi 23, 2011 1:57 pm   

MartaLeLe napisał/a:
Jak wyobrazacie sobie taka sytuacje w Polsce? Ja tez jako obywatel nie wyobrazam sobie zeby jakis rumun przyjechal do Polski i ja mialabym sie wyginac zeby mowic w jego jezyku, bo jest biedny obcokrajowiec! Jesli jedziesz do jakiegos kraju, chcesz tam zyc, pracowac, pobierac zasilki i zapomogi do chyba normalne ze trzeba sie troche wysilic i poznac jezyk, wpasowac sie w kulture i zwyczaje. Ja wyczytalam ze osoba przyjezdzajaca do pracy ma sie zapisac na kurs a nie od razu biegle mowic w tym jezyku. Ja nie slyszalam o darmowych kursach jezykowych w Polsce, wiec i tak sytuacja jest o tyle komfortowa ze nie trzeba za to placic z wlasnej kieszeni... Osobiscie nie wyobrazam sobie zyc w jakims kraju i nie znac jezyka w nim obowiazujacego.

ja takze sie z toba zgadzam! Holandia i tak wiele ma tolerancji do nas i naprawde zapewniaja wiele. Caly problem jest w tym ze niektorzy przyjerzdzaja tutaj z mysla ze zagranica oznacza pieniadze lezace na ulicy i niewiadomo co jeszcze, a po przyjezdzie okazuje sie ze tutaj takze trzeba czasami ciezko pracowac i po tym jest wielkie zdziwienie i nazekanie. Wiele jest takich osob co nazeka na wszystko co sie da, a jednak nie wracaja do Polski, bo wiedza ze tutaj jest jednak lepiej.

Beny.rac 
MODERATOR

Wysłany: Nie Maj 01, 2011 1:32 pm   

Witam,

Z tego co widzę w chwili obecnej HOLANDIA znowu MASOWO ŚCIĄGA ludzi z PL ( tzn biura pracy ściągają , stosunek ofert w dziale dam prace szukam pracę 770 do 980 , w okresie styczeń marzec stosunek ten wynosił ok 230 do 1100 )

Wiem że po po prostu sezon sie zaczyna (praca w polu , na szklarni , fabryki itp ale nie rozumiem czemu TERAZ NIKT nie zastosuje takiej opcji że będzie sie brało ludzi tylko którzy pracowali w NL a NOWYM nie wyrabiano SOFI/BSN , )

A potem znowu będą płakać że TYLE BEZDOMNYCH/BEZROBOTNYCH jest w NL ... :072:

Już czekam z niecierpliwością( i obym sie doczekał ) na pierwsze sygnały że nie znaleziono tylu chetnych do prac sezonowych w NL ze względu na to że Niemcy i Austria otworzyły swoje rynki pracy dla Polaków ... :029:

Odpowiedz do tematu