NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
1 Maj 2011 otwarcie niemieckigo rynku pracy.
Autor Wiadomość
jso 
Gaduła nad gadułami :-)

Wysłany: Pon Lis 22, 2010 12:38 pm   

siemej napisał/a:
Tylko zastanawia mnie fakt dlaczego kraje pokroju Niemiec i im podobnych nie chca inwestowac w wyksztalcenie swoich obywateli i ludzi juz tam mieszkajacych.

Wykształcenie specjalisty to jakiś koszt. Nie znam Niemiec, ale pewnie studia są conajmniej mocno subsydiowane, jak w całej Unii. Jeśli wartość finansowej zachęty dla migrującego specjalisty będzie dużo niższa niż koszt wykształcenia nowego, to już jest dla państwa zysk w postaci różnicy. Zważywszy, że koszty poniesione przez państwo na wykształcenie jednego specjalisty to min. kilkadziesiąt, jeśli nie kilkaset tyś euro (bazując na informacji, że w USA, gdzie subsydiowanie jest niewielkie, a czesne są po kilkanaście-kilkadziesiąt tyś USD za rok), a zachęta pewnie nie przekroczy 10 tyś euro, to zysk dla rządu Niemiec jest ogromny.

Z tego samego wynika obecność 30% ruling w Holandii.

jedrzej2225 
Mega gaduła

Wysłany: Nie Maj 01, 2011 8:37 pm   

Odswieżę trochę temat.Własnie otrzymałem wiadomość od jedynych kolegów jakich mam w NL że znależli prace w Niemczech i abym przekazał w firmie że chyba nie wrócą z urlopu.Z tego co mówili to stawka 8.90 (czyli troszke mniej niz tutaj) ale ubezpieczenie zdrowotne gratis i tańsze koszty wynajmu.Tyle że postawili mnie z trudnej sytuacji w firmie.Bo chyba lepiej jakby sami zadzwonili do ich szefa (inna filia)

Beny.rac 
MODERATOR

Wysłany: Nie Maj 01, 2011 8:41 pm   

jedrzej2225 napisał/a:
Tyle że postawili mnie z trudnej sytuacji w firmie.Bo chyba lepiej jakby sami zadzwonili do ich szefa (inna filia)

Powiedz szefowi ze jak nie dostaniesz podwyżki to chyba też tak zrobisz... :081: :082: :043:

jedrzej2225 
Mega gaduła

Wysłany: Nie Maj 01, 2011 8:46 pm   

Beny.rac napisał/a:
jedrzej2225 napisał/a:
Tyle że postawili mnie z trudnej sytuacji w firmie.Bo chyba lepiej jakby sami zadzwonili do ich szefa (inna filia)

Powiedz szefowi ze jak nie dostaniesz podwyżki to chyba też tak zrobisz... :081: :082: :043:
Tyle że szef dobrze wie że nawet jakbym chciał to i tak zostanę jeszcze parę lat bo mam hipotekę.Poza tym moja stawka to 18 euro,stały kontrakt i podwyzki 2 razy w roku (chociaż śmiechu warte bo w tym roku 2x 0.5%)

Beny.rac 
MODERATOR

Wysłany: Nie Maj 01, 2011 9:46 pm   

jedrzej2225 napisał/a:
Poza tym moja stawka to 18 euro,stały kontrakt i podwyzki 2 razy w roku (chociaż śmiechu warte bo w tym roku 2x 0.5%)

Tam z ciekawości( i jak można spytać ) jaka branża i jaki staż w zawodzie pytam bo myśle powoli nad swoją przyszłością zawodową bo na obecnym stanowisku nie dożyje do 50 :072:

jedrzej2225 
Mega gaduła

Wysłany: Pon Maj 02, 2011 7:45 pm   

Beny rac życzę abyś dozył do 50-tki, mnie brakuje tylko parę miesięcy.Pracuję w branzy budowlanej (mozna powiedzieć wodno-budowlanej).Ale nie podniecaj sie moją stawka brutto, po po odjeciu wszelkich podatków i dodatkowej emerytury netto zostaje ok.9,5-10 euro.Pracuję w tej firmie ponad 5 lat,pierwsze 2 lata przez biuro,potem na kontrakt.Główny minus to totalny brak wolnego. Jestem w stanie jechać do Polski do rodziny max 3 razy do roku.Jedyne dłuzsze wolne to Boże Narodzenie,wolne soboty- miałem kilka w ciągu ostatnich 3 lat.Srednio w tygodniu 55-60 godzin pracy.Z tego wiekszość w pyle,zimnie,dojazdy do pracy kilkadziesiat kilometrów (niepłatne) itd.Nie jest wcale tak rózowo.Ale cos za coś.
Ostatnio zmieniony przez jedrzej2225 Pon Maj 02, 2011 7:46 pm, w całości zmieniany 1 raz  

pelikan 
Poczatkujacy

Wysłany: Wto Maj 03, 2011 9:35 am   

Bylem w Niemczech w pracy - tam nie jest tak kolorowo jak większość myśli.Tu w Holandii w pracy mam czas pogadać,poobijać się a tam? ARBAJT ARBAJT SZNELAAAA !!!! Uciekałem z tej roboty aż się kurzyło za mną.Nigdy więcej do niemiec. :072:

Beny.rac 
MODERATOR

Wysłany: Wto Maj 03, 2011 5:30 pm   

jedrzej2225 napisał/a:
Ale nie podniecaj sie moją stawka brutto, po po odjeciu wszelkich podatków i dodatkowej emerytury netto zostaje ok.9,5-10 euro.

Witam,
Nie podniecam sie tylko pytam ...

Tak jak piszesz coś za coś ... :079:

auger 
Nieśmiały użytkownik

Wysłany: Wto Maj 03, 2011 5:50 pm   

pelikan napisał/a:
Bylem w Niemczech w pracy - tam nie jest tak kolorowo jak większość myśli.Tu w Holandii w pracy mam czas pogadać,poobijać się a tam? ARBAJT ARBAJT SZNELAAAA !!!! Uciekałem z tej roboty aż się kurzyło za mną.Nigdy więcej do niemiec. :072:

Tak gwoli ścisłości-w jakim celu chodzisz do pracy? Pogadać, poobijać się? Żałuje twojego pracodawcę...
Obecnie pracuję w niemieckiej firmie i tak zachowują się tylko Holendrzy, którzy zwalają na nas całą robotę a sami nie robią nic. Jak przyjeżdżają Niemcy to, niezależnie od wieku, pracują w milczeniu i robią co swoje. Jak myślisz, dlaczego niemiecka gospodarka jest tak rozwinięta? Oni mają pracę we krwi. Nawet, jeżeli pomagają sobie turasami lub innymi nacjami, sami wykonują ciężką i dobrą robotę. Wystarczy znać "kawałek" historii a morał sam się nasuwa...

Odpowiedz do tematu