NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Zamknięty przez: Gochna H
Wto Maj 03, 2011 4:11 pm
kilka pytań przed wyjazdem do NL
Autor Wiadomość
tee7 
Poczatkujacy

Wysłany: Wto Maj 03, 2011 1:35 pm   kilka pytań przed wyjazdem do NL

Serdecznie witam ;)

Chciałbym w najbliższym czasie wyjechać do Holandii , bo widze że jest sporo ofert pracy dla ludzi bez jakiegoś konkretnego ukierunkowania zawodowego (czyt. mnie :083: ). Tzn zawód mam ale powiedzmy że mam go "delikatnie" dosyć.

Poczytałem sporo w internecie na temat zycia w NL ale mam jeszcze kilka pytań.

Jak to jest z tym zameldowaniem? Widze że jest sporo ofert wynajmu (chociażby tu na niedzieli) ale niewiem o co dokładnie chodzi i jakie warunki trzeba spełniać żeby móc LEGALNIE się zameldować i mieszkać w spokoju.

Czy jeśli wyjechałbym "w ciemno"do np.Rotterdamu mając trochę pieniędzy na start , i w miare komunikatywny angielski miałbym szanse zaczepić się w jakiejś pracy w mieście, takiej do której nie musiałbym dojeżdzać samochodem (niemam) tylko komunikacją miejską.Oczywiście zdaje sobie sprawe że kokosów na początek napewno nie dostane.

Ile czeka się obecnie na nr. SOFI? Rozumiem że jest potrzebny, a niemam.

aha zapomniałem dodać że mam dwadzieścia pare lat i kilka lat pracy za granicami naszej Rzeczpospolitej w przeróżnych profesjach. Także znam realia panujące w pracy poza PL.

jso 
Gaduła nad gadułami :-)

Wysłany: Wto Maj 03, 2011 2:08 pm   

Aby móc się zameldować po raz pierwszy w NL potrzebujesz odpis aktu urodzenia (weź go na druku międzynarodowym w USC, to oszczędzi Ci tłumacza), do tego bodajże zaświadczenie o wykupieniu holenderskiego ubezpieczenia (ale już nie pamiętam czy to przy pierwszym meldunku sprawdzali czy w IND). To chyba tyle, ale niech mnie ktoś poprawi jeśli czegoś zapomniałem.

bagniaczka 

Pomogła: 13 razy
Wysłany: Wto Maj 03, 2011 2:24 pm   

Do zameldowania będzie Ci jeszcze potrzebny dowód lub paszport, kontrakt wynajmu i ksero paszportu właściciela. A co do pracy - nie chcę Cię zniechęcać, bo może w Rotterdamie jest lepiej, ale w Tilburgu jest bardzo trudno znaleźć pracę bez niderlandzkiego. Życzę powodzenia :)

agata 
PRZYJACIEL FORUM

Pomogła: 33 razy
Wysłany: Wto Maj 03, 2011 2:31 pm   

tee7 nie chce byc niemila ale tu na forum bylo juz tyle na ten temat , ze wystarczy poszperac a wszystko co cie interesuje - znajdziesz a zapewne jeszcze wiecej.
poswiec tylko troche czasu i milej lektury tu naprawde jest skarbnica wiedzy.
pozdrawiam

tee7 
Poczatkujacy

Wysłany: Wto Maj 03, 2011 3:18 pm   

wielkie dzięki za pomoc wszystkim.

Agata szukałem ale nie znalazłem nic aktualnego, wszystkie tematy stare a lepiej się upewnić bo być może coś się zmieniło.

Cytat:
nie chcę Cię zniechęcać, bo może w Rotterdamie jest lepiej, ale w Tilburgu jest bardzo trudno znaleźć pracę bez niderlandzkiego. Życzę powodzenia

Z tego co widze po ogłoszeniach to chyba nie jest najgorzej, mówie chyba bo sytuacji w praktyce nieznam. Jest sporo agencji , wiem że praca przez agencje to troche wyzysk, ale jeśli pozwalają mieszkać na własnych mieszkaniach to nie jest aż tak źle.

Mam nadzieję że jakoś to się ułoży, trochę trzeba liczyć na szczęście przy znajdowaniu mieszkania i pracy, ale jak już to będzie to później już z górki.

Może jest ktoś z Rotterdamu i może napisać jak wygląda sytuacja z pracą?

e: Ile się czeka na nr SOFI? dają od ręki czy jednak trzeba czekać?
Ostatnio zmieniony przez tee7 Wto Maj 03, 2011 3:21 pm, w całości zmieniany 1 raz  

bagniaczka 

Pomogła: 13 razy
Wysłany: Wto Maj 03, 2011 3:29 pm   

tee7 napisał/a:
Jest sporo agencji , wiem że praca przez agencje to troche wyzysk, ale jeśli pozwalają mieszkać na własnych mieszkaniach to nie jest aż tak źle.

I tu masz rację, na wlasnym mieszkaniu zawsze jestes bardziej niezalezny od wyzyskiwaczy :) I bez problemu w razie czego możesz szukac innej roboty, a nikt cię z chaty nie wyrzuci. Co do sofi - niektóre firmy umawiają Cię na wizytę w ciągu dwóch dni, dostajesz nr od ręki, inne załatwiają to same, ale wtedy dłużej się czeka.

Gochna H 
MODERATOR

Pomogła: 207 razy
Wysłany: Wto Maj 03, 2011 4:16 pm   

tee7,

lepiej od razu napisz ze nie chce ci sie szukac ,a nie ze informacje na forum sa nieaktualne

:074:

( ͡° ͜ʖ ͡°).

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi