Przesunięty przez: Duuvelke Czw Wrz 17, 2009 1:47 pm |
MACIERZYŃSKI |
Autor |
Wiadomość |
Duuvelke
Mega gaduła
Pomogła: 57 razy Dołączyła: 25 Paź 2006 Posty: 3713 Skąd: 's-Gravenhage
|
Wysłany: Sob Wrz 19, 2009 10:34 am
|
|
|
pachan napisał/a: | W przypadku pracy przez biuro,zasiłek wypłaca UWV./ |
nie ma znaczenia czy przez biuro... ja nie pracuje przez biuro i rowniez mam placone przez UWV...
UWV to instytucja wyplacajaca zasilki... i nie ma to znaczenia czy pracujesz przez biuro czy besposrednio w danej firmie.. |
|
|
|
|
pachan
Poczatkujacy
|
Wysłany: Sob Wrz 19, 2009 4:52 pm
|
|
|
Czy napisałem zle,ze pracujac przez biuro swiadczenia wyplaca UWV?
Ja mialem kontrakt bezposrednio z holendrem gdzie w CAO byla zmianka ze zasilek macierzynski wyplaca pracodawca.Nie wiem jak to mozliwe.Moze on wyplacal zasilek a mu UWV zwracalo.Z innej strony na decyzje trzeba czekac,moze mialo to na celu zapewnienia przyszlej mamie plynnosci finansowej.Tego nie wiem dziewczyny. |
|
|
|
|
Duuvelke
Mega gaduła
|
Wysłany: Sob Wrz 19, 2009 8:42 pm
|
|
|
pachan napisał/a: | Czy napisałem zle,ze pracujac przez biuro swiadczenia wyplaca UWV? |
nie... ale z twojej wypowiedzi wynika, ze tylko jesli ktos pracuje przez biuro to UWV wyplaca zasilek.. a tak nie jest...
UWV wyplaca zasilek... i albo bezposrednio na twoje konto albo twojemu pracodawcy, ktore pozniej przelewa ci te pieniadze na konto... |
|
|
|
|
Wiedzma
Poczatkujacy
|
Wysłany: Sob Lis 14, 2009 3:59 pm
|
|
|
Mam jeszcze takie pytanie w związku z zasiłkiem macierzyńskim i ciążą.
- Czy pracując w firmie na normalną umowę o pracę zasiłek macierzyński płaci pracodawca czy jakaś instytucja?
- Czy pobierając zasiłek macierzyński bądź będąc na chorobowym w okresie ciąży ciężarna ma obowiązek pozostawać na terenie Holandii, czy nie jest to w żaden sposób uregulowane?
Z góry dziękuję za odpowiedź. |
|
|
|
|
sylwia_lelystad
Gaduła nad gadułami :-) zajeta..xD
Pomogła: 13 razy Wiek: 34 Dołączyła: 10 Wrz 2009 Posty: 826 Skąd: Lelystad schiphol
|
Wysłany: Sob Lis 14, 2009 4:29 pm
|
|
|
Zasiłki - ile ?
Podczas zasiłku przedporodowego raz urlopu macierzyńskiego pracownik dostaje 100% wynagrodzenia zgodnie z salarisem. Zasiłek dostajesz do UWV , nie od pracodawcy. On w czasie zasiłków nie musi Ci nic wypłacać.
|
_________________ ...stoję, nic więcej i nic mniej niż człowiek
z każdą wadą i zaletą gotowa konsekwencje ponieść... |
|
|
|
|
Duuvelke
Mega gaduła
|
Wysłany: Sob Lis 14, 2009 11:43 pm
|
|
|
Wiedzma napisał/a: | - Czy pracując w firmie na normalną umowę o pracę zasiłek macierzyński płaci pracodawca czy jakaś instytucja? |
jesli nadal masz umowe to pracodawca bedzie ci przelewal pieniadze na konto... czyli jak dotychczas bedziesz od niego dostawala wyplate... pieniadze z UWV beda przelewane na konto pracodawcy...
Wiedzma napisał/a: | - Czy pobierając zasiłek macierzyński bądź będąc na chorobowym w okresie ciąży ciężarna ma obowiązek pozostawać na terenie Holandii, czy nie jest to w żaden sposób uregulowane? |
z wlaznego doswiadczenia to nie wiem... bo ja na macierzynskim bylam w Nl... |
|
|
|
|
sylwia_lelystad
Gaduła nad gadułami :-) zajeta..xD
Pomogła: 13 razy Wiek: 34 Dołączyła: 10 Wrz 2009 Posty: 826 Skąd: Lelystad schiphol
|
Wysłany: Nie Lis 15, 2009 1:08 am
|
|
|
ah sorry nie doczytalam, przepraszam. |
_________________ ...stoję, nic więcej i nic mniej niż człowiek
z każdą wadą i zaletą gotowa konsekwencje ponieść... |
|
|
|
|
clauditka
Nieśmiały użytkownik clauditka
|
Wysłany: Czw Sie 12, 2010 4:24 pm
|
|
|
mam pytanie, mając zasiłek dla bezrobotnych i po nim przechodząc na zasiłek macierzyński musze przebywać przez cały ten okres w holandii??dodam ze zamierzam urodzić w polsce ale po tym wrócić spowrotem do holandii. |
|
|
|
|
stroopwafel
Mega gaduła Debesciak
Pomógł: 8 razy Dołączył: 11 Lis 2009 Posty: 1162 Skąd: Noord Holland
|
Wysłany: Śro Maj 04, 2011 5:16 pm
|
|
|
Co jesli kiedy nie moge juz pracowac ale na macierzynski jest jeszcze za wczesnie (3 miesiac ciazy) to kto i ile mi bedzie wyplacac kiedy mam kontrakt 4-godzinny ale pracuje 38 h. |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR
Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
Wysłany: Śro Maj 04, 2011 6:34 pm
|
|
|
stroopwafel,
Cytat: | Co jesli kiedy nie moge juz pracowac ale na macierzynski jest jeszcze za wczesnie | jestes w ciazy ?
facet , musisz wiedziec ze ciaza to nie choroba i jesli nie mozesz pracowac , to niestety nie obejdzie sie bez kontaktu z lekarzem ! |
|
|
|
|
stroopwafel
Mega gaduła Debesciak
|
Wysłany: Śro Maj 04, 2011 6:40 pm
|
|
|
Nie, nie ja, facet nie moze byc w ciazy.
Mozesz odpowiedziec na w/w pytania?
Ps.Praca jest ciezka, polega na dzwiganiu i pracy z detergentami a polozna powiedziala ze nie powinno sie w ciazy z detergentami pracowac. |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR
Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
|
|
|
|
skasia
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Sty 29, 2013 5:11 pm
|
|
|
czy bedac na macierzynkim, moge pracowac, nie tracac macierzynskiego? |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys
Pomogła: 83 razy Dołączyła: 01 Wrz 2008 Posty: 4392 Skąd: z domu
|
Wysłany: Wto Sty 29, 2013 5:56 pm
|
|
|
skasia, nie nie mozesz |
_________________ Benzyna drozeje gdyz z powodu podwyzek cen paliwa zdrozal jej transport |
|
|
|
|
stroopwafel
Mega gaduła Debesciak
|
Wysłany: Wto Sty 29, 2013 6:12 pm
|
|
|