ściganie osób bez ubezpieczenia |
Autor |
Wiadomość |
Jagoda97
Gaduła nad gadułami :-)
Pomogła: 14 razy Dołączyła: 04 Gru 2008 Posty: 802
|
Wysłany: Nie Kwi 17, 2011 9:41 pm
|
|
|
m4rcin napisał/a: | jedrzej2225 napisał/a: | Paco też tak myślałem ale gdybym chcał wrócić do Polski i sie ubezpieczyć to niestety czeka taka niespodzianka.Mozna o tym poczytac na stronie NFZ. |
z tego co na szybko znalazlem, to chodzi o dowolne ubezpiecznie zdrowotne, ale jak pracujesz na etat to masz chyba obowiazkowe ubezpiecznie? |
Ja tez po pobieznym przeczytaniu zrozumialam, ze chodzi o dobrowolne ubezpieczenie zdrowotne, czyli takie bez pracy i rejestracji w urzedzie dla bezrobotnych.
Przeczytalam wiecej, ze mieszkancy krajow UE powinni podac gdzie placili ostatnia skladke oraz nr polisy.
Moj syn jest zameldowany w Holandii od 2004r. Kiedy w 2006r weszlo obowiazkowe ubezpieczenie zdrowotne on przebywal w Polsce, w miedzy czasie pol roku w Anglii.
Z poczatkiem roku 2007 przyjechal do Holandii i opamietalismy sie wtedy, ze powinien miec zaplacone ubezpieczenie za caly 2006 rok. Uff nie mala kwota
Dodam, ze w poprzednich latach w Holandii nie pracowal i nie placil podatku.
Na nasze szczescie syn mial karte z ubezpieczenia w Anglii, podalismy nr tego ubezpieczenia i nie bylo problemow. Nie musial nic placic za poprzednie miesiace |
Ostatnio zmieniony przez Jagoda97 Nie Kwi 17, 2011 9:42 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
delin
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Kwi 26, 2011 10:54 am
|
|
|
Nie ma co dyskutować nad etyką takich przepisów, są jakie są i my Polacy nic tutaj nie zmienimy. Mam wała bo przyjechałem wstępnie na 3 miesiące Przez nieznajomość przepisów chciałem zaoszczędzić na ubezpieczeniu, z 3 miesięcy pracy zrobiło się 5. I co teraz? Jeśli pójdę się w przyszłości ubezpieczyć dostanę około 600 euro kary. W każdej ubezpieczalni to zauważą. Jak myślicie ubezpieczenie zbiorowe może zataić ten fakt? Czy od tej kary (czyli za miesiące "nieubezpieczenia" zapłacone wstecz + 30%) można się ubiegać o dofinansowanie do ubezpieczenia? Nie jestem zameldowany, czy jest ktoś na tym forum kto pracował, nie miał ubezpieczenia ani meldunku i znaleziono go niepłacącego składek? |
|
|
|
|
Aleksandra_
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Wto Kwi 26, 2011 11:45 am
|
|
|
delin,
Ja ubezpieczylam sie po 4 miesiacach, a zameldowalam jakies 2-3 tygodnie po ubezpieczeniu. Czyli ubezpieczylam sie bez zameldowania (tazke wstepnie przyjechalam na 3 miesiace, wrocilam do polski na tydzien i stwierdzilam, ze jednak wole holandie). Nie dostalam zadnej kary, jedyne co musialam zrobic to ubezpieczyc sie na polski adres, a jak juz mialam zameldowanie to zmienilam na holenderski. Musisz miec tylko adres do korespondencji. |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR

Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
Wysłany: Wto Kwi 26, 2011 12:02 pm
|
|
|
Aleksandra_
Cytat: | , Ja ubezpieczylam sie po 4 miesiacach, |
zrobilas to przeciez w przepisowym czasie, wiec dlaczego mialabys dostac kare ?
a nie jest tak, ze wymagany jest holenderski adres korespondencyjny ?
no chyba ze ubezpieczalnia w ktorej jestem rzadzi sie swoimi wewnetrznymi przepisami |
_________________ http://www.siepomaga.pl/s/klikaj
( ͡° ͜ʖ ͡°). |
|
|
|
|
delin
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Kwi 26, 2011 1:16 pm
|
|
|
Koleżanka z pracy ubezpieczyła się po jakimś czasie (krótszym niż 4 miesiące), musiała zapłacić za każdy miesiąc w którym pracowała w Holandii a w którym nie była jeszcze ubezpieczona wstecz, różnica jest taka że po 4 miesiącach (od momentu zameldowania, chociaż teraz jak ktoś nie ma meldunku to pytają się od kiedy pracuje) jeśli się jest nieubezpieczonym dochodzi do tego dodatkowa opłata +30% za każdy miesiąc. Byłem dziś w Unive, tam powiedzieli mi że jeśli np. we wrześniu przyjadę do Holandii, będę chciał się normalnie ubezpieczyć to oni zauważą że miałem okres w którym pracowałem i nie płaciłem składek, będę musiał uregulować je wstecz plus zapłacę te dodatkowe 30 %. W CZ słyszałem że jest podobnie. Aleksandra przemyślę twój pomysł, jednak znam też osoby które dostawały po np. pół roku wezwanie do zapłaty zaległego okresu. Może masz szczęście, może cię nie sprawdzili dobrze, a może się odezwą dopiero za jakiś czas... |
Ostatnio zmieniony przez delin Wto Kwi 26, 2011 1:20 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Aleksandra_
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Wto Kwi 26, 2011 2:01 pm
|
|
|
Szczerze mowiac myslalam, ze czas to 3 miesiace ... orespondencyjny adres musialam miec holenderski, a adres na ktory bylam ubezpieczona byl polski. Troche to dziwne, ale ja sie ciesze, ze mnie ubezpieczyli, bo troche sie balam chodzic to ulicach bez ubezpieczenia. Jakby sie nie daj boze cos stalo.
delin,
Ja jeste ubezpieczona w CZ, mam nadzieje, ze sie nie odezwa ...
Z tym, ze jak ja tu przyjechalam to miala polskie ubezpieczenie wykupione na 4 miesiace wlasnie na pobyt w holandii z praca fizyczna, i to zaznaczylam jak sie ubezpieczalam. Moze mi sie to bedzie liczyc ... Choc watpie. |
|
|
|
|
adam85
Poczatkujacy
|
Wysłany: Śro Maj 04, 2011 10:39 pm
|
|
|
Witam!Moja sytuacja wyglada nastepujaco pracowalem w Rotterdamie i tam ubezpieczenie placil za mnie pracodawca teraz pracuje w Venlo juz w sumie od roku i okazuje sie ze tutaj pracodawca tego nie robi. Nie bardzo wiem co teraz robic jesli zglosze sie do ubezpieczalni to automatycznie bede musial zaplacic za ten rok plus te 30% odsetek??? Caly czas oplacam ubezpieczenie w niemczech bo tu obecnie mieszkam czy to mnie jakos ratuje?? Jest obowiazek ubezpieczenia w holandi skoro sie tam pracuje czy obowiazek posiadania ubezpieczenia ogolnie?? |
|
|
|
|
ziolko881
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pią Maj 13, 2011 11:49 am
|
|
|
witam chcialam spytac czy jesli nie pracuje, a jestem z dzieckiem zameldowana, mam zagraniczne ubezpieczenie w polsce. wiec czy tu tez mam obowiazek jego placenia? |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR

Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
Wysłany: Pią Maj 13, 2011 11:54 am
|
|
|
ziolko881, , przeczytalas temat od poczatku ?
masz obowiazek by tu sie ubezpieczyc,
nie wiem czy twoje zagraniczne ubezpieczenie do czegos sie tu przyda ...
pozdrawiam |
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Pią Maj 13, 2011 12:47 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
ted35
Poczatkujacy
|
Wysłany: Czw Maj 19, 2011 9:05 pm
|
|
|
to ja też parę groszy czy jest taka możliwość aby urząd ściągnął kaske z rozliczenia podatku? mam takowy problemik rozlicza mnie firma w polsce zwrot podatku i tu mały szok nie dość że nic nie dostane to jeszcze musze dopłacić z 83E nie płaciłem zdrowotnego przez rok nie z niechęci ale z niewiedzy pozdrawiam |
|
|
|
|
|