NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Gochna H
Czw Lut 17, 2011 4:18 pm
Czy Balasting rozłoży mi na raty...
Autor Wiadomość
Stefanopoi 
Poczatkujacy
Stefano

Wysłany: Czw Lut 17, 2011 3:51 pm   Czy Balasting rozłoży mi na raty...

Witam.Mój problem polega na tym ze dostałem pismo z Belastingu ze do 18 marca 2011r mam zwrócić 3224E.,sprawa ta dotyczy zwrotu podatku za rok 2008 balasting wtedy wpłacił mi na kato 3750e zwrotu podatku, widocznie sie pomylił wtedy. Księgowy wyliczył mi ze powinienem dostać 1150e a dostałem 3750e.Orientuje sie ktoś może w jaki sposób i czy możliwe jest rozłożenie tej astronomicznej kwoty na raty i co należy zrobić (napisać pismo do balastingu?) żeby balasting mi to rozłożył na raty.Jestem w stanie oddawać balastingowi 150e miesiecznie(mam na utrzymaniu zone i dziecko sam zarabiam miesiecznie ok 1100E).ale czy ta instytucja sie zgodzi na tak niski i jednocześnie długi (ok25rat)system spłacania.Mam prośbę jeżeli uważacie że wystarczy napisać pismo to proszę o pomoc w napisaniu tego pisma w języku Holenderskim.Z góry dziękuje:)

sylwia_lelystad 
Gaduła nad gadułami :-)
zajeta..xD

Pomogła: 13 razy
Wysłany: Czw Lut 17, 2011 4:48 pm   

Tak wlasciwie to co Ci to da co ktos tu napisze ? Jedni napisza nie drudzy tak. To nic nie rozwiazuje.

Napisz list a zobaczysz jak bedzie. Co Ci odpisza.

:039:

mario007 
Super gaduła

Wysłany: Czw Lut 17, 2011 5:18 pm   Re: Czy Balasting rozłoży mi na raty...

Stefanopoi napisał/a:
Witam.Mój problem polega na tym ze dostałem pismo z Belastingu ze do 18 marca 2011r mam zwrócić 3224E.,sprawa ta dotyczy zwrotu podatku za rok 2008 balasting wtedy wpłacił mi na kato 3750e zwrotu podatku, widocznie sie pomylił wtedy. Księgowy wyliczył mi ze powinienem dostać 1150e a dostałem 3750e.Orientuje sie ktoś może w jaki sposób i czy możliwe jest rozłożenie tej astronomicznej kwoty na raty i co należy zrobić (napisać pismo do balastingu?) żeby balasting mi to rozłożył na raty.Jestem w stanie oddawać balastingowi 150e miesiecznie(mam na utrzymaniu zone i dziecko sam zarabiam miesiecznie ok 1100E).ale czy ta instytucja sie zgodzi na tak niski i jednocześnie długi (ok25rat)system spłacania.Mam prośbę jeżeli uważacie że wystarczy napisać pismo to proszę o pomoc w napisaniu tego pisma w języku Holenderskim.Z góry dziękuje:)

Zawsze mozna skorzystac z opcji placenia na raty. powinien przyjsc list w ktorym jest wyszczegolnione ile rat bedzie i jaka kwote trzeba zaplacic miesiecznie. jak masz scan tego listu to wrzuc na priw. z tego co mi wiadomo rozkladaja zaleglosci na dwa lata czyli 24 raty.

AdG 
Nieśmiały użytkownik

Pomogła: 10 razy
Wysłany: Czw Lut 17, 2011 7:10 pm   Re: Czy Balasting rozłoży mi na raty...

Stefanopoi napisał/a:

Przeważnie jest taka opcja, szczególnie jeśli jest to 1 list i nie masz kilku upomnień. Gdybys potrzebował pomocy w pisaniu listu z chęcią pomogę.

Jagoda97 

Pomogła: 14 razy
Wysłany: Czw Lut 17, 2011 7:33 pm   

Proponuje zadzwonic i uzgodnic splate w ratach.
Jezeli sam nie rozmawiasz po holendersku to popros kogos aby zadzwonil w Twoim imieniu.
Musisz jednak byc przy tej osobie, bo zadawane sa rozne pytania, na ktore trzeba bedzie odpowiedziec.
Po telefonicznym uzgodnieniu otrzymasz pismo o rozlozeniu na raty i acceptgiro.

Beny.rac 
MODERATOR

Wysłany: Czw Lut 17, 2011 10:36 pm   

Witam,

Dostałeś ok 2000 euro za dużo i nie zainteresowałeś sie czemu az tyle ???

Ja mam takie pytanie :
Czy belasing jest az tak bogaty aby rozdawać takie prezenty bo jesli tak to ja chętnie przyjmę 2 000 euro na 2 lata i zwrócę w 1 racie hehehe - od czego Oni maja tam pracowników aby takie prezenty rozdawać nie rozumiem tego szczerze...

Pozdrawiam

jso 

Wysłany: Pią Lut 18, 2011 9:49 am   

Też kiedyś dostałem podobny prezent, ale 4100e za dużo. Zdążyłem się już do tych pieniędzy przyzwyczaić, a tu wezwanie do zwrotu + 400e odsetek :072: . Jak się dostaje za duży zwrot to lepiej te pieniądze trzymać do czasu aż się nie dostanie definitywnego rozliczenia.

agata 
PRZYJACIEL FORUM

Pomogła: 33 razy
Wysłany: Pią Lut 18, 2011 10:11 am   

mojej znajomej belastingienst tez wyplacil o ponad 4000 euro za duzo jakis czas temu- wtedy mowilam ze by poszla to rozwiazac- nie zrobila tego bo byly jej te pieniadze potrzebne... minely dwa lata... i niespodzianka wezwanie do zaplaty, jak sie domyslacie kasy nie bylo. ale zadzwonilam w jej imieniu do belastingu i nie bylo problemu rozlozenia na raty. zapytali ile moze splacac miesiecznie, powiedzialam ze 200 euro i tak tez kilka dni pozniej przyszedl hormonogram splaty po 200 euro kazdego mesiaca.
wiec radze skontaktowac sie z belastingiem z prosba o rozlozenie na raty- nie bedzie zadnego problemu.
zycze powodzenia

skarbus 
Nieśmiały użytkownik

Pomogła: 2 razy
Wysłany: Pią Lut 18, 2011 12:00 pm   

mozna rowniez wypelnic formularz z prosba o odroczenie zaplaty. na liscie ktory dostales napewno jest numer do osoby z ktora najlepiej sie skontaktowac w tej sprawie i byc moze telefonicznie uda sie ze tak powiem wypelnic ten formularz bo w sumie dla osoby prywatnej ten formularz nie jest trudny dane osobiste i tyle. powodzenia!

juta 
Poczatkujacy
juta

Wysłany: Czw Maj 05, 2011 9:03 pm   

Witam, mam pytanie odnośnie płacenia należności do Belastngu czy my sami podajemy na jakie raty nas stać płacić czy oni sami o tym decydują, dostałam do zapłacenia sporą kwotę i nie dam rady w 12 miesięcy. prosze o pomoc !

agata 
PRZYJACIEL FORUM

Wysłany: Pią Maj 06, 2011 8:46 am   

Nie wiem z jakich powodow masz ta kwote do zaplaty, ale piszesz ze nie dasz rady w 12 miesiecy wiec przypuszczam, iz masz dzialalnosc i belasting naliczyl ci zaliczkowy podatek dochodowy- czy tak?
Jesli uwazasz , ze to jes za duzo mozesz napisac pisemko o zmniejszenie raty- ale w tym wypadku pamietaj, ze przy rocznym calkowitym rozliczeniu mozesz zaplacic bardzo duzo.
pozdrawiam

ps. zawsze mozna pisac z prosba o rozlozenie naleznosci na raty ewentualnie o zmniejszenie rat czy rozlozenie na dluzszy okres splaty.
kto pyta nie bladzi
Ostatnio zmieniony przez agata Pią Maj 06, 2011 8:47 am, w całości zmieniany 1 raz  

juta 
Poczatkujacy
juta

Wysłany: Nie Maj 08, 2011 10:29 am   

nie prowadzimy działalności, dostaliśmy zwrot za 2008(rozłakowe) i teraz od nas chcą spowrotem 5 tyś euro.nie wiem czy to bład ksiegowej co robic taka kwota ze płakać sie chce dlatedo chce to wyjasnic ale na razie musze czekac bo ksiegowa na wakacje sobie pojechała a ja mam termin do 4 czerwca.

marta75 
Gaduła
marta75

Pomogła: 9 razy
Wysłany: Nie Maj 08, 2011 11:12 am   

Zadzwon do belastingu I popros o rozlozenie kwoty na raty.prawdopodobnie bedziesz musial zrobic pierwsza wplate ok.10% sumy naleznej,a reszte rozloza na raty ,roczna splata(12 rat).

agata 
PRZYJACIEL FORUM

Wysłany: Nie Maj 08, 2011 1:15 pm   

juta- rozloakowe 5 tys. euro? to troche za duzo- moja rada- tak jak poprzedniczki jak najszybciej skontaktowac sie z belastingiem ewentualanie skorzystac z innego ksiegowego w sprawie skontrolowania .

sylwia_lelystad 
zajeta..xD

Pomogła: 13 razy
Wysłany: Śro Maj 11, 2011 12:17 pm   

rozlakowe to standaard 1987 euro bodajze ? :039:

Odpowiedz do tematu