Ukaszenie kleszcza |
Autor |
Wiadomość |
WAMPIREK
Poczatkujacy
|
Wysłany: Nie Maj 22, 2011 3:29 am Ukaszenie kleszcza
|
|
|
Witam,
Dzis bedac na spacerze wbil mi sie kleszcz do reki. W domu wyciaglam go penseta w strone przeciwna do kierunku wskazowek zegara. Wyszedl caly -tak mi sie wydaje. I teraz pytanie:
1. Czy w Holandii po takim zdarzeniu (ukaszenie kleszcza) mozna zglosic sie do lekarza. W polsce wizyta jest raczej wskazana.
2. Czy mozna wykonac badania czy nie zarazilam sie jakims wirusem np. bolerioza itp.
3. Czy po holendersku kleszcz to "teek" (wymawia sie jak pisze teek-dlugie e) |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR

Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
Wysłany: Nie Maj 22, 2011 12:32 pm
|
|
|
WAMPIREK,
odp.1 oczywiscie ze mozesz pojsc z tym do lekarza, a juz na pewno jest to wskazane ,gdy zachodzi podejrzenie,ze czesc kleszcza pozostala
odp.2 mozna ale tylko na wyrazne polecenie huisarts (on daje skierowanie )
odp.3 2x tak
ps. jesli jednak nie odwiedzisz lekarza to miejsce w ktore wbity byl kleszcz ,trzeba przez jakis czas obserwowac jesli po kilku dniach powstaja wokol niego czerwone'' obrecze'' to oznacza ze kleszcz byl ''zarazony'' , trzeba natychmiast pojsc z tym do huisarts ,lekarz przepisze antybiotyki |
|
|
|
|
WAMPIREK
Poczatkujacy
|
Wysłany: Nie Maj 22, 2011 1:49 pm
|
|
|
Dziekuje za odpowiedz. |
|
|
|
|
Meggen
Poczatkujacy Meggen
|
Wysłany: Nie Maj 22, 2011 2:40 pm Re: Ukaszenie kleszcza
|
|
|
WAMPIREK napisał/a: | Witam,
Dzis bedac na spacerze wbil mi sie kleszcz do reki. W domu wyciaglam go penseta w strone przeciwna do kierunku wskazowek zegara. Wyszedl caly -tak mi sie wydaje. I teraz pytanie:
1. Czy w Holandii po takim zdarzeniu (ukaszenie kleszcza) mozna zglosic sie do lekarza. W polsce wizyta jest raczej wskazana.
2. Czy mozna wykonac badania czy nie zarazilam sie jakims wirusem np. bolerioza itp.
3. Czy po holendersku kleszcz to "teek" (wymawia sie jak pisze teek-dlugie e) |
|
_________________ Leven is vol met verrasingen elke dag een nieuwe weer, niemand verast je zo vaak als leven:)))Geniet dus van elk moment en blijf lachen he!! |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR

Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
Wysłany: Nie Maj 22, 2011 3:11 pm
|
|
|