ING- UWAGA!!!!PRZECZYTAJ KONIECZNIE!! |
Autor |
Wiadomość |
agata
PRZYJACIEL FORUM

Pomogła: 33 razy Dołączyła: 08 Paź 2006 Posty: 905 Skąd: kraj tulipanow
|
Wysłany: Nie Maj 22, 2011 1:14 pm ING- UWAGA!!!!PRZECZYTAJ KONIECZNIE!!
|
|
|
4 dni temu mialam bardzo niemila, zaskakujaca i niewiarygodna historyjke z ING.
Opisze ja dla przestrogi.
Weszlam na strone ing potem probowalam zalogowac sie na swojej stronie, dwa razy wyrzucilo mnie ze strony. Po trzeciej probie zalogowalam sie i weszlam w swoje konto , po czym na srodku stronki pojawila sie tabelka z logo ing i informacja ,
>>wzgledu na ulepszenie i poprawienie bezpieczenstwa chcac kontynuowac prace mam wbic Tancode i tu podany numer..... po trzykrotnym blednym wbiciu moje konto zostanie zablokowane.<<
Wbilam tancode po czy stronka calkowicie zniknela.
Znow logowanie od poczatku. I tu moje ogromne zdziwienie i zaskoczenie. Dech zaparlo!
Stan konta pokazal mi sie o 5,600.00 euro nizszy niz byl.Weszlam na ostatnia transakcje i zobaczylam przelew internetowy na ta kwote na konto w Portugalii , podane oczywiecie wszystkie dane typu IBAN , imie i nazwisko itp...
Tel do ING. szybka blokada wszystkiego, prosba o zablokowanie tego przelewu itp....
2 dni napiecia, ciagle kontakty z bankiem i policja.
Wczoraj otrzymalam list ze pieniadze zwroca mi na konto- okazalo sie ze wlamal sie ktos do ich systemu i poprobil sobie kilka przelewow na konto w Porugalii.
Na szczescie wszystko dobrze sie skonczylo.ale przestrzegam wszystkich!!!
Jesli kiedykolwiek pokaze sie wam jakas informacja juz na waszej stronie bankowej, ze trzeba wpisac tancode lub moze nastepnym razem cos innego- najpierw dzwoncie do banku z zapytaniem czy tak jest i czy rzeczywiscie ta informacja wyszla z banku.
Ja dostalam dobra szkole-!!!
pozdrawiam i duzo ostroznosci !!! |
_________________ Bo w miłości silni
mamy siebie nawzajem! |
|
|
|
|
Beny.rac
MODERATOR
Pomógł: 20 razy Wiek: 35 Dołączył: 31 Paź 2007 Posty: 1906 Skąd: Flevoland/SRC(PL)
|
Wysłany: Nie Maj 22, 2011 2:11 pm
|
|
|
Witam,
Jedno małe pytanie zalogowałalaś sie na konto przez stronke zwerfikowaną (tzn w lewym rogu jest informacja i zielone pole ze znaczkiem ING ??? ) |
_________________ „Jest ,mnóstwo ludzi na świecie , którzy powiedza Ci , ze nie możesz tego osiągnąć . A Ty musisz po prostu odwrócić się i powiedzieć „to patrz „ … |
|
|
|
|
bejupi
Gaduła nad gadułami :-)
|
Wysłany: Nie Maj 22, 2011 3:19 pm
|
|
|
pewnie na strone phishingowa weszlas
a najglupsze co moglas zrobic to podanie tan code przeciez on jest tylko do transakcji a tan cody masz smsem? pewnie tam byla kwota przelewu dla niego a ty nie zauwazylas masz szczescie ze to odwrocili bo to byl twoj blad |
|
|
|
|
agata
PRZYJACIEL FORUM

|
Wysłany: Nie Maj 22, 2011 3:45 pm
|
|
|
bejupi- ja wiem co bylo i jak sie robi przelewy i do czego sluzy tancode- mam internetowe bankowanie od 7 lat wiec zadna nowosc dla mnie
co bylo w informacji napisalam
zadnej kwoty przelewu, zadnych danych....
zreszta po kilku rozmowach z bankiem wiem , ze to nie byla moja niewiedza, czy glupota
znam holenderski wiec wiem co bylo napisane i wiem dlaczego potwierdzilam tancodem-
zreszta nie napisalam tego posta by otrzymywac glupie komentarze a tylko po to by niektorzy logujac sie uwazali.
zreszta z banku tez powiedzilei mi , ze nastepnym razem przy jakiejkolwiek informacji na stronie napierw mam zadzwonic i sprawdzic dlatego doradzam to tez innyjesli chodzi o tancode to mam liste, nie otzrymuje sms-ow |
mamy siebie nawzajem! |
Ostatnio zmieniony przez agata Nie Maj 22, 2011 3:46 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
m4rcin
MODERATOR
|
Wysłany: Nie Maj 22, 2011 4:05 pm
|
|
|
a pewna jestes, ze nie trafilas na to: http://wyborcza.biz/bizne...tow_bankow.html |
z taktowanym zegarem 50 MHz procesorem centralnym? Bill Machrone, 1991-09-24 |
|
|
|
|
agata
PRZYJACIEL FORUM

|
Wysłany: Nie Maj 22, 2011 5:16 pm
|
|
|
marcin - nie wiem na co trafilam- weszlam normalnie w bank tak jak to zawsze robie
potem pojawil sie ten komunikat ale nie bylo tam mowy o telefonie- ja TANcode nie otrzymuje przez sms a mam normalnie liste. wiec musieli wejsc w moja liste w banku.
nie bylo tez mowy o zadnym przelewie czy czyms podobnym tylko to, ze dla bezpieczenstwa itp...bla bla bla. mialam podac tancode (podano mi ktory numer) by moc dalej bezpiecznie korzystac ze strony. tak tez zrobilam
w banku na poczatku tez bylo zdziwienie, ale mowie kobiecie , ze przeciez podano mi nr. tancode, ktory byl aktywny- ja sam nie odchaczam juz zuzytych numerow wiec nie wiem ktory moge wbijac z zreszta to zawsze bank mi podaje , ktory numer- wiec mowie, ze to nie u mnie jest blad a w banku.Przeciez tylko ja mam liste tych codow a druga jest w bazie danych banku i to do ich bazy ktos mial wstep.
no ale jak juz pisalam - kasa bedzie z powrotem na koncie
okazalo sie ze nie tylko ja mialam takie >>szczescie<< w tym dniu. |
mamy siebie nawzajem! |
|
|
|
|
AGW
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Nie Maj 22, 2011 6:00 pm
|
|
|
Trzeba zwracac zawsze uwage czy adres strony do logowania zaczyna sie od https://z
s na koncu, tylko wtedy strona jest wlasciwa. |
|
|
|
|
agata
PRZYJACIEL FORUM

|
Wysłany: Nie Maj 22, 2011 6:03 pm
|
|
|
no tak- teraz to juz napewno bede 10 razy wszystko sprawdzac!!!! a przy jakichkolwiek niejasnosciach tel do banku |
mamy siebie nawzajem! |
|
|
|
|
mamqa
Pomogła: 10 razy Dołączyła: 11 Cze 2009 Posty: 592
|
Wysłany: Nie Maj 22, 2011 8:07 pm
|
|
|
Ja jeszcze polecam dodać do zakładek bezpośredni link do strony logowania do banku ( https://mijn.ing.nl/internetbankieren/SesamLoginServlet ) wtedy są minimalne szansę na phishing. |
_________________ "Mam tylko jedno skrzydło
To prawie tak jak anioł" |
|
|
|
|
bejupi
|
Wysłany: Nie Maj 22, 2011 8:15 pm
|
|
|
a to tez bylas podatna na taki atak bo masz liste jak ktos dostaje tan smesem to wtedy tez jest od razu podana kwota przelewu co wzbudziloby twoja czujnosc
wiec rada jest dla posiadaczy ing taka zeby dostawac tany nie listem ale smsem i zeby czytac caly sms a pozatym to tanu nigdy nie uzywaja do zmian jakis danych czy czegos tam wiec to byl tylko i wylacznie twoj blad
a teraz rada dla ciebie:
1. jesli jest to prawda ze weszlas sama na strone ing czyli wklepujac ing.nl i zostalas sfiszingowana to oznacza to ze masz wira/trojana/malware ktory powoduje to ze przy wklepaniu ing.nl automatycznie wchodzisz na sfiszingowana/sfalszowana strone wiec jesli nie wyczyscisz kompa to kolejnym razem sytuacja sie powtorzy
2. jesli weszlas przez jakis link (co bylo tez niemadre z twojej strony) to nie utrzymuj ze weszlas w strone banku jak zwykle i rada zeby linki do bankow omijac najlepiej wpisac www.ing.nl i gra gitara
pozatym to przestan uzywac internet explorer ktory jest podatny na trojany/wiry/malware i ktory ma dziury niepozalatane siegajace kilkoma laty wstecz wejdz sobie na strone crashie i patrz jak ie sie zacina
polecam:
mozila firefox
opera
lub google chrome to sa najbezpieczniejsze przegladarki |
|
|
|
|
agata
PRZYJACIEL FORUM

|
Wysłany: Nie Maj 22, 2011 10:50 pm
|
|
|
do banku weszlam jak zwykle tzn przez favorite- tam mialam od jakiegos czasu zapisany link.
racja uzywalam przegladarki explorer juz zmienilam na mozille
zreszta mniejsza o to- napisalam tego posta jako ostrzezenie dla innych by nie popelniki ewentualnie moich bledow
na szczecie wszystko dobrze sie skonczylo!
dzieki wszystkim za posty- zapwne przydadza sie innym uzytkownikom |
mamy siebie nawzajem! |
|
|
|
|
jso

Pomógł: 15 razy Dołączył: 30 Wrz 2007 Posty: 963 Skąd: Amsterdam
|
Wysłany: Pon Maj 23, 2011 10:14 am
|
|
|
Jeszcze opiszę Ci jak dokładnie przebiegała kradzież, jeśli to Cię interesuje (od strony technicznej):
Ty podałaś login i hasło na spreparowanej stronce, a jego program równolegle w tym samym czasie wykorzystał ten login i hasło do zalogowania się na prawdziwej stronie banku. Od razu błyskawicznie w prawdziwym banku ustawił przelew do Portugalii i ten prawdziwy bank nakazał mu wprowadzenie tan code nr xxx do weryfikacji przelewu (to wszystko trwało ułamek sekundy, w czasie od kliknięcia przez Ciebie "Zaloguj" do momentu wyświetlenia prośby podania tan code). Teraz ten jego program wyświetlił Ci na tej spreparowanej stronce "Teraz potrzebuję Twój tan code nr xxx w celu <zmyślony cel>" (numer kodu otrzymał ułamek sekundy wcześniejchwilą od banku). Gdy go wprowadziłaś, to on go wykorzystał do sfinalizowania transakcji, a Tobie zwrócił jakiś tam komunikat błędu czy coś. |
_________________ Dumny Polak |
Ostatnio zmieniony przez jso Pon Maj 23, 2011 10:15 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
agata
PRZYJACIEL FORUM

|
Wysłany: Pon Maj 23, 2011 10:22 am
|
|
|
jso- dzieki za wytlumaczenie- juz w banku tez mi to wyjasnili!
mam nadzieje ze moj post przestrzeze innych przed podobnymi sytuacjami.
ja pomimo znajomosci jezyka, dobrej znajomosci przelewow i internetowego bankowania-(Robie dziennie po kilka przelewow) dalam sie tak przekrecic.Ciekawe bylo tez to , ze w tym samym prawie czasie logowalam sie na stronie zakelijk i tam nie mialam zadnych problemow no i cale szczescie! mialabym jeszcze wieksze problemy jakby ubylo kasy- pracownikom nie wytlumaczylabym brak wyplat. |
mamy siebie nawzajem! |
|
|
|
|
m4rcin
MODERATOR
|
Wysłany: Pon Maj 23, 2011 6:43 pm
|
|
|
nie wiem jak w ING ale w ABN jak masz konto 'oszczednosciowe' to dobrze tam trzymac kase, bo z tego oszczednosciowego nie da sie zrobic przelewu na inne konto niz swoje wlasne |
z taktowanym zegarem 50 MHz procesorem centralnym? Bill Machrone, 1991-09-24 |
|
|
|
|
Beny.rac
MODERATOR
Pomógł: 20 razy Wiek: 35 Dołączył: 31 Paź 2007 Posty: 1906 Skąd: Flevoland/SRC(PL)
|
Wysłany: Pon Maj 23, 2011 7:05 pm
|
|
|
Marcin ja uważam że większa kasę powinno sie trzymać na koncie z którego sie nie korzysta tzn nie robi przelewów ito wtedy mniejsze prawdopodobieństwo że ktoś sie na włamie ...
Tylko dla jednych wieksza kasa to np 1 tys euro a dla innych 10 tys euro ...
Psss
Ale z ciekawości sprawdziłem że na moim ING wszystko oki heheh i jest OK ... |
_________________ „Jest ,mnóstwo ludzi na świecie , którzy powiedza Ci , ze nie możesz tego osiągnąć . A Ty musisz po prostu odwrócić się i powiedzieć „to patrz „ … |
|
|
|
|
|