Konto ING w Holandi, a wypłata/płatność karta w Polsce. |
Autor |
Wiadomość |
arcziNL
Poczatkujacy Artur_Holandia
|
Wysłany: Czw Maj 26, 2011 4:18 pm Konto ING w Holandi, a wypłata/płatność karta w Polsce.
|
|
|
Witam. Jak w temacie, jak z wypłatą z PL bankomatów ? Czy można i jak duża prowizja ? I kolejna sprawa płatność kartą (słyszałem że darmowa, źródło niepewne). Szukałem info na ten temat, jednak nic konkretnego nie znalazłem, jeżeli ktoś sprawdzał byłbym wdzięczny za odp.
Pozdrawiam. |
_________________ Moving in to the Netherlands in 2016 ! |
|
|
|
|
zaq
Mega gaduła miszcz nad miszcze

Pomógł: 96 razy Wiek: 103 Dołączył: 21 Lut 2008 Posty: 2348 Skąd: z Nienacka k/Ams
|
Wysłany: Czw Maj 26, 2011 4:29 pm
|
|
|
platnosc darmo, ale placi sie za przewalutowanie. czasami mozesz wybrac platnosc w euro, ale wtedy przewaznie kurs jest z ksiezyca:) |
_________________ "Problem z cytatami w internecie jest taki, ze ludzie natychmiast wierza w ich prawdziwosc." - Abraham Lincoln
"Dlaczego meteoryty zawsze lądują w kraterach?" - Sedes z Porcelitu
http://bynajmniej.net |
|
|
|
|
bagniaczka
Gaduła nad gadułami :-)
Pomogła: 13 razy Dołączyła: 06 Lis 2008 Posty: 955 Skąd: Tilburg
|
Wysłany: Czw Maj 26, 2011 9:55 pm
|
|
|
Wypłacasz bez problemu, płacisz kartą, wszystko bez prowizji, pewnie opłata zawarta w przeliczaniu euro na złotówki |
_________________ <cenzura> |
|
|
|
|
jedrzej2225
Mega gaduła
Pomógł: 13 razy Dołączył: 04 Lis 2007 Posty: 1147 Skąd: Purmerend
|
Wysłany: Czw Maj 26, 2011 11:28 pm
|
|
|
Wypłata w bankomacie PL kosztuje coś między 2,25, a 2.75 euro.W strefie euro jest bezpłatna.Było juz o tym na forum. |
|
|
|
|
bagniaczka
|
Wysłany: Czw Maj 26, 2011 11:32 pm
|
|
|
jędrzej, to gdzie to jest ujęte na koncie? Bo ja po powrocie z Pl nie widziałam żadnych takich opłat. Właśnie przed chwilą weszłam z ciekawości w historię rachunku. Żadnych opłat nie mam! Tylko ile złotówek wypłaciłam i po jakim kursie były przeliczone. |
Ostatnio zmieniony przez bagniaczka Czw Maj 26, 2011 11:41 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
jedrzej2225
Mega gaduła
Pomógł: 13 razy Dołączył: 04 Lis 2007 Posty: 1147 Skąd: Purmerend
|
Wysłany: Pią Maj 27, 2011 8:24 pm
|
|
|
Sorry Bagniaczka, podałem niescisłą wiadomość bo ja mam konto w ABN Amro i mam takie opłaty.Są one rozliczane chyba raz na kwartał.Ale może w ING jest darmowo. |
|
|
|
|
bagniaczka
|
Wysłany: Pią Maj 27, 2011 8:45 pm
|
|
|
Luzik Co bank to obyczaj Ja na konto wchodzę w zasadzie codziennie, to jakby były, to bym zauważyła. |
|
|
|
|
arcziNL
Poczatkujacy Artur_Holandia
|
Wysłany: Pon Maj 30, 2011 2:47 pm
|
|
|
Dzięki za wszystkie odpowiedzi. Z bankomatu nie wypłacałem, bo domyśliłem się prowizji. Płaciłem na Shellu, żadnej prowizji, euro policzyli tylko po 3,84. Potem okazało się że to dużo za dużo, nastepnego dnia tankowałem na Statoilu równe 4 zł, płaciłem w Lidlu również 4 zł. To zależy od pkt, tak mi sie wydaje. Ekspedientka na Shellu pytała sie czy place w euro i moze zaznaczyła jakąs opcje i dlatego mniej policzyło. Z dnia na dzien nie skoczy kurs o 16 gr. |
_________________ Moving in to the Netherlands in 2016 ! |
|
|
|
|
|