Wysłany: Sob Maj 28, 2011 5:33 pm Witam pomożcie jeśli możecie!!!!!!!!!!!(rozliczenie podatku)
Witam Was drodzy forumowicze ktorzy juz raz pomogliscie mi. Bede sie staral sie o zwrot podatku z Holandii za pośrednictwem biura z Polski. Czy mozecie mi powiedziec jak i czy u was sie ta sprawa tak przedstawiala?. Rozliczajac sie przez biuro w Polsce oprocz innych formularzy wypelnialiscie formularz z waszym kontem bankowym i te dokumenty wysyłaliscie do biura roliczajacego a biuro wysylało je do belastingu w Holandii i czekaliscie do 6 miesiecy na zwrot? Czy pieniedze od razu przychodzily na Wasze konto czy może najpierw w jakis sposob biuro je przejmowalo biorac swoje dole i wtedy wam wysylalo cala reszte? Podpisywalisie może jakas umowe ze biuro jest przez was upowaznione by zajac sie rozliczeniem Waszego podatku?Bardzo prosze o odpowiedz w jaki SPOSOB PRZEBIEGA TEN PROCES????, pierwszy raz sie rozliczam i nie do konca wiem jaki sposob bedzie sie to odbywalo! Dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam!!!!
Pomogła: 8 razy Wiek: 53 Dołączyła: 11 Maj 2007 Posty: 952
Wysłany: Sob Maj 28, 2011 9:04 pm Re: Witam pomożcie jeśli możecie!!!!!!!!!!!(rozliczenie poda
Rafal1990 napisał/a:
czekaliscie do 6 miesiecy na zwrot? Czy pieniedze od razu przychodzily na Wasze konto czy może najpierw w jakis sposob biuro je przejmowalo biorac swoje dole i wtedy wam wysylalo cala reszte?
Nigdy nie rozliczałam się przez żadne polskie biuro, ale wiem, że różnie to bywa.
Generalnie biuro powinno podać do Belastingu TWOJE konto bankowe, na które Belasting powinien bezpośrednio przelać pieniążki. Ty możesz zapłacić za rozliczenie w momencie wypełnienia i wysłania formularzy przez biuro (żądaj kopii dokumentów dla siebie).
Są biura, które własnie podają do belastingu swoje konto i potem obracają pieniążkami przysłanymi im przez belasting. A ty bez kopii dokumentów nie będziesz wiedział ile masz otrzymać i mogą cię oszukać.
Jeśli chodzi o czas oczekiwania na pieniądze z belastingu to wygląda to tak, że jeśli rozliczasz się do dnia 31 marca to czas oczekiwania wynosi +/- 3 miesiące. Jeśli rozliczysz się po tej dacie to możesz czekać i rok.
Pozdrawiam
_________________ Nigdy nie poddawaj się kiedy zgaśnie światło
Gdy cię walnie życia pięść
Nigdy nie poddawaj się dzisiaj nie jest łatwo
Jutro będzie lepszy dzień