Zwrot podatku z 2008r |
Autor |
Wiadomość |
tvit
Poczatkujacy
|
Wysłany: Czw Cze 02, 2011 4:59 pm Zwrot podatku z 2008r
|
|
|
Witam, nie mogłem znaleźć odpowiedzi na moje pytanie na forum.
Sprawa wygląda następująco, pracowałem w roku 2008 przez 2 miesiące w holandii ( wakacje po maturze...). Znajomy obiecał ze rozliczy mi pit w holandii, jednak spoznil sie z terminem ( nie miałem żadnych innych zarobków w tym czasie, ani w polsce ani w holandii).
Zarobiłem wtedy ok 10tys pln.
mój total inkomsten box to 3288euro
teruggaaf to 1191 euro
Ostatnio dostałem jakieś pisma z holandii z których niewiele rozumiem (nawet po wrzuceniu w tlumacza google) jest tam napisane ze dostałem 1191 euro, tyle co rozumiem. Pieniądze są na koncie znajomego
Jednak mówi on, że jego znajomy księgowy wyliczył że należy mi sie max 600 euro zwrotu i urząd się o nie upomni, więc nie chce mi wysłać całej kwoty, tylko tyle ile wyliczył ten księgowy.
Proszę o pomoc, ok. ile pieniędzy zwrotu mi się należy za tą pracę? ( jest to daleki znajomy, wiec proszę nie denerwować na moja podejrzliwość, tymbardziej że nie mam zielonego pojęcia o podatkach w holandii). |
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Nie Cze 05, 2011 10:39 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
bejupi
Gaduła nad gadułami :-)
|
Wysłany: Czw Cze 02, 2011 6:43 pm Re: Pomocy - Zwrot podatku z 2008r
|
|
|
tvit napisał/a: | Witam, nie mogłem znaleźć odpowiedzi na moje pytanie na forum.
Sprawa wygląda następująco, pracowałem w roku 2008 przez 2 miesiące w holandii ( wakacje po maturze...). Znajomy obiecał ze rozliczy mi pit w holandii, jednak spoznil sie z terminem ( nie miałem żadnych innych zarobków w tym czasie, ani w polsce ani w holandii).
Zarobiłem wtedy ok 10tys pln.
mój total inkomsten box to 3288euro
teruggaaf to 1191 euro
Ostatnio dostałem jakieś pisma z holandii z których niewiele rozumiem (nawet po wrzuceniu w tlumacza google) jest tam napisane ze dostałem 1191 euro, tyle co rozumiem. Pieniądze są na koncie znajomego
Jednak mówi on, że jego znajomy księgowy wyliczył że należy mi sie max 600 euro zwrotu i urząd się o nie upomni, więc nie chce mi wysłać całej kwoty, tylko tyle ile wyliczył ten księgowy.
Proszę o pomoc, ok. ile pieniędzy zwrotu mi się należy za tą pracę? ( jest to daleki znajomy, wiec proszę nie denerwować na moja podejrzliwość, tymbardziej że nie mam zielonego pojęcia o podatkach w holandii). |
nalezy ci sie 1191 e jezeli to prawda co piszesz ze teruggaf to 1191 e |
|
|
|
|
agata
PRZYJACIEL FORUM

Pomogła: 33 razy Dołączyła: 08 Paź 2006 Posty: 905 Skąd: kraj tulipanow
|
Wysłany: Czw Cze 02, 2011 7:47 pm
|
|
|
nalezy ci sie tyle o ilu poinformowal cie belastingdienst, nawet jezeli jakis ksiegowy mowi, ( o ile to prawda) ze nalezy ci sie max 600 to on tez mogl sie pomylic w rozliczeniu. pozatym skoro dostales list z informacja o takim zwrocie to tyle ci sie nalezy- a jezeli - jak twierdzi znajomy jest inaczej to niech przesle ci listy z bealstingu- jesli takowe istnieja. |
_________________ Bo w miłości silni
mamy siebie nawzajem! |
|
|
|
|
senior024
Nieśmiały użytkownik senior024
|
Wysłany: Czw Cze 02, 2011 10:36 pm
|
|
|
Jest tak jak napisała Agata ze nalezy Ci sie tyle ile pisze w dokumentach z Belastingu.Moze zrob kopie tej kartki gdzie znajduje sie kwota ktora masz otrzymac i pokaz to temu swojemu znajomemu.Zobaczysz co Ci powie?Jezeli kazałes przesłac na jego konto pineniadze z Belastingdienst to musiał to byc jakis zaufany kumpel a tezaz chce cie wydymac na kilka stowek-brzydko mowiac,nie ładnie z jego strony. |
|
|
|
|
tvit
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pią Cze 03, 2011 11:51 am
|
|
|
Strasznie dziękuję za wasze odpowiedzi, jednak w celu upewnienia się na 100% ( żeby nie robić z siebie też głupca jeśli faktycznie musiałbym coś zwracać) chciałem zadzwonić do urzędu skarbowego w holandii i spytać w języku angielskim jak wygląda sytuacja. I tu kolejna przeszkoda, ponieważ pod numerem +31 555 385 385. Automat mówi coś do mnie po holendersku przez 20 sekund i się rozłącza, próbowałem wciskać numery z klawiatury 1,2,3 ( mógł mówić w celu połączenia się z konsutantem wciśnij...). Jednak rozłącza się tak czy inaczej, podejrzewam że podaje nowy numer kontaktowy... Nigdzie w internecie nie mogę znaleźć innego numeru... Czy mogę liczyć na waszą pomoc?:)
edit. dzwoniłem przed chwilą czyli ok. 12 w piątek - na ich stronie jest napisane że godziny otwarcia to 8-17... |
Ostatnio zmieniony przez tvit Pią Cze 03, 2011 12:18 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
mavd
Mega gaduła
Pomogła: 45 razy Wiek: 59 Dołączyła: 27 Paź 2006 Posty: 1134 Skąd: Hilversum
|
Wysłany: Pią Cze 03, 2011 1:58 pm
|
|
|
dzis jest dzien wolny( drugi dzien wczorajszego swieta) i belastig jest nieczynny do poniedzialku
monika |
|
|
|
|
bejupi
|
Wysłany: Pią Cze 03, 2011 4:32 pm
|
|
|
mavd napisał/a: | dzis jest dzien wolny( drugi dzien wczorajszego swieta) i belastig jest nieczynny do poniedzialku
monika |
ladnie sobie robia dlugi weekend urzednicy nic dziwnego ze kramer im nie chce dac podwyzki w tym roku dobrze im tak za to jak traktuja podatnikow |
|
|
|
|
tvit
Poczatkujacy
|
Wysłany: Sob Cze 04, 2011 4:03 pm
|
|
|
mavd napisał/a: | dzis jest dzien wolny( drugi dzien wczorajszego swieta) i belastig jest nieczynny do poniedzialku
monika |
Dziękuję |
|
|
|
|
sylwia_lelystad
Gaduła nad gadułami :-) zajeta..xD

Pomogła: 13 razy Wiek: 34 Dołączyła: 10 Wrz 2009 Posty: 826 Skąd: Lelystad schiphol
|
Wysłany: Nie Cze 05, 2011 9:41 am
|
|
|
Ale belasting przeciez najpierw wysyla po prostu kartke tyle na ile ty sie rozliczyles a pozniej przy ostatecznym rozliczeniu robi podsumowanie. Czy sie myle ?
tvit,
Co pisze na twoim jaaropgave w tabelce loonheffinsgkorting/loonbelasting i arbeidskorting ?
|
_________________ ...stoję, nic więcej i nic mniej niż człowiek
z każdą wadą i zaletą gotowa konsekwencje ponieść... |
Ostatnio zmieniony przez sylwia_lelystad Nie Cze 05, 2011 9:42 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
tvit
Poczatkujacy
|
Wysłany: Nie Cze 05, 2011 10:29 am
|
|
|
sylwia_lelystad napisał/a: | Ale belasting przeciez najpierw wysyla po prostu kartke tyle na ile ty sie rozliczyles a pozniej przy ostatecznym rozliczeniu robi podsumowanie. Czy sie myle ?
tvit,
Co jest napisane:p na twoim jaaropgave w tabelce loonheffinsgkorting/loonbelasting i arbeidskorting ?
|
loon loonbelasting - 3288
loon zorgverzekeringswet - 3076
ingehouden loonbelasting/ premie volksverzekering - 1180
Ingehouden bijdrage Zorgverzekeringswet - 213
Verrekende arbeidskorting - 0
Ziektekostenverzekering 0 |
Ostatnio zmieniony przez tvit Nie Cze 05, 2011 10:30 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
agata
PRZYJACIEL FORUM

|
Wysłany: Nie Cze 05, 2011 10:39 am
|
|
|
tvit a gdzie masz w takim razie napisana kwote zwrotu? pisales ze jest podana kwota a tutaj jej nie widze , a tylko rozliczenie |
mamy siebie nawzajem! |
|
|
|
|
tvit
Poczatkujacy
|
Wysłany: Nie Cze 05, 2011 11:22 am
|
|
|
agata napisał/a: | tvit a gdzie masz w takim razie napisana kwote zwrotu? pisales ze jest podana kwota a tutaj jej nie widze , a tylko rozliczenie |
Przepisałem Jaarograff, to o co mnie proszono, kwota zwrotu jest podana w innym dokumencie... Na podstawie tych danych które podałem wylicza się zwrot. |
|
|
|
|
bejupi
|
Wysłany: Nie Cze 05, 2011 12:11 pm
|
|
|
tvit napisał/a: | agata napisał/a: | tvit a gdzie masz w takim razie napisana kwote zwrotu? pisales ze jest podana kwota a tutaj jej nie widze , a tylko rozliczenie |
Przepisałem Jaarograff, to o co mnie proszono, kwota zwrotu jest podana w innym dokumencie... Na podstawie tych danych które podałem wylicza się zwrot. |
sporo zwrotu dostaniesz pewnie cale 1180 e niezle |
|
|
|
|
agata
PRZYJACIEL FORUM

|
Wysłany: Nie Cze 05, 2011 1:24 pm
|
|
|
no wiec nadal nie rozumiem w czym jest problem skoro jak piszesz dostales list z kwotta terug ?
jesli tak jest wiec tyle ci sie nalezy!!!! |
mamy siebie nawzajem! |
|
|
|
|
sylwia_lelystad
Gaduła nad gadułami :-) zajeta..xD

Pomogła: 13 razy Wiek: 34 Dołączyła: 10 Wrz 2009 Posty: 826 Skąd: Lelystad schiphol
|
Wysłany: Nie Cze 05, 2011 10:01 pm
|
|
|
agata, Na liscie jest ze 1191 moze dostac z powrotem a on zaplacil 1180 to juz mi sie cos nie zgadza. Wiec albo przeczytaj dokladnie albo nie krzycz Poza tym belasting nie jest swiety jak popelni blad to i sie przypomni a ty wtedy placz i plac.
Z danych ktore napisales popieram bejupi pewnie (na 99%) powinienes dostac caly zaplacony belasting czyli to 1180, ale 1191 dostac nie mozesz...chyba ze cos zle napisales wczesniej.
|
_________________ ...stoję, nic więcej i nic mniej niż człowiek
z każdą wadą i zaletą gotowa konsekwencje ponieść... |
|
|
|
|
|