Pytania dotyczące ABU CAO fazy , urlopy, wynagrodzenie itp) |
Autor |
Wiadomość |
Beny.rac
MODERATOR
Pomógł: 20 razy Wiek: 36 Dołączył: 31 Paź 2007 Posty: 1906 Skąd: Flevoland/SRC(PL)
|
Wysłany: Śro Maj 25, 2011 8:58 pm Pytania dotyczące ABU CAO fazy , urlopy, wynagrodzenie itp)
|
|
|
Witam,
Na początku chciałbym przeprosić ze znowu zaczynam Was męczyc ale cóż mam wątpliwości więc spytam :
Zacznę od tego że spytam co to jest URLOP - moim zdaniem jest to czas który otrzymuje pracownik po przepracowaniu jakiegoś czasu , pytanie czy za ten czas nalezy sie wynagrodzenie czy nie ( w pl jest urlop płatny i bezpłatny jak sie nie myle) a jak jest w NL ???
Troszkę info z ABU CAO:
Artykuł 35 Urlop
Informacje ogólne
1. Za każdy pełny przepracowany miesiąc pracy pracownik tymczasowy uzyskuje prawo do szesnastu
godzin urlopu lub proporcjonalnej jego części, jeżeli nie przepracował pełnego miesiąca.
2. Agencja pracy tymczasowej może wprowadzić regulamin urlopowy.
3. Agencja pracy tymczasowej jest zobowiązana co roku udzielić urlopu pracownikowi tymczasowemu,
któremu ten urlop przysługuje, w wymiarze trzech tygodni z rzędu lub trzech osobnych
urlopów na okres tygodnia.
4. Agencja pracy tymczasowej jest zobowiązana umożliwić pracownikowi tymczasowemu wykorzystanie
pozostałych dni urlopu, o ile regulamin urlopowy nie stanowi inaczej.
5. W przypadku, gdy pracownik tymczasowy zwróci się z odpowiednim wnioskiem w tym zakresie,
agencja pracy tymczasowej wypłaci pieniężną rekompensatę z tytułu pozaustawowych dni
urlopu.
Umowa o pracę tymczasową z klauzulą o tymczasowym charakterze zatrudnienia
6. W celu nabycia prawa do 16 godzin urlopu miesięcznie pracownik tymczasowy zatrudniony na
podstawie umowy o pracę tymczasową z klauzulą o tymczasowym charakterze zatrudnienia,
otrzymuje uzupełnienie w zakresie dni urlopu, wyrażone w postaci wartości procentowej od
rzeczywistej kwoty wynagrodzenia. Wszystko powyższe zostaje zwiększone o rekompensatę
za dzień oczekiwania, zgodnie z art. 33 ust. 4 niniejszego CAO. Powyższa wartość procentowa
została określona w art. 41 ust. 6 niniejszego CAO.
7. Uzupełnienie, o którym mowa w ustępie 6, nie jest wypłacane co tydzień w przypadku wypłaty
cotygodniowej, lecz jest ono rezerwowane.
8. Jeżeli pracownik tymczasowy korzysta z urlopu, a umowa o pracę tymczasową nadal obowiązuje,
z rezerw wypłacane jest rzeczywiste wynagrodzenie, o ile wysokość rezerw będzie wystarczająca.
u k ł a d z b i o r o w y p r a c y ( c a o ) d l a p r a c o w n i 42 k ó w t y m c z a s o w y c h 2 0 0 9 - 2 0 1
4
Umowa o oddelegowanie
9. Pracownik tymczasowy zatrudniony na podstawie umowy o oddelegowanie ma prawo do ciągłej
wypłaty rzeczywistego wynagrodzen
Moje pytanie jest takie czy pracownik który przepracował np 78 tyg przez biuro pośrednictwa pracy w fazie A(Umowa o pracę tymczasową z klauzulą o tymczasowym charakterze zatrudnienia) ma prawo do PŁATNEGO urlopu ???
Oraz pytanie 2 jak ma sie sprawa urlopu w fazie B ( tzn Umowa o oddelegowanie ) czy np po przepracowaniu 4 tyg ma sie prawo do 16 godzin płatnego urlopu ???
Myśle nad tym aby zebrac wszystkie pytania(tematy) dotyczące ABU CAO i zrobić z tego jeden watek jak np z zasiłkiem dla bezrobotnych ale potrzebował bym wsparcia któregoś z Adminów ... |
_________________ „Jest ,mnóstwo ludzi na świecie , którzy powiedza Ci , ze nie możesz tego osiągnąć . A Ty musisz po prostu odwrócić się i powiedzieć „to patrz „ … |
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Wto Maj 31, 2011 8:40 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
MAARIT
Gaduła nad gadułami :-)
Pomogła: 9 razy Wiek: 56 Dołączyła: 13 Cze 2007 Posty: 479
|
Wysłany: Śro Maj 25, 2011 9:58 pm
|
|
|
1 ma prawo do platnego urlopu.Jest on placony z zarezerwowanych pieniedzy vakantie dagen
2 tak za kazdy przpracowany miesiac ,masz 2 dni urlopu |
_________________ Leven is.
Geven en Nemen.
Meestal nemen we te veel! |
|
|
|
|
jedrzej2225
Mega gaduła
Pomógł: 13 razy Dołączył: 04 Lis 2007 Posty: 1147 Skąd: Purmerend
|
Wysłany: Śro Maj 25, 2011 10:11 pm
|
|
|
Niektóre biura płaca pieniadze urlopowe wraz z wakacyjnym tak wiec w czasie urlopu mozesz nie miec wyplacanego wynagrodzenia.Tak było w moim dawnym biurze.Jesli np. miałem przerwę świateczną ( 2 tyg) to z pieniędzy urlopowych miałem płacone (po złozeniu odpowiedniego druku w biurze) ustalone zaliczkowo kwoty.Ale nie było to automatycznie płacone.Trzba było sie o te pieniadze upomniec pisemnie. Na kazym odcinku wypłaty masz podane kwoty wakacyjnego i urlopowego.Biura naliczaja to tygodniowo lub miesiecznie. |
|
|
|
|
Beny.rac
MODERATOR
Pomógł: 20 razy Wiek: 36 Dołączył: 31 Paź 2007 Posty: 1906 Skąd: Flevoland/SRC(PL)
|
Wysłany: Czw Maj 26, 2011 8:57 pm
|
|
|
MAARIT napisał/a: | Jest on placony z zarezerwowanych pieniedzy vakantie dagen |
Teraz z ciekawości patrze na Salaris i za 40 tyg 2010 roku było 1200 euro Vak.dagen
czyli 10 miechów x 16 godz na miecha(platnego urlopu ) x moja stawka wychodzi 1275 euro więc mniej więcej sie zgadza - własnym oczom nie mogę uwierzyć hehehe
Dzięki za odp ...
[ Dodano: Czw Maj 26, 2011 9:04 pm ]
Teraz mam pytanie :
Bedąc na fazie B będę miał gwarantowane 38 godz tyg i rozumiem że każda nadgodzina to bedzie każda godzina powyżej tych 38 godz tyg ???
Ponocz te godziny są zbierane w banku godzin i w czasie urlopu wypłacane i tutaj kolejne pytanie rozumiem że nadgodziny są płatne 130 lub 150% stawki podstawowej i jak np będę miał 40 nadgodzin to bedzie 40 x np 150% x moja stawka ???
Bo Kolega mi mówił że będą płacić normalną stawke jak za normalne godziny - mówił prawdę ???
Czy któryś z MODÓW mógłby zmienic tytuł tematu na :
Pytania dotyczące ABU CAO ( fazy , urlopy itp )
Bo nie chcę co chwile zakładać nowego tematu aby nie robić "burdelu" z forum a fajnie by było mieć wszystko w jednym miejscu ... |
_________________ „Jest ,mnóstwo ludzi na świecie , którzy powiedza Ci , ze nie możesz tego osiągnąć . A Ty musisz po prostu odwrócić się i powiedzieć „to patrz „ … |
|
|
|
|
zaq
Mega gaduła miszcz nad miszcze

Pomógł: 96 razy Wiek: 103 Dołączył: 21 Lut 2008 Posty: 2348 Skąd: z Nienacka k/Ams
|
Wysłany: Czw Cze 02, 2011 10:52 am
|
|
|
w ABU CAO o nadgodzinach znalazlem tyle, ze nalezy sie za nie min. 125% stawki podstawowej.
zrodlo: art. 26 http://www.abu.nl/abu2/?fileid=14629 |
_________________ "Problem z cytatami w internecie jest taki, ze ludzie natychmiast wierza w ich prawdziwosc." - Abraham Lincoln
"Dlaczego meteoryty zawsze lądują w kraterach?" - Sedes z Porcelitu
http://bynajmniej.net |
|
|
|
|
Magda-Lena
Poczatkujacy
|
Wysłany: Sob Cze 04, 2011 7:16 pm
|
|
|
Jezeli w firmie gdzie pracujesz obowiazuje 38-godzinny tydzien pracy kazda godzina powyzej 38 jest widziana jako tak zwana nadgodzina. Dla przykladu: jezeli przepracujesz w jednym tygodniu 40 godzin pierwsze 38 godzin bedzie wyplacone bez dodatków, a dwie godziny z dodatkami za nadgodziny. Jak sa oprocentowane dodatki = nadgodziny w firmie, w której pracujesz, to zalezy od CAO jakie obowiazuje w danej firmie. Jezeli pracujesz przez agencje pracy, to przez pierwsze 26 tygodni obowiazuje ABU CAO i rzeczywiscie za nadgodziny w przeciagu tygodnia obowiazuje dodatek 125%.
Pozdrawiam,
Magda |
|
|
|
|
Beny.rac
MODERATOR
|
Wysłany: Sob Cze 04, 2011 9:47 pm
|
|
|
Witam,
Magda-Lena napisał/a: | Dla przykladu: jezeli przepracujesz w jednym tygodniu 40 godzin pierwsze 38 godzin bedzie wyplacone bez dodatków, a dwie godziny z dodatkami za nadgodziny. Jak sa oprocentowane dodatki = nadgodziny w firmie, w której pracujesz, to zalezy od CAO jakie obowiazuje w danej |
Niestety nie mogę sie z Toba zgodzić - z tego co sie dowiedziałem
Godziny przepracowane po godzinie 18: 00 do godziny 24:00 sa wyplacane jako 125%, godziny sobotnie sa placone x 150%, godziny za niedziele sa placone x 200%. Godziny od godz.24:00 do 07:00 sa placone x 150%.
Godziny przepracowane powyzej godzin kontraktowych ale do godziny 18:00 sa wyplacane jako 100% godziny. Po godzinie 18:00 sa juz wyplacane x125%.
A więc mozna miec gwarantowane 38 godz a robić tyg 50 godz i żadne nadgodzina nie będzie płatna extra np od 7.00 do 18.00 ...
Magda-Lena napisał/a: | Jezeli pracujesz przez agencje pracy, to przez pierwsze 26 tygodni obowiazuje ABU CAO |
Niestety z tym też sie nie zgodze ABU CAO obowiązuje zarówno w fazie A czyli od 1 do 78 tyg jak i w fazie B i C
Ale dziękuje za odp i za zainteresowanie tematem ... |
|
|
|
|
Magda-Lena
Poczatkujacy
|
Wysłany: Sob Cze 04, 2011 10:01 pm
|
|
|
To zle jestes poinformowany...
Powodzenia,
Magda |
|
|
|
|
Beny.rac
MODERATOR
|
Wysłany: Nie Cze 05, 2011 1:15 pm
|
|
|
Magda-Lena napisał/a: | To zle jestes poinformowany... |
A jesteś w stanie podać mi konkretny art z ABU CAO który potwierdzi twoją wersję i pokaże mi że jednak mnie zle poinformowano albo umyślnie wprowadzono w błąd ???
Również Pozdrawiam |
|
|
|
|
Ratek
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Nie Cze 05, 2011 9:05 pm
|
|
|
Kolego mam nadzieje że pamiętasz również o tym że nadgodziny jak i pieniądze wakacyjne i urlopowe są wyżej opodatkowane? Ze swojego doświadczenia i wielokrotnych wyliczeń mogę powiedzieć że praca w nadgodzinach się nie opłaca. Z nadgodzin również nie naliczają się wakacyjne i urlopowe. Pozdrawiam |
Ostatnio zmieniony przez Ratek Nie Cze 05, 2011 9:06 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Magda-Lena
Poczatkujacy
|
Wysłany: Nie Cze 05, 2011 11:28 pm
|
|
|
Inlenersbeloning’ is een term uit de CAO voor uitzendkrachten van de ABU (artikel 19). De CAO laat het uitzendbureau gedurende de eerste 26 weken van een plaatsing de keuze: ofwel de beloningsregeling uit de ABU CAO wordt toegepast, ofwel de inlenersbeloning geldt vanaf dag 1. Vanaf de 27ste week is de inlenersbeloning in ieder geval verplicht. Binnen de CAO voor uitzendkrachten van de NBBU wordt de inlenersbeloning altijd vanaf dag 1 gehanteerd.
Artykul 19 wiec.
ABU obowiazuje rzeczywiscie równiez w fasie C. Jednak watki platnicze po 26 tygodniach pracy w jednej firmie sie zmieniaja. |
|
|
|
|
Beny.rac
MODERATOR
|
Wysłany: Pon Cze 20, 2011 8:00 pm
|
|
|
Witam,
Ostatniego czasu sporo czytalem ABU CAO i jedna rzecz mi utkwiła w pamięci :
Art 15 punkt 2:
Terminy wypowiedzenia, o których mowa w ustępie 1 niniejszego artykułu, wynoszą
w przypadku pracownika tymczasowego:
w przypadku umowy o oddelegowanie na czas określony zawartej na okres trzech miesięcy
lub krócej: siedem dni kalendarzowych
Czyli np dana osoba pracuje ok 2 lat przez biuro pracy na fazie B dostaje kolejną umowe(np 3 umowa na fazie B ) na 3 miechy która trwa od 1.06.2011 do 1.09.2011 i np 10.06.2011 biuro informuje pracownika o zwolnieniu i daje mu 7 dniowe wypowiedzenie i po tym czasie nie musi już mu wypłacać wynagrodzenia ani nic i w świetle prawa jest "czysta " ???
Dobrze to rozumiem ... ??? |
|
|
|
|
MAARIT
Gaduła nad gadułami :-)
Pomogła: 9 razy Wiek: 56 Dołączyła: 13 Cze 2007 Posty: 479
|
Wysłany: Wto Cze 21, 2011 11:23 pm
|
|
|
Tak to prawda.Mozesz is po zasilek dla bezrobotnych UVV |
_________________ Leven is.
Geven en Nemen.
Meestal nemen we te veel! |
|
|
|
|
christofkris
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pią Gru 02, 2011 8:47 pm Faza B i gwarantowane 38 godzin.
|
|
|
Witam mam do państwa zapytanie odnośnie fazy b, mianowicie doszły mnie słuchy iż pracownik, który jest zatrudniony na fazie b z wymienioną ilością godzin , w tym wypadku 38 tygodniowo ma gwarantowaną tą właśnie liczbę godzin i w przypadku gdy pracodawca nie jest wstanie zapewnić tej liczby godzin musi pracownikowi wypłacić pieniądze za brakujące godziny dla przykładu p.Kowalski pracuje w tyg. 29 godzin a na umowie wpisane jest , że" Pracownik będzie wykonywał czynności w ciągu 38 godzin tygodniowo za stawkę godzinową brutto 8,28 , zgodnie z CAO-ABU.......
Czas pracy: po umówieniu ze zleceniodawcą." to czy pracodawca wypłaca wynagrodzenie za 38 godzin... czy z tyle ile pracownik przepracował proszę o pomoc , z góry dziękuję. |
|
|
|
|
gosia1234
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pią Gru 02, 2011 9:44 pm
|
|
|
christofkris napisał/a: | czy pracodawca wypłaca wynagrodzenie za 38 godzin... czy z tyle ile pracownik przepracował |
za 38 godzin. |
|
|
|
|
|