Przejrzalam to forum i zauwazylam ze mylicie ze soba dwoch.. |
Autor |
Wiadomość |
iwona2008
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Sob Cze 11, 2011 6:29 pm Przejrzalam to forum i zauwazylam ze mylicie ze soba dwoch..
|
|
|
Przejrzalam to forum i zauwazylam ze mylicie ze soba dwoch posrednikow pracy mianowicie TEMPO-TEAM(jest to holenderski posraenik pracy)i TEMPO-TEAM.EU(jest to chyb polski posrednik)Jezeli choodzi o tego drugiego to nic niewiem jezeli chodzi o tego pierwszego to slyszalam duzo pozytywnych opinii,od tygodnia samam pracuje przez ta firme i narazie jest okey!Jezeli macie zamiar pisac zla opinie na temat Tempo-Team to zaznaczcie Tempo-Team.eu bo nie wtajemniczonych wprowadzacie w blad!!! |
|
|
|
|
adamreal
Poczatkujacy
|
Wysłany: Nie Cze 12, 2011 12:51 pm
|
|
|
Podaj stronki będzie lepiej rozróżnić. |
|
|
|
|
optymistycznie
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Nie Cze 12, 2011 12:55 pm
|
|
|
Nie chce pisac nie na temat ale to chyba bedzie na temat. Pytanie takie, czy jak pojdzie sie do biura Tempo-Team i spyta sie o prace to maja oni oferty pracy dla ludzi kto0rzy nie znaja holenderskiego? A czy ktos pracuje przez to biuro i ma taka sytuacje ze zna tylko angielski? |
|
|
|
|
Hera
MODERATOR Hera

Pomogła: 8 razy Wiek: 53 Dołączyła: 11 Maj 2007 Posty: 952
|
Wysłany: Nie Cze 12, 2011 6:17 pm
|
|
|
Wszystko zależy od biura pracy, od osoby z która będziesz rozmawiać i o to o jakie stanowisko będziesz się starać.
Na stronach werk.nl czy uitzendbureau.nl można znaleźć wiele ofert pracy i w każdej takiej ofercie jest opcja w której zaznaczona jest znajomość języka i to czy holenderski jest niezbędny. |
_________________ Nigdy nie poddawaj się kiedy zgaśnie światło
Gdy cię walnie życia pięść
Nigdy nie poddawaj się dzisiaj nie jest łatwo
Jutro będzie lepszy dzień |
|
|
|
|
iwona2008
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Nie Cze 12, 2011 7:43 pm
|
|
|
Wiekszosc ofert pracy czyli 99% posiada w swojej ofercie wpis znajomosc jezyka holenderskiego w mowie i pismie,tak wiec bedac tutaj uczcie sie holenderskiego,bo angielski nie jest tutaj jezykiem urzedowym pozdrawiam!!!
[ Dodano: Nie Cze 12, 2011 7:45 pm ]
Link do Holenderskiego biura ale tak jak juz wyzej bylo napisane znajomosc jezyka holenderskiego wymagana!!!http://www.tempo-team.nl/ |
|
|
|
|
Hera
MODERATOR Hera

|
Wysłany: Pon Cze 13, 2011 1:39 am
|
|
|
iwona2008 napisał/a: |
Link do Holenderskiego biura ale tak jak juz wyzej bylo napisane znajomosc jezyka holenderskiego wymagana!!! |
Nie do końca.....
Sama aplikowałam przez to biuro, pracują przez niego też moi znajomi i świetnie dogadują się po angielsku.
Oczywiście to ze uczą się holenderskiego jest plusem, ale sama usłyszałam ze jeśli znam angielski to na większość ofert związanych z praca w magazynie i na produkcji można aplikować. |
|
|
|
|
optymistycznie
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Pon Cze 13, 2011 10:02 am
|
|
|
dzieki |
|
|
|
|
Beny.rac
MODERATOR
Pomógł: 20 razy Wiek: 36 Dołączył: 31 Paź 2007 Posty: 1906 Skąd: Flevoland/SRC(PL)
|
Wysłany: Pon Cze 13, 2011 10:56 am
|
|
|
Hera jak ja szukałem pracy i wysyłałem CV bezpośrednio do hol pracodawców oraz do holenderskich biur pracy to niestety ale angielski nie był dla nich wystarczający( jedna Pani była bardzo kulturalna i miła i napisała że jakbym znał dobre podstawy hol to bym miał u niej prace tzn w tym samym miasteczku gdzie wynajmowałem pokój ale ze wzgledów bezpieczeństwa sam angielski nie wystarczył - praca była jako pomocnik operatora jakiejs maszyny budowlanej ) ...
Może problem był w tym że szukałem pracy w martwym okresie luty-kwiecień
Psss
Dodam że nie mając pracy miałem dużą motywacje do nauki hol a po powrocie na stare smieci znowu wziołem sie za angielski ... |
_________________ „Jest ,mnóstwo ludzi na świecie , którzy powiedza Ci , ze nie możesz tego osiągnąć . A Ty musisz po prostu odwrócić się i powiedzieć „to patrz „ … |
|
|
|
|
Hera
MODERATOR Hera

|
Wysłany: Pon Cze 13, 2011 11:08 am
|
|
|
Beny, ja wszystko rozumiem. Ale ja zawsze powtarzam na naszym (moim i męża przykładzie).
Ja operuje angielskim i tym co się osłuchałam po holendersku, mój mąż operuje wyłącznie polskim.
Przez 10 miesięcy pracowaliśmy przy pakowaniu kurczaków, gdzie właściwie można było być kompletnym niemową.
Kolejne 2 lata pracowaliśmy w magazynie centralnym C1000 jako orderpicker (ja krócej, bo miałam kontuzje nogi). Słuchaliśmy Voice po holendersku, mogliśmy odpowiadać po polsku.
Teraz mój mąż już rok pracuje jako orderpicker na serowni i od miesiąca uczy sie języka, na który posłało go Quality.
Ja szukałam pracy i owszem w TNT żądali ode mnie znajomości holenderskiego, ale w Sandd i DHL juz nie, bo - jak powiedzieli z listami rozmawiać nie muszę.
Teraz tez szukam pracy.
W każdej ofercie piszę iż posługuję się angielskim ale uczę się holenderskiego. Ostatnio składałam aplikacje na orderpickera do Creyf's. Zadzwonili do mnie i powiedzieli ze holenderski nie jest koniecznością skoro już pracowałam na podobnym stanowisku.
Jutro idę na rozmowę.
Wszystko zależy od doświadczenia, danych w CV, dobrej woli pracownika biura i tego ja aplikant radzi sobie w danej pracy, na danym stanowisku.
To tyle.
Pozdrawiam |
|
|
|
|
Beny.rac
MODERATOR
Pomógł: 20 razy Wiek: 36 Dołączył: 31 Paź 2007 Posty: 1906 Skąd: Flevoland/SRC(PL)
|
Wysłany: Pon Cze 13, 2011 11:34 am
|
|
|
Hera moim zdaniem dużo zależy też od tego w jakich rejonach sie mieszka ( czy jest duże bezrobocie w okolicy oraz czy jest konkurencja np osoby mówiące po hol i ang na pewno przebiją osobę mówiącą tylko po ang )
W moim przypadku prawda była taka że szukałem pracy ale wiedziałem na 90% że za 2 miechy będę mógł wrócić na stare śmieci ( do pracy której nie lubie ale wynagrodzenie jest na czas(stawke mam większą niż powinienem mieć wg stawki wiekowej ) więc tak naprawdę nie dawałem z siebie wszystkiego szukając pracy bo nie byłem tak naprawdę przyparty do muru ...
Przy następnym przestoju w firmie( prawde mówiąc będę na fazie B ale wiem że jak sie skonczy praca to i tak mi płacić nie będą w okresie kiedy będzie przestój ) czyli ok lutego 2012 będę chciał rzucić sie na głębszą wodę tzn wynająć studio w Den Bosch , zameldować sie i szukać pracy na własną rękę (tylko nie wiem jak jest z tym dof do czynszu bo już będę miał 23 lata rocznikowo ale nie wiem czy każdy je dostaje i czy trzeba mieć staly kontrakt czy można poszukiwać pracy aby otrzymywać ten dodatek )
Hera nie chce Ci słodzić ale twarda z Ciebie Kobita i widzę że sie nie podajesz i WALCZYSZ dalej ... |
_________________ „Jest ,mnóstwo ludzi na świecie , którzy powiedza Ci , ze nie możesz tego osiągnąć . A Ty musisz po prostu odwrócić się i powiedzieć „to patrz „ … |
|
|
|
|
iwona2008
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Pon Cze 13, 2011 11:59 am
|
|
|
Ja nie rozumie jednego co piszecie,bo wydaje mi sie ze majac podpisany kontrakt z posrednikem pracy ktory was skieruje do fabryki lub gdzies indziej i tam jest zastoj niema pracy to placic wam musi i szukac innej pracy!Tak mi sie wydaje!Po przepracowanym pol roku jezeli stracicie prace nalezy wam sie zasilek dla bezrobotnych gdy w trakcie jego trwania nie znajdziecie pracy przechodzicie na zasilek socjalny i siedzicie tak dlugo az znajdziecie prace!!!!Chyba ze premier Holandii wyskoczy z jakims nierealnym pomyslem typu Polak traci prace musi wracac do domu(ale to jest raczej nierealne).Co do dodatku do mieszkania wyplacany on jest zaleznie od dochodow,pod warunkiem ze sie mieszka tam gdzie jest sie zameldowanym i suma wynajmu na ten rok nie przekracza jezeli sie nie myle 650 euro miesiecznie.Wiecej informacji jest na stronie http://www.belastingdienst.nl/. |
|
|
|
|
Beny.rac
MODERATOR
|
Wysłany: Pon Cze 13, 2011 12:11 pm
|
|
|
iwona2008 napisał/a: | Ja nie rozumie jednego co piszecie,bo wydaje mi sie ze majac podpisany kontrakt z posrednikem pracy ktory was skieruje do fabryki lub gdzies indziej i tam jest zastoj niema pracy to placic wam musi i szukac innej pracy!Tak mi sie wydaje! |
Tak mówią przepisy w NL że będąc na Fazie B( kontrakt co 3 miesiące ) ABU CAO jeśli praca sie skonczyła w firmie A to powini szukać innej pracy np w firmie B a w czasie kiedy jesteś bez pracy powinni płacić wynagrodzenie ale w rzeczywistości jest całkiem inaczej :
kończy Ci się praca to kończą wypłacać wynagrodzenie i nie ma gadania ( jedyne wyjście to sprawa sadowa(ale kogo na to stać i kto ma tyle nerów i wolnego czasu , bo SNCU też nie pomoże )
iwona2008 napisał/a: | Po przepracowanym pol roku jezeli stracicie prace nalezy wam sie zasilek dla bezrobotnych gdy w trakcie jego trwania nie znajdziecie pracy przechodzicie na zasilek socjalny i siedzicie tak dlugo az znajdziecie prace! |
Aby dostać zasiłek dla bezrobotnych trzeba mieć przepracowane 26 tyg w ostatnich 36 tyg a o zasiłku socjalnym to możesz pomarzyć tylko ( bo nie znam żadnego Polaka co na socjalu siedzi bo aby go otrzymać trzeba spełnić kilka warunków )
[ Dodano: Pon Cze 13, 2011 12:17 pm ]
iwona2008 napisał/a: | Co do dodatku do mieszkania wyplacany on jest zaleznie od dochodow,pod warunkiem ze sie mieszka tam gdzie jest sie zameldowanym i suma wynajmu na ten rok nie przekracza jezeli sie nie myle 650 euro miesiecznie. |
Dokładnie to 647,53 euro a dochodu nie więcej jak 21.450 euro brutto
Tylko doczytałem że trzeba mieć skończone 23 lata a nie rocznikowo więc nie dostane więc co najwyżej pokoju znowu będę szukał ... |
|
|
|
|
iwona2008
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Pon Cze 13, 2011 12:22 pm
|
|
|
Beny tak sie sklada ze moj maz dostal zasilek socjalny,i rowniez ja dostalam poniewaz musielismy osiagnac minimalny dochod miesieczny,tak wiec nie pisz ze o zasilku socjalnym mozna pomarzyc,teraz nasza sytuacja finanasowa sie zmienila i automatycznie zasilek socjalny sie skonczyl. |
|
|
|
|
Beny.rac
MODERATOR
|
Wysłany: Pon Cze 13, 2011 12:33 pm
|
|
|
Iwona to napisz jakie warunki trzeba spełnic aby taki zasiłek socjalny otrzymać bo na pewno nie otrzyma go osoba mająca meldunek i pracująca np rok w NL - tak mi sie zdaje ale za raz poszukam takiego tematu na forum i będę wiedział ...
[ Dodano: Pon Cze 13, 2011 12:39 pm ]
Znalazłem coś takiego :
http://www.niedziela.nl/f...pic.php?t=35360
[ Dodano: Pon Cze 13, 2011 12:46 pm ]
O a tutaj jest to co mnie interesuje jakie warunki trzeba spełnić:
"Z tekstu powyzej wynika ze dla cudzoziemca prawie niemozliwe jest otrzymanie zasilku socjalnego.
A co do naturalizacji to chyba trzeba udokumentowac pobyt najmniej pieciu lat tutaj..."
Link to tematu :
http://forum.niedziela.nl/viewtopic.php?t=68493
A więc jesteś jedną z nielicznych co otrzymała socjal ( chyba że masz Męża Holendra i masz paszport hol juz ) |
|
|
|
|
iwona2008
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Pon Cze 13, 2011 12:47 pm
|
|
|
Dokladnie tak jak piszesz moj maz pracowal trzy lata stracil prace poszedl na zasilek,po pol roku zasilek sie skonczyl pracy nie znalazl zostal skierowany przez swojego werkoachca do gminy moja obecnosc obowiazkowa tam na miejscu wypelnilismy deklaracje odnosnie majatku,dom samochod,inny dochod,zadluzenia,kredyty i.t.d,po tym spotkaniu i rozmowie przyszlo pismo ze otzrymamy dotacje z gminy na utrzymanie co smieszne dotacja ta wynosila tyle co minmalna placa miesieczna czyli okolo 1150 euro netto!!!Maz dlugo szukal pracy dostal propozycje za 1200 euro i ja odrzucil,druga propozycja juz lepsza praca na dwie zmiany za ladna stawke+20% dodatku zmianowego!!!
[ Dodano: Pon Cze 13, 2011 12:50 pm ]
Tak Beny my tez myslelismy ze trzeba byc minmum 5 lat tutaj i.t.d,ale okazalo sie to prostrze niz sie spodziewalismy,mimo braku dochodu i pracy nikt nas na lodzie nie zostawil,dostalismy wsparcie i pomoc finansowa tak dluga jak to bylo potrzebne,gdyby teraz maz stracil prace i nie przepracowal pol roku to moze wrocici na zasilek socjalny!!!
[ Dodano: Pon Cze 13, 2011 12:51 pm ]
oboje jestesmy polakami mieszkamy tu ponad 4 lata i zadne z nas niema obywatelstwa holenderskiego!!!! |
|
|
|
|
|