NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Za malo Polakow!
Autor Wiadomość
denton 
Nieśmiały użytkownik

Wysłany: Wto Cze 14, 2011 10:28 am   Za malo Polakow!

http://www.telegraaf.nl/b...en__.html?p=7,1

Nie trzeba bylo dlugo czekac ;) i co co Pan na to ministrze Kamp?
Ostatnio zmieniony przez denton Wto Cze 14, 2011 10:30 am, w całości zmieniany 1 raz  

agata 
PRZYJACIEL FORUM

Pomogła: 33 razy
Wysłany: Wto Cze 14, 2011 11:15 am   

nie wiem jak to sie ma w rzeczywistosci bo wystarczy popatrzec na ilosc ogloszen osob poszukujacych pracy a ilosc dajacych prace- roznica sama mowi za siebie.

Moze w jakis mniejszych miasteczkach rzeczywiscie jest brak sily roboczej ale niestety w duzych miastach raczej nie wiadac by biura narzekaly na brak ludzi do pracy.

Mucha_75 
Gaduła nad gadułami :-)
Mucha

Wysłany: Wto Cze 14, 2011 4:44 pm   

Tutaj drugi artykuł z dzisiejszego Metra http://www.metronieuws.nl...n!LiVdwoJrSA6E/
Ostatnio zmieniony przez Mucha_75 Wto Cze 14, 2011 4:46 pm, w całości zmieniany 2 razy  

bejupi 
Gaduła nad gadułami :-)

Wysłany: Wto Cze 14, 2011 5:47 pm   

dobrze im tak lata wyzysku polakow dobiegaja konca

w komentarzach holendrzy pisza ze ich rodziny teraz beda mialy prace... powodzenia w zbieraniu tomatow i wyrabianiu polskiej normy 100kg na godzine, krzyzyk na droge wiatrakom

bobikpl 
Super gaduła
:)

Wysłany: Wto Cze 14, 2011 6:17 pm   

Doczekałem się :026: Doczekałem się :043:
Stary post

Po wakacjach przenoszą mnie na moją prośbę na inny wydział.
Obecnie wykonuję pracę której czas muszę dokładnie raportować.
Wyśrubuję jeszcze bardziej, wyśrubowaną (z nudów tylko i wyłącznie!) normę.
A niech mają chłopaki.
Będą mile wspominać "to Polak dał radę tyle zrobić, a wy macie problem?"
Ostatnio zmieniony przez bobikpl Wto Cze 14, 2011 6:26 pm, w całości zmieniany 2 razy  

Beny.rac 
MODERATOR

Wysłany: Wto Cze 14, 2011 6:48 pm   

Witam,

Agata mi sie zdaje że zaczyna brakowac ludzi co umieją coś robić , maja dośw, np spawacze , operatorzy maszyn itp co znają jezyk np angielski lub niemiecki w miare dobrze

Jestem niemal pewny że nigdy nie będzie brakować ludzi bez kwalifikacji( znajomości języka obcego ) z pl bo wystarczy że otworzy sie biuro przy wschodniej granicy PL i dadzą 5-6 euro brutto i osoby w wieku 17-20 lat będą sie pchały drzwiami i oknami bo w ich rejonach nie ma pracy nawet za 1200 zl BRUTTO

bobikpl

Ja pisałem tak:

"Chciałbym aby Holendrzy poczuli brak rąk do pracy i nie mieli możliwości zwalniać ludzi z dnia na dzień bo na dane miejsce nie było by już 10 chetnych ...
Ale wiem że raczej tego nigdy nie zobacze w NL "

Hmmm a moze jeszcze zobaczę ... :083:

Gochna H 
MODERATOR

Pomogła: 207 razy
Wysłany: Wto Cze 14, 2011 7:19 pm   

jestem w tym kraju 2 dziesieciolecia i troche poznalam sposob podejscia tego narodu
do Buitenlanders

Wierzcie mi po holendrach to splynie jak woda po kaczce, im to zwisa, jak nie My ,to miejsce to, zajma inni cudzoziemcy .. oni nigdy nie beda ani nam, ani innym nacjom , zbytnio przychylni, tak juz maja ,taka ich mentalnosc...
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Wto Cze 14, 2011 7:28 pm, w całości zmieniany 1 raz  

xenon 
Super gaduła

Wysłany: Wto Cze 14, 2011 7:51 pm   

Ale co wnosi ten artykul. Ja takowe artykuły odbieram jako proba przeforsowania ustawy ktora pozwolilaby na zatrudnianie pracownikow tanszych. Tylko nie piszcie ,ze ktos uwierzył w ta historyjke o braku pracownikow. Duza ilosc polakow siedzi po domkach i pracuja w kratke bo pracy nie ma , a tu jakies farmazony pisza.
Pracownikow niewykfalifikowanych z polski nie zabraknie bo nasz kraj i szkolnictwo to fabryka teoretyków. Juz ani wspoominac nie musze ,ze wsrod mlodego pokolenia panuje legenda uczyc sie nie musze za granica szkola i tak sie nie przyda ,a zarobie kupe kasy. Starsi koledzy w szkole sie nie uczyli a za granica sie dorobili...
Tak dorobili sie samochodu(kilku letniego) markowych ubran(kupionych na promocjach)w pracy sie ustawili( do automatu z woda, bo jeden przed drugim taka norme wykrecil ,ze czasu nie ma nawet isc zrobic siku) i mieszkaja jak ludzie( w 10 na domku ,gdzie przychodzi koordynator i sprawdza porzadek w szafce i czy nikt nie rozrabia.)
Nie polacy przyjada inni obywatele unii. Ale czy tak jak rodacy zostawia rodziny w swoim kraju dla pieniedzy bo lepszy przelicznik zarabiac tu a "zyc" tam czas pokaze.
Tak wiec podsumowujac ten artykul ktos napisal go raczej ku pokrzepieniu serc...

Odpowiedz do tematu