brak przegladu w aucie!! |
Autor |
Wiadomość |
zoe
Poczatkujacy
|
Wysłany: Śro Cze 15, 2011 4:41 pm brak przegladu w aucie!!
|
|
|
mam pytanie... kto odpowie za brak przegladu w aucie ...kierowca czy wlasciciel pojazdu?auto jest w Belgi pozyczylam znajomemu ;( |
_________________ zoe |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR
Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
|
|
|
|
zoe
Poczatkujacy
|
Wysłany: Śro Cze 15, 2011 6:02 pm
|
|
|
no dobrze,ale ja w tym momecie nie jestem przeciez kierowca Czy to nie jest tak,ze to kierowca powinien sprawdzic stan dokumentow zanim wsiadzie do auta??? I co jak go zatrzymaja? ja bede za wszysto placic?a co z autem pujdzie na lawete do polski na moj koszt ???!!!!! |
_________________ zoe |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR
|
Wysłany: Śro Cze 15, 2011 6:16 pm
|
|
|
zoe,
kobieto no nie szukaj na sile usprawiedliwienia
na co liczysz ze przytakne i powiem ok masz racje ?? masz racje !
ale obowiazek dokonania przegladu spoczywa na wlascicielu auta a nie na kierowcy, ktory w danej chwili samochodem sie porusza |
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Śro Cze 15, 2011 6:37 pm, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
zoe
Poczatkujacy
|
Wysłany: Śro Cze 15, 2011 6:25 pm
|
|
|
POMÓZCIE MI PROSZE!!!! Znajomy powiedzial mi, ze przeglad jest ...a puzniej sie wydalo ,ze jednak go nie ma Jak byl juz oczywiscie na miejscu w Belgi. Twierdzi ze mam sie nie przejmowac bo wrazie zatrzymania przez tamtejsza Policje wszystko pujdzie na niego...Ja nie byla bym tego taka pewna dlatego pisze tu bo moze wy cos wiecie wiecej na ten temat...A jak nie daj Boze dojdzie do wypadku!!! To co wtedy??? |
_________________ zoe |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR
|
Wysłany: Śro Cze 15, 2011 6:30 pm
|
|
|
zoe, Cytat: | Twierdzi ze mam sie nie przejmowac | no nie wiem ...?
to czyje jest to auto, bo z tego co piszesz wynika ze znajomy wie wiecej niz wlasciciel?
a jak dojdzie do wypadku, to bedziesz z wlasnej kieszeni musiala pokryc wszystkie szkody nawet jak nie z jego/twojej winy dojdzie do wypadku |
_________________ http://www.siepomaga.pl/s/klikaj
( ͡° ͜ʖ ͡°). |
|
|
|
|
agata
PRZYJACIEL FORUM
Pomogła: 33 razy Dołączyła: 08 Paź 2006 Posty: 905 Skąd: kraj tulipanow
|
Wysłany: Śro Cze 15, 2011 7:01 pm
|
|
|
zoe- niestety Gochna ma racje tak Apk jak ubezpieczenie samochodu spoczywa na wlascicielu a nie na kierowcy- no chyba , ze zostala sporzadzona jakas umowa spisana - w co watpie.
Zreszta piszesz cos o sciagnieciu auto na lawecie do Polski- wiec to chyba nie problem zadzwonic do urzadu i zapytac- jak chcesz miec 100% pewnosci-
Ale zapewniam , ze powiedza ci to samo.
niestety |
_________________ Bo w miłości silni
mamy siebie nawzajem! |
|
|
|
|
Estamos
Gaduła nad gadułami :-)
Pomógł: 6 razy Wiek: 39 Dołączył: 07 Kwi 2010 Posty: 426 Skąd: provincie Utrecht...
|
Wysłany: Śro Cze 15, 2011 7:27 pm
|
|
|
Ja też powiem, że Gochna i agata mają rację.
APK czy przegląd jest niezbędne tak samo jak ubezpieczenie.
Wybacz ale dając komuś samochód należałoby zerknąc w dowód czy wszystko się zgadza.
Abstrahując, nie wierzę, że nie wiedziałaś o braku przeglądu przed wydaniem auta. |
|
|
|
|
zoe
Poczatkujacy
|
Wysłany: Czw Cze 16, 2011 12:21 am
|
|
|
To dluuuugaaaaa historia!!!!! W kazdym razie dziekuje Wam za wypowiedz Jestescie osobami postronnymi.... tym bardziej wasze zdanie jest dla mnie bezcenne I nie!!!! niestety nie wiedzialam do kiedy jest ten przeglad,a raczej nie bylam pewna Tak to jest jak sie komus zaufa na slowo honoru!!!! Dziekuje pozdrawiam A ja sobie jeszcze zadzwonie tu i tam ...JESTEM ZAWIEDZIONA !!!!!!na tej osobie za to, ze mnie zwyczajnie oklamala ;( |
_________________ zoe |
|
|
|
|
jso
Gaduła nad gadułami :-)
Pomógł: 15 razy Dołączył: 30 Wrz 2007 Posty: 963 Skąd: Amsterdam
|
Wysłany: Czw Cze 16, 2011 9:47 am
|
|
|
Nikt tego kierowcy na siłę w tym samochodzie nie sadza i nie każe mu jechać, więc nie wiem gdzie tu Wasza logika, że właściciel ponosi jakąkolwiek winę.
W Polsce to kierowca, a nie właściciel ponosi konsekwencje za poruszanie się samochodem nieodpowiednio przygotowanym do jazdy i wg mnie to słuszne. |
_________________ Dumny Polak |
Ostatnio zmieniony przez jso Czw Cze 16, 2011 9:47 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
m4rcin
MODERATOR
|
Wysłany: Czw Cze 16, 2011 2:07 pm
|
|
|
Zreszta 2 miesiace przed koncem APK RDW przysyla list, ze APK sie konczy... Ciezko powiedziec, ze wlasciel 'zapomnial' ze trzba zrobic APK |
z taktowanym zegarem 50 MHz procesorem centralnym? Bill Machrone, 1991-09-24 |
Ostatnio zmieniony przez m4rcin Czw Cze 16, 2011 2:07 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
agata
PRZYJACIEL FORUM
Pomogła: 33 razy Dołączyła: 08 Paź 2006 Posty: 905 Skąd: kraj tulipanow
|
Wysłany: Czw Cze 16, 2011 3:13 pm
|
|
|
marcinie masz racje tyle, ze dziewczyna pisze cos o lawecie do Pl. wiec moze to auto jest na polskich blachach? |
_________________ Bo w miłości silni
mamy siebie nawzajem! |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR
|
Wysłany: Czw Cze 16, 2011 5:53 pm
|
|
|
jso Cytat: | , W Polsce to kierowca, a nie właściciel ponosi konsekwencje |
tu nie jest Polska , w Holandii wlasciciel ponosi konsekwencje za to ze auto nie ma APK |
_________________ http://www.siepomaga.pl/s/klikaj
( ͡° ͜ʖ ͡°). |
|
|
|
|
zoe
Poczatkujacy
|
Wysłany: Czw Cze 16, 2011 7:55 pm
|
|
|
W czasie kiedy zostalam poproszona o pozyczenie auta,juz od dluzszego czasu przebywalam w Holandi.Moje auto stalo w Polsce pod domem (i tak jest na polskich blachach... w Polsce ubezpieczone i kupione)..Zgodzilam sie pod warunkiem ,ze sprawdzi do kiedy jest przeglad.Po prostu nie bylam pewna.Wiedzialam ze sie konczy za niedlugo Zapewnil mnie ze zdazy zjechac przed tym jak sie skonczy Jednak okazalo sie ,ze sie konczy za kilka dni a on zjerzdza w lipcu!!!Wszyscy nasi znajomi zapewniaja mnie ,ze nic sie nie stnie!!!ze to ja przesadzam!!!Dzwonilam do Wydzialu Komunikacji Ale wszystko co sie dowiedzialam to o prawie jakie obowiazuje w Polsce |
_________________ zoe |
|
|
|
|
ewcia.pol
Mega gaduła
Pomogła: 15 razy Dołączyła: 19 Maj 2008 Posty: 1071 Skąd: GLD
|
Wysłany: Czw Cze 16, 2011 9:25 pm
|
|
|
My wracaliśmy kilka razy niestety bez przeglądu,udalo nam sie nie miec kontroli i czym predzej na przeglad,na przegladzie o 2tyg roznicy problemu nie robili bo i za co.
Jak zatrzymaja to zabiora dowód osobisty i trzeba na przeglad a potem po dowod do wydzialu komunikacji. |
|
|
|
|
|