Problem z wynajmem |
Autor |
Wiadomość |
Maat120
Poczatkujacy
|
Wysłany: Śro Cze 22, 2011 5:44 pm Problem z wynajmem
|
|
|
Witam, mam problem.. wynajmuje mieszkanie od 4 miesięcy, mam podpisany kontrakt z maklerem na rok. Własciciel mieszkania chce teraz przyjsc tu mieszkac. czy on moze zrobuć takie cos ? kontrakt jest na 1 rok więc chyba nie ma takiego prawa ? prosze o pomoc |
Ostatnio zmieniony przez Maat120 Śro Cze 22, 2011 5:47 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
misia0101
Super gaduła

Pomogła: 6 razy Wiek: 42 Dołączyła: 22 Mar 2011 Posty: 368 Skąd: Bikinibroek
|
Wysłany: Śro Cze 22, 2011 6:17 pm
|
|
|
teraz to znaczy co? stoi ci z walizkami przed drzwiami? pismo jakies wyslal, uprzedzil? a co w kontrakcie jest napisane? jaki okres wypowiedzenia dla przeciwnej strony? |
_________________ Ik Ben Er Klaar Voor.... trochę żółtego koloru na tym wiecznie szarym forum. |
|
|
|
|
jagodka
Gaduła nad gadułami :-) zona udomowiona

Pomogła: 10 razy Dołączyła: 06 Kwi 2010 Posty: 601 Skąd: HAGA
|
Wysłany: Śro Cze 22, 2011 6:20 pm
|
|
|
nie moze tego zrobic chyba ze w kontrakcie masz cos innego napisane |
|
|
|
|
bejupi
Gaduła nad gadułami :-)
|
Wysłany: Śro Cze 22, 2011 6:38 pm
|
|
|
nie moze tego zrobic od razu obowiazuje go wypowiedzenie 3 miesieczne wyslane do ciebie listem poleconym |
|
|
|
|
Maat120
Poczatkujacy
|
Wysłany: Śro Cze 22, 2011 8:06 pm
|
|
|
Tzn. Dziś przyszedl do mnie do domu współpracownik głównego maklera - Will. i mówi że w ciągu miesiąca mam się wyprowadzić, on poszuka mi mieszkanie. bo wlasciciel wraca z Turcji do holandii i chce tu mieszkac gdzie ja teraz.
byłem u mojego szwagra - holendra, zna sie na tym nawet dobrze i powiedział mi, że on nie może takiego czegoś zrobić... Umowa to umowa na 1 rok, lub makler pokrywa wszystkie koszty a nie mało tego jest, i daje mi 3 miesiące czasu na wyprowadzkę. |
|
|
|
|
misia0101
Super gaduła

Pomogła: 6 razy Wiek: 42 Dołączyła: 22 Mar 2011 Posty: 368 Skąd: Bikinibroek
|
Wysłany: Śro Cze 22, 2011 8:16 pm
|
|
|
Moze przyszedl do ciebie sie polubowanie dogadac, jak cie takie zalatwienie sprawy nie interesuje, to na twoim miejscu napisalabym do tego posrednika list (wyslac jako polecony) ze sie z takim stanem rzeczy nie zgadzasz. bejupi i ty napisalyscie: bejupi napisał/a: | obowiazuje go wypowiedzenie 3 miesieczne | jak ja wynajmowalam to najczesciej dla mojej osoby byl to okres jednego miesiaca a nie trzech. Czy prawnie-poprawnie? nie wiem.
Jesli poszuka ci mieszkanie i (o ile tak bylo w umowie) da ci okres 3 miesiecy na wyprowadzke, czy jest to dla ciebie duzy problem przystosowac sie do tej sytuacji? |
_________________ Ik Ben Er Klaar Voor.... trochę żółtego koloru na tym wiecznie szarym forum. |
|
|
|
|
Maat120
Poczatkujacy
|
Wysłany: Śro Cze 22, 2011 8:18 pm
|
|
|
jutro jadę do maklera, z nim podpisywałem kontrakt więc dowiem sie o co chodzi |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR

Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
Wysłany: Śro Cze 22, 2011 8:23 pm
|
|
|
Maat120,
skoro sam sobie juz odpowiedzielas na zadane pytanie
to jakiej pomocy w zwiazku z tym oczekujesz ?
Cytat: | byłem u mojego szwagra - holendra, zna sie na tym nawet dobrze i powiedział mi, że on nie może takiego czegoś zrobić |
czy, mamy potwierdzic wiarygodnosc slow twego szwagra ? |
|
|
|
|
Maat120
Poczatkujacy
|
Wysłany: Śro Cze 22, 2011 8:28 pm
|
|
|
no już wiem, tylko nie znam się na prawie tu w holandii |
|
|
|
|
agata
PRZYJACIEL FORUM

Pomogła: 33 razy Dołączyła: 08 Paź 2006 Posty: 905 Skąd: kraj tulipanow
|
Wysłany: Śro Cze 22, 2011 10:31 pm
|
|
|
na umowie pewnie widnieje zasada zerwanie czy wypowiedzenia umowy w obydwie strony.
jesli masz zapisane ze wypowiedzenie ze strony wynajmujacego musi byc poprzedzone min, 1, 2, czy 3 misiace to nie maja takiego prawa by zrobic to wczesniej.
zerknij w umowe- oczywiscie moglo dojsc do sytuacji, ze wlasciciel zostal zmuszony to wczesniejszego powrotu i dlatego >> puka w twoje drzwi<< ale jesli w umowie jak pisalam masz zapisane terminy wypowiedzenia- a nie otrzymales takowego- nie masz sie czym przejmowac.
Jedynie mozesz pojsc na ugode z maklerem ale to juz od ciebie zalezy, czy beda ci odpowiadaly tak warunki jak i kolejne mieszkanie przez niego proponowane |
_________________ Bo w miłości silni
mamy siebie nawzajem! |
|
|
|
|
|