Wynagrodzenie pracowników młodocianych |
Autor |
Wiadomość |
CzekoladowyJoe
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Cze 21, 2011 9:04 am Wynagrodzenie pracowników młodocianych
|
|
|
Moje pytanie dotyczy wynagrodzenia pracowników młodocianych.
Jeżeli w listopadzie tego roku kończę 23 lata to czy należy mi się pełna stawka- 8,22 euro/h?
Z tego co zapisane jest w CAO wynika, że jak najbardziej, jednak większość biur zarzeka się, że dopóki nie skończę 23 lat należy mi się stawka 22latka.
Cytat: | W przypadku pracowników tymczasowych, którzy nie ukończyli 23 roku życia, obowiązują
wynagrodzenia wyliczane na podstawie współczynnika procentowego obowiązującego dla
danej grupy wiekowej, który określono w obowiązującej ich tabeli wynagrodzeń dla pracowników
bez stażu pracy lub tabeli norm:
...
22-latkowie 85%.
W celu ustalenia rzeczywistego wynagrodzenia dla pełnego roku kalendarzowego stosuje się
wiek osiągany w danym roku kalendarzowym. |
1. Spotkał się ktoś z tym problemem? Można na pracodawcy wymusić podniesienie stawki przed podpisaniem umowy?
2. Czy można ewentualnie później zażądać wyrównania?
3. Czy stawki dla młodocianych mają jakieś zalety (mniejszy podatek, składki)? |
|
|
|
|
Duuvelke
Mega gaduła

Pomogła: 57 razy Dołączyła: 25 Paź 2006 Posty: 3713 Skąd: 's-Gravenhage
|
Wysłany: Wto Cze 21, 2011 3:24 pm Re: Wynagrodzenie pracowników młodocianych
|
|
|
z tego co wiem... to dopuki nie skonczysz 23 lat... to jak najbardziej moga placic ci stawke dla 22 latka... |
|
|
|
|
Beny.rac
MODERATOR
Pomógł: 20 razy Wiek: 36 Dołączył: 31 Paź 2007 Posty: 1906 Skąd: Flevoland/SRC(PL)
|
Wysłany: Wto Cze 21, 2011 6:00 pm
|
|
|
Witam,
A z tego co ja wiem to jeśli w danym roku kalendarzowym np 2011 kończysz 23 lata to od stycznia 2011 masz prawo do stawki jak osoba 23 letnia ( nie umiem znaleść cytatu ani info gdzie to czytałem ... ale w 100% jestem pewny że czytałem bo sam jestem w podobnej sytuacji i czekam na styczeń 2012 ... |
_________________ „Jest ,mnóstwo ludzi na świecie , którzy powiedza Ci , ze nie możesz tego osiągnąć . A Ty musisz po prostu odwrócić się i powiedzieć „to patrz „ … |
|
|
|
|
Duuvelke
Mega gaduła

|
Wysłany: Śro Cze 22, 2011 12:01 am
|
|
|
cytat:
Het minimumloon moet betaald worden vanaf het 15e jaar. Met elke verjaardag moet het verhoogd worden tot je 23 jaar bent geworden. Daarna heb je recht op het volwassen minimumloon.
http://www.loonwijzer.nl/...het-minimumloon
De werkgever is verplicht u het nieuwe minimumloon te betalen vanaf de dag van uw verjaardag.
http://www.rijksoverheid....r-recht-op.html
tak wiec bardzo mi przykro... ale pracodawca nie ma obowiazku placic ci min. jesli nie masz ukonczonych 23 lat... ma prawo ci placic jako 22-latkowi |
Ostatnio zmieniony przez Duuvelke Śro Cze 22, 2011 12:04 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Beny.rac
MODERATOR
Pomógł: 20 razy Wiek: 36 Dołączył: 31 Paź 2007 Posty: 1906 Skąd: Flevoland/SRC(PL)
|
Wysłany: Śro Cze 22, 2011 5:56 pm
|
|
|
Duuvelke Jestem uparty i wkoncu znalazłem to co szukałem
3.2.3 Wynagrodzenie pracowników młodocianych
W przypadku pracowników tymczasowych, którzy nie ukończyli 23 roku życia, wynagrodzenia wyliczane są na podstawie współczynnika procentowego stosowanego w zakresie wynagrodzenia godzinowego, który określono w tabeli wynagrodzeń dla pracowników
bez stażu pracy lub w tabeli norm. Współczynnik procentowy jest różny dla poszczególnych kategorii wiekowych:
Tabelka - nie chce mi sie foty wklejac ;p
W celu ustalenia rzeczywistego wynagrodzenia za pełny rok kalendarzowy w przypadku pracowników młodocianych stosuje się wiek osiągany w danym roku kalendarzowym. Jeżeli pracownik tymczasowy osiąga w danym roku na przykład wiek 19 lat, w całym tym roku kalendarzowym obowiązuje go stawka wynagrodzenia godzinowego w wysokości 52,5% stawki z tabeli norm lub z tabeli wynagrodzeń dla pracowników bez stażu pracy. Zgodnie z powyższym stawka wynagrodzenia godzinowego określana jest na podstawie profilu stanowiska i doświadczenia.
Tutaj link :
http://www.abu.nl/abu2/?f...cttologin=false
I teraz pytanie komu wierzyć ... |
_________________ „Jest ,mnóstwo ludzi na świecie , którzy powiedza Ci , ze nie możesz tego osiągnąć . A Ty musisz po prostu odwrócić się i powiedzieć „to patrz „ … |
|
|
|
|
Ainka
Super gaduła Princess of the Sun

Pomogła: 4 razy Wiek: 40 Dołączyła: 08 Maj 2009 Posty: 239 Skąd: Lodz
|
Wysłany: Śro Cze 22, 2011 11:29 pm
|
|
|
Nie wiem czy akurat w tej kwestii ma to znaczenie, ale -Beny.rac - ta broszura, ktora zalinkowales odnosi do Pracowników Tymczasowych na lata 2009-2014 przeznaczonego dla pracowników udostępnianych w Holandii, których umowy o pracę podlegają prawu innemu
niż prawo holenderskie, oraz dla ich pracodawców. |
_________________ ...And I am filled
With the sweetest devotion
As I, I look into your perfect face...
|
Ostatnio zmieniony przez Ainka Śro Cze 22, 2011 11:34 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Duuvelke
Mega gaduła

|
Wysłany: Czw Cze 23, 2011 10:20 pm
|
|
|
Beny.rac napisał/a: | I teraz pytanie komu wierzyć ... |
a pracujesz tu jako pracownik tymczasowy??
po drugie podalam linka do ogolnego prawa obowiazujacego w Holandii...
poza tym twoj link nie dziala... |
Ostatnio zmieniony przez Duuvelke Czw Cze 23, 2011 10:20 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Beny.rac
MODERATOR
|
Wysłany: Pią Cze 24, 2011 9:10 pm
|
|
|
Na umowie fazy B pisze umowa o pracę czasową ...( nie wiem czy jest róznica miedzy pojęciem czasowa a tymczasowa )
Link działa otwiera sie plik w formacie pdf
Psss
W moim biurze chyba ta zasada działa bo kumpel dostał stawkę dla 21 latka od stycznia ( miał 21 rocznikowo i nie miał skończone wtedy 21 lat ) ale jak wytrwam do stycznia to napisze na własnym dośw czy to prawda... |
|
|
|
|
Damianos
Gaduła
Pomogła: 10 razy Dołączyła: 20 Cze 2009 Posty: 173
|
Wysłany: Pią Cze 24, 2011 9:44 pm
|
|
|
Beny.rac, juz w wprowadzeniu masz pytanie "Czy pracownik pracuje normalnie w innym państwie członkowskim UE niż Holandia?" - odpowiedz "Nie - Niniejsza broszura nie ma zastosowania." Zreszta tez na pierwszej strone pisze wyraznie, ze "Wyjaśnienia dodatkowe dotyczące Układu Zbiorowego Pracy (CAO) dla Pracowników Tymczasowych na lata 2009-2014
przeznaczonego dla pracowników udostępnianych w Holandii, których umowy o pracę podlegają prawu innemu
niż prawo holenderskie, oraz dla ich pracodawców"
Czyli nijak ma sie to do prawa holenderskiego i racje ma Duuvelke. |
|
|
|
|
Beny.rac
MODERATOR
|
Wysłany: Pią Cze 24, 2011 10:06 pm
|
|
|
W takim razie przepraszam za zamieszanie i zwracam honor ( widocznie nie doczytałem ) |
|
|
|
|
jagoda17
Poczatkujacy Jagoda17
|
Wysłany: Śro Cze 29, 2011 8:30 pm
|
|
|
mam pytanko czy osoba w wieku 18lat moze pracowac?? |
|
|
|
|
bejupi
Gaduła nad gadułami :-)
|
Wysłany: Śro Cze 29, 2011 8:52 pm
|
|
|
tak ale za duzo nie zarobi jesli dostanie stawke wiekowa
w nl mozna juz od wieku bodajze 14 lat pracowac |
|
|
|
|
jagoda17
Poczatkujacy Jagoda17
|
Wysłany: Czw Cze 30, 2011 3:25 pm
|
|
|
dziekuje bardzo sie ciesze;D |
|
|
|
|
Anioleeek
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pią Lip 08, 2011 4:54 pm
|
|
|
Wszystko zależy od firmy... Moja juz w styczniu zaczyna wyplacac normalna stawke nawet jesli w grudniu konczysz 23... |
|
|
|
|
Duuvelke
Mega gaduła

|
Wysłany: Nie Lip 10, 2011 2:51 pm
|
|
|
Anioleeek napisał/a: | Wszystko zależy od firmy... Moja juz w styczniu zaczyna wyplacac normalna stawke nawet jesli w grudniu konczysz 23... |
oczywiscie, ze zalezy od firmy... ja podalam tylko jak to jest prawnie uregulowane... a to czy firmie sie odwola do tego czy nie to juz roznie bywa... |
|
|
|
|
|