NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Pracodawca ktory nie zglosil pracownika do funduszu emerytal
Autor Wiadomość
bejupi 
Gaduła nad gadułami :-)

Wysłany: Wto Cze 14, 2011 5:39 pm   

tu nie ma czegos takiego jak drugi filar polski

jest aow cos jak zus ktore jest naliczane w wysokosci 2% od kazdego roku w ktorym tu ktos jest zameldowany lub pracuje (wike 15-65lat)

pozniej sa pensioen fondsy ktore w prawdzie wiekszosc pracodawcow oplaca ale one nie sa w zadnym wypadku obowiazkowe
Ostatnio zmieniony przez bejupi Wto Cze 14, 2011 5:39 pm, w całości zmieniany 1 raz  

Jagoda97 

Pomogła: 14 razy
Wysłany: Wto Cze 14, 2011 10:37 pm   

bejupi napisał/a:

jest aow cos jak zus ktore jest naliczane w wysokosci 2% od kazdego roku w ktorym tu ktos jest zameldowany lub pracuje (wike 15-65lat)

pozniej sa pensioen fondsy ktore w prawdzie wiekszosc pracodawcow oplaca ale one nie sa w zadnym wypadku obowiazkowe

bejupi, jak nie jestes pewna to lepiej nie pisz.

Skladki na pensioen, placone przez pracodawce (1/3 przez pracownika), sa obowiazkowe od wielu lat.

bejupi 

Wysłany: Śro Cze 15, 2011 5:15 pm   

Jagoda97 napisał/a:
bejupi napisał/a:

Skladki na pensioen, placone przez pracodawce (1/3 przez pracownika), sa obowiazkowe od wielu lat.

nie sa i nigdzie nie ma podane ze 1/3 musi byc placona przez pracownika
nie wierzysz? do poprzedniego roku ja placilem na emeryture cos kolo 0,4% a pracodawca chyba 14% wiec skad ci sie ubzduralo dodatkowo cos o jednych trzecich?

Jagoda97 

Wysłany: Śro Cze 15, 2011 7:54 pm   

bejupi napisał/a:
Jagoda97 napisał/a:
bejupi napisał/a:

nie wierzysz? do poprzedniego roku ja placilem na emeryture cos kolo 0,4% a pracodawca chyba 14% wiec skad ci sie ubzduralo dodatkowo cos o jednych trzecich?

"Agencja pracy tymczasowej ma prawo potrącić część składki emerytalnej od wynagrodzenia
pracownika tymczasowego, jeśli i o ile pracownik jest objęty niniejszymi przepisami emerytalnymi.
Wysokość powyższego potrącenia może wynosić maksymalnie jedną trzecią średniej kwoty
składki, o której mowa w ustępie 15".

http://www.abu.nl/abu2/?fileid=14629

Jak mi sie cos ubzdura, to najczesciej mam na to dowody.
Chodzilo jednak glownie o to, czy odprowadzenie skladki emerytalnej w Holandii jest obowiazkowe czy nie.

Ps. Wiekszosc przepisow dotyczacych prawa pracy mam w glowie, wiec jeseli nawet nie podaje linka, to napewno to gdzies w przepisach czytalam.

bejupi 

Wysłany: Śro Cze 15, 2011 8:34 pm   

czyli chodzi o abu wiec skoro masz wszystkie przepisy abu to po co pytasz?

pensioen nie sa obowiazkowe w nl (ja przepisow abu nie znam wiec jesli w nich jest napisane ze dla uitzendbiur z abu jest obowiazkowe to jest obowaiazkowe chociaz watpie zeby taki przepis byl)

a co do jednej trzeciej to widzisz sama ze to max 1/3 jest czyli moze byc tak ze uitzendbiuro zrzeszone w abu oplaca komus emeryture ale do 1/3 tej skladki moze sobie pozniej z pensji pracownika odciagnac w wiekszosci przypadkow bedzie to zawsze 1/3 bo wtedy taniej to uitzendbiurowi wychodzi

ps. oblukalem ten pdf w zaloczniku nr III jest wszystko napisane o emeryturze w pensioen siedzisz jesli pracowalas/les min 26 tyg dla uitzendbiura zrzeszonego w abu anwet jesli je zmianialas w tym czasie i masz 21 lat lub wyzej wiec przepisy abu sa korzystne dla pracownikow
Ostatnio zmieniony przez bejupi Śro Cze 15, 2011 8:40 pm, w całości zmieniany 1 raz  

agata 
PRZYJACIEL FORUM

Pomogła: 33 razy
Wysłany: Śro Cze 15, 2011 8:43 pm   

z tego co mi wiadomo to skladki emerytalne nie sa obowiazkowe aczkolwiek w niektorych sektorach i owszem tj. np budowlanka . jesli chodzi o prace na szklarniach czy veilingach to pracodawca nie ma obowiazku placic skladen emerytalnych.

Jagoda97 

Wysłany: Śro Cze 15, 2011 8:53 pm   

bejupi napisał/a:

Sam stwierdziles, ze nigdzie nie jest podane, ze 1/3 skladki placi pracownik.

bejupi napisał/a:
czyli chodzi o abu wiec skoro masz wszystkie przepisy abu to po co pytasz?

pensioen nie sa obowiazkowe w nl (ja przepisow abu nie znam wiec jesli w nich jest napisane ze dla uitzendbiur z abu jest obowiazkowe to jest obowaiazkowe chociaz watpie zeby taki przepis byl)

a co do jednej trzeciej to widzisz sama ze to max 1/3 jest czyli moze byc tak ze uitzendbiuro zrzeszone w abu oplaca komus emeryture ale do 1/3 tej skladki moze sobie pozniej z pensji pracownika odciagnac w wiekszosci przypadkow bedzie to zawsze 1/3 bo wtedy taniej to uitzendbiurowi wychodzi

Ja widze i nie pytam.
Pytaja inni, ktorzy spodziewaja sie otrzymac wiarygodna odpowiedz.
Nastepnym razem napisz na wstepie postu: tak sobie gdybam :074:

bejupi 

Wysłany: Śro Cze 15, 2011 8:57 pm   

nie gdybam sobie pensioeny sa nieobowiazkowe

w wypadku uitzendbiur zrzeszonych w abu obowaizek ten wynika z cao czyli ich przepisow branzowych a i tak jest obostrzony pewnymi warunkami jak np przepracowane ciagle 26 tyg

a samo oplacanie skladki emerytalnej dla pracownika sie tez moze wiazac z problemami bo jak nagle ci sciagna ta 1/3 skladki z pensji to moze sie okazac ze za malo zarabiasz jak na twoje oczekiwania

myholland 
Nieśmiały użytkownik
myholland

Wysłany: Czw Cze 30, 2011 11:49 am   

Witam, odnawiam temat.
Jeżeli byłby ktoś uprzejmy, to prosze mi powiedzieć czy jeżeli skończyłam pracę w agencji, która odprowadzała mi składki emerytalne (na solarisie mam Pensioen werkn, i Pensioen werg.), to czy po zakończeniu umowy powinnam dla ZUS-u w Polsce ubiegać się o jakiś dokument z tymi moimi odprowadzanymi składkami?Jeżeli tak to gdzie mam napisać o coś takiego?Wprawdzie nie wybieram się jeszcze na emeryturę, ale wolę mieć "uzbierane" stosowne dokumenty .Czekam na formularz 301 więc może tam to będzie zawarte?Proszę wybaczyć, nie znam się na tym.\Dziękuję.

Odpowiedz do tematu