Przesunięty przez: Gochna H Czw Cze 30, 2011 9:59 am |
ile kosztuje fizjoterapeuta w NL? |
Autor |
Wiadomość |
ogrodnisia
Poczatkujacy
|
Wysłany: Śro Cze 29, 2011 10:44 pm ile kosztuje fizjoterapeuta w NL?
|
|
|
Nie moglam sie dzisiaj dogadac z fizjoterapeutka dziecieca przez telefon i nie wiem czy dobrze zrozumialam. Powiedziala,ze wizyta kosztuje "six five" za pol godziny, zapytalam czy chodzi jej o sixty five, ona odp,ze tak. Teraz zastanawiam sie czy to nie za duzo?Z tego co sie zorientowalam to wizyta u lekarza kosztuje ok. 20euro, a wiec to raczej malo prawdopodobne. Czy macie jakies doswiadczenie z fizjoterapeutami i mozecie mi powiedziec ile powinnam zaplacic? |
|
|
|
|
marta75
Gaduła marta75
Pomogła: 9 razy Dołączyła: 26 Cze 2010 Posty: 159 Skąd: krakow-veenendaal
|
Wysłany: Czw Cze 30, 2011 7:26 am
|
|
|
Placilam za 30 min 70 euro prywatnie tylko ze za siebie nie za dziecko |
|
|
|
|
jagodka
Gaduła nad gadułami :-) zona udomowiona

Pomogła: 10 razy Dołączyła: 06 Kwi 2010 Posty: 601 Skąd: HAGA
|
Wysłany: Czw Cze 30, 2011 11:09 am
|
|
|
Tak, to taka cena
Ja zaplacilam za swoja wizyte jakies 50 euro a facet cale pol godziny gadal jak mam dbac o swoje cholernie bolace ramie, a ja spodziewalams ie ze cos mi tam rozmasuje
Wiec taka mala rada: zanim pojdziesz do fizjoterapeuty upewnij si ez emasz skierowanie od lekarza rodzinnego to nie bedziesz musiala placic. Wybierajac terapeute sprawdz czy maja oni umowe z Twoja ubezpieczalnia w przeciwnym razie bedzies zmusiala sama zaplacic i pozniej wyciagac pieniadze od ubezpieczalni
Sprawdz u znajomych ktorego terapeute polecaja, czy jest to fizjoterapeuta "dotykowy" czy leczacy " rozmowa" |
|
|
|
|
ogrodnisia
Poczatkujacy
|
Wysłany: Czw Cze 30, 2011 1:50 pm
|
|
|
Dzieki Problem jest niestety bardziej zawily ale jestem w trakcie jego rozwiazywania. Mamy EKUZ i na EKUZie chce zeby synek mial rehabilitacje. Zostajemy tu krotko, nie oplaca nam sie wykupowac ubezpieczenia. |
|
|
|
|
Duuvelke
Mega gaduła

Pomogła: 57 razy Dołączyła: 25 Paź 2006 Posty: 3713 Skąd: 's-Gravenhage
|
Wysłany: Czw Cze 30, 2011 11:46 pm
|
|
|
przeciez za dziecko nie placi sie za ubezpieczenie...
jak chodzilam do fizjoterapeuty to nie placilam nic... ale mialam skierowanie... no i wczesniej zadzwonilam do swojej ubezpieczalni aby podali mi adresy gdzie moge umowic sie na wizyty aby nic nie placic... |
|
|
|
|
jagodka

|
Wysłany: Pią Lip 01, 2011 8:34 am
|
|
|
Duuvelke, ale nawet jezeli jest to dziecko to i tak jeden z rodzicow musi miec holenderskie ubezpieczenie aby dziecko moglo skorzystac z bezplatnej opieki zdrowotnej w Holandii |
|
|
|
|
MAARIT
Gaduła nad gadułami :-)
Pomogła: 9 razy Wiek: 56 Dołączyła: 13 Cze 2007 Posty: 479
|
Wysłany: Pią Lip 01, 2011 9:48 am
|
|
|
W tym roku juz nie trzeba miec skierowania ,ale oczywiscie mozna o nie poprosic |
_________________ Leven is.
Geven en Nemen.
Meestal nemen we te veel! |
|
|
|
|
jambalaya
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pią Lip 01, 2011 9:48 am
|
|
|
Ja płacilam 35 euro za wizyte u prywatnego fizjoterapeuty poleconego przez mojego znajomego i jestem bardzo zadowolona |
_________________ jambalaya |
|
|
|
|
ogrodnisia
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pią Lip 01, 2011 11:12 am
|
|
|
Mamy skierowanie od pl i nl lekarza (sorry,ze skrotami ale pisze 1a reka) razie gdyby cos. podobno na ekuz przysluguje 9 wizyt. jambalaya- a gdzie ten rehabilitant przyjmuje?
ubezpieczenie dla dziecka jest free, jesli rodzic sie ubezpieczy. |
|
|
|
|
Duuvelke
Mega gaduła

Pomogła: 57 razy Dołączyła: 25 Paź 2006 Posty: 3713 Skąd: 's-Gravenhage
|
Wysłany: Pią Lip 01, 2011 4:09 pm
|
|
|
MAARIT napisał/a: | W tym roku juz nie trzeba miec skierowania ,ale oczywiscie mozna o nie poprosic |
to chyba zalezy od ubezpieczyciela i terapeuty... bo ode mnie chcieli |
|
|
|
|
jagodka

|
Wysłany: Pią Lip 01, 2011 6:39 pm
|
|
|
Ja rowniez w tym roku chodzilam do fizjoterapeuty i rowniez musialam pokazac skierowanie, moze kolejne juz wizyty sa bez skierowania, kontynuacja terapii
Chyba ze to prywatna wizyta wiec nie musisz skierowania od lekarza rodzinnego miec. |
|
|
|
|
Beny.rac
MODERATOR
Pomógł: 20 razy Wiek: 35 Dołączył: 31 Paź 2007 Posty: 1906 Skąd: Flevoland/SRC(PL)
|
Wysłany: Śro Lip 13, 2011 1:07 pm
|
|
|
Witam,
A ja powiem szczerze że wcale nie rozumiem tej holenderskiej polityki :
przez 2 tyg chodziłem do lekarza ogólnego i mówiłem że mam problem z kolanem ( chodziłem jak kaleka na palcach bo na stopie nie mogłem stanąć bo mam również problem z piętą ) od ok 2-3 miesięcy , po ok 2 tyg czyli na 3 wizycie u lekarza domowego wkońcu dostałem receptę na tab przeciwbólowe i przeciwzapalne oraz lekarta zaproponowała mi wizytę u fizjoterapeuty (wypisała jakieś specjalne pismo tzn skierowanie ) więc sie zgodziłem , po 2 wizycie dostałem skierowanie do specjalisty ale przyjmnie mnie dopiero 12.08 )
Na 1 wizycie u fizjoterapeuty od razu zostałem poinformowany że mam tylko podstawowe ubezpieczenie ( o tym fakcie wiedziałem ) i że za wizyty będę musiał płacić osobno(ok 30 euro za wizytę ) bo moje ubezp tego nie pokryje , po 1 wizycie napisałem emaila do ubezpieczalni i dostałem odp ze fizjoterapia jest pokrywana tylko wtedy kiedy jest choroba przewlekła i że fizjoterapeuta stwierdza czy jest to choroba przewlekła czy nie ( więc napisałem kolejnego emaila z zapytaniem na jakiej podstawie fizjoterapeuta stwierdza ze to choroba przewlekła skoro jeszcze nie miałem żadnych specjalistycznych badań ani nie byłem u ortopedy więc dostałem odp że mój Stan powinien pokazać czy jest to choroba przewlekła... )
Szczerze mówiąc już nawet nie chodzi o pieniądze ale o fakt że mogłem już dawno iść do fizjoterapeuty tzn ok 3 tyg temu po 1 wizycie u lekarza domowego i może była by już poprawa ...
Ale jedno już wiem w Holandi jeśli chodzi o służbę zdrowia to mają czas ale mam nadzieję że czas oczekiwania wynagrodzi mi poziom ich doświadczenia i umiejętności .... |
_________________ „Jest ,mnóstwo ludzi na świecie , którzy powiedza Ci , ze nie możesz tego osiągnąć . A Ty musisz po prostu odwrócić się i powiedzieć „to patrz „ … |
|
|
|
|
bejupi
|
Wysłany: Śro Lip 13, 2011 1:42 pm
|
|
|
a czego sie spodziewales po nl? ja widze na kazdym kroku durne przepisy to wcale mnie nie dziwi ze tak jest z fizjoterapeuta
jedyne pocieszenie to chyba ze po ilus tam wizytach reszta juz jest oplacana przez ubezpieczyciela tak jest przynajmniej w cz gdzie ja mam podstawowe ubezpieczenie |
|
|
|
|
Beny.rac
MODERATOR
Pomógł: 20 razy Wiek: 35 Dołączył: 31 Paź 2007 Posty: 1906 Skąd: Flevoland/SRC(PL)
|
Wysłany: Śro Lip 13, 2011 1:58 pm
|
|
|
bejupi napisał/a: | a czego sie spodziewales po nl? |
Hmmm szczerze to dopiero teraz poznaje ich przepisy jeśli chodzi o służbę zdrowia - wcześniej tylko pracowałem i przez okres 2 lat pracy i pobytu w NL nigdy nie korzystałem z pomocy lekarza więc nie mam żadnego doświadczenia w tym sprawach ...
bejupi napisał/a: | jedyne pocieszenie to chyba ze po ilus tam wizytach reszta juz jest oplacana przez ubezpieczyciela tak jest przynajmniej w cz gdzie ja mam podstawowe ubezpieczenie |
U mnie nie ma nawet takiej opcji
Jest taka :
Jeśli zabiegi fizjoterapii nie przekraczają powyżej 500 euro za całość i są spowodowwane chroniczną chorobą to wtedy podstawowe ubezp je pokrywa ... |
_________________ „Jest ,mnóstwo ludzi na świecie , którzy powiedza Ci , ze nie możesz tego osiągnąć . A Ty musisz po prostu odwrócić się i powiedzieć „to patrz „ … |
|
|
|
|
bejupi
|
Wysłany: Śro Lip 13, 2011 3:00 pm
|
|
|
czyli jakby zabieg kosztowal 50e to od 11 zabiegu reszta gratis? |