NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Zamknięty przez: Gochna H
Pią Lip 22, 2011 11:24 pm
Lece do amsterdamu -
Autor Wiadomość
Latino 
Poczatkujacy

Wysłany: Pon Lip 18, 2011 5:17 am   Lece do amsterdamu -

Witam was bardzo serdecznie :) . Mam 19lat, Mieszkalem troche w londynie i chcialbym sprobowac czegos nowego, a konkretniej na celowniku mam amsterdam. Slyszalem, ze hezrobocie jest najnizsze w europie (3,3%), zarobki powyzej sredniej unijnej i ogolnie jest fajnie. Powiedzcie mi jak to jest w praktyce? Jak sie zyje i pracuje w holandi? Ile trzeba wziac ze soba kasy, aby sie udalo? Chcialbym sie przeniesc jeszcze w te wakacje. Pozdrawiam i z gory dziekuje za odpowiedzi :) .
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Czw Lip 21, 2011 10:18 am, w całości zmieniany 2 razy  

zaq 
Mega gaduła
miszcz nad miszcze

Wysłany: Pon Lip 18, 2011 9:08 am   

mysle, ze sporo zalezy od tych "kilku innych umiejetnosci" :)

"Dlaczego meteoryty zawsze lądują w kraterach?" - Sedes z Porcelitu

http://bynajmniej.net

Latino 
Poczatkujacy

Wysłany: Pon Lip 18, 2011 9:39 am   

co masz na mysli? tzn co musze niezbednie umiec?

zaq 
Mega gaduła
miszcz nad miszcze

Wysłany: Pon Lip 18, 2011 9:51 am   

znajomosc angielskiego i prawko kat. b moze nie wystarczyc do znalezienia pracy, a co dopiero do zarobienia jakis konkretnych pieniedzy.znajomosc angielskiego i prawko kat. b moze nie wystarczyc do znalezienia pracy, a co dopiero do zarobienia jakis konkretnych pieniedzy.

"Dlaczego meteoryty zawsze lądują w kraterach?" - Sedes z Porcelitu

http://bynajmniej.net

Alutka 
Super gaduła

Pomogła: 5 razy
Wysłany: Pon Lip 18, 2011 10:09 am   

Witam,zalezy w jakiej dziedzinie szukasz pracy.Z angielskim to na poczatek mozesz znalezc prace przy srzataniu hoteli itp.Najpierw to zgłos sie po Sofi bo bez tego ani rusz.
Koło 1tys Euro na poczatek to by było ok.ale jak bedziesz miał 200 i od razu wezmiesz sie za szukanie pracy tez dasz rade.Pozdrawiam i sukcesów ,

Larissa83 
Poczatkujacy
Larissa83

Wysłany: Śro Lip 20, 2011 9:56 pm   

A co z mieszkaniem...? Masz coś na oku? Mieszkam tu już 3 lata i wiem że ciężko bywa ze znalezieniem pracy, ale czasem znalezienie lokum graniczy wręcz z cudem. Nic nie napisałeś czy wybierasz się do znajomych czy jakieś biuro pracy czy też tak się pakujesz i lecisz na żywioł... Ciężko więc jest napisać w takim wypadku co będzie ci tu potrzebne. Pozdrawiam

Latino 
Poczatkujacy

Wysłany: Pią Lip 22, 2011 8:11 pm   

Larissa83 napisał/a:
A co z mieszkaniem...? Masz coś na oku? Mieszkam tu już 3 lata i wiem że ciężko bywa ze znalezieniem pracy, ale czasem znalezienie lokum graniczy wręcz z cudem. Nic nie napisałeś czy wybierasz się do znajomych czy jakieś biuro pracy czy też tak się pakujesz i lecisz na żywioł... Ciężko więc jest napisać w takim wypadku co będzie ci tu potrzebne. Pozdrawiam

Problem z mieszkaniem? Mam internet i pelno ogloszen, co to za problem?
Czemu trudno znalezc prace? Co masz na mysli?
Tylko nawiasem nie zniechecaj za bardzo, ja wiem, ze polacy lubia narzekac, ale nie przesadzaj prosze, okay?

Damianos 
Gaduła

Pomogła: 10 razy
Wysłany: Pią Lip 22, 2011 8:40 pm   

Latino, podejrzewam, że Larissa83, nie chce Cię zniechęcić tylko pisze jakie są realia.
Od pewnego czasu sama znajomość angielskiego nie wystarcza wszędzie do znalezienia pracy. Praktycznie w każdym biurze wymagają teraz znajomości holenderskiego. Jeżeli np. posiadasz uprawnienia na wózki widłowe niewątpliwie jest to na plus. Zależy też jaką chcesz tą pracę znaleść. Piszesz też, że masz 19 lat. Z pewnością skoro chcesz wyjechać do Holandii zorientowałeś się, że obowiązuje tutaj stawka wiekowa czyli kokosów też nie będziesz miał.
Z mieszkaniem też nie ma łatwo i musisz się przygotować na to, że w większości przypadków musisz posiadać pieniądze na opłacenie borgu (przeważnie w wysokości 3 miesięcznego czynszu).
Ostatnio zmieniony przez Damianos Pią Lip 22, 2011 8:41 pm, w całości zmieniany 1 raz  

Latino 
Poczatkujacy

Wysłany: Pią Lip 22, 2011 8:56 pm   

Damianos napisał/a:
Latino, podejrzewam, że Larissa83, nie chce Cię zniechęcić tylko pisze jakie są realia.
Od pewnego czasu sama znajomość angielskiego nie wystarcza wszędzie do znalezienia pracy. Praktycznie w każdym biurze wymagają teraz znajomości holenderskiego. Jeżeli np. posiadasz uprawnienia na wózki widłowe niewątpliwie jest to na plus. Zależy też jaką chcesz tą pracę znaleść. Piszesz też, że masz 19 lat. Z pewnością skoro chcesz wyjechać do Holandii zorientowałeś się, że obowiązuje tutaj stawka wiekowa czyli kokosów też nie będziesz miał.
Z mieszkaniem też nie ma łatwo i musisz się przygotować na to, że w większości przypadków musisz posiadać pieniądze na opłacenie borgu (przeważnie w wysokości 3 miesięcznego czynszu).

Dobra, daruj sobie te polskie realia. Tak samo bylo, jak wyjezdzalem do uk, tez mi na forum mowili, jak to zle w angli itp, a okazalo sie super. Skoro tak wam zle, to po co tu siedzicie? Na podstawie tych waszych reali moge sobie wyobrazic, ze holandia, to conajmniej kraj 3ciego swiata, dzieki za rade

Damianos 
Gaduła

Pomogła: 10 razy
Wysłany: Pią Lip 22, 2011 9:15 pm   

Nie mówię, że jest mi tu źle - wręcz przeciwnie. Ale wiem też na co muszą być przygotowane osoby, które dopiero tutaj zaczynają. Każdy, który przebywa tutaj dłużej i zna ten kraj wie, że nie ma tutaj tak różowo jak chądźby 2 lata temu. Swoją drogą to nie musisz od razu wszystkich atakować za dobre rady. Zadałeś pytanie w sumie nie wiem po co, skoro i tak wiesz lepiej niż ludzie odpowiadający na nie i mieszkający tutaj (czytaj znający ten kraj i realia).

Latino napisał/a:
zarobki powyzej sredniej unijnej

Minimalna płaca brutto w Holandii w 2011 roku - 19 lat - 747,8 € (4,79 € /h)
Z tego pokój min. 300 - 350 €, jedzenie ok. 150 €.

W każdym bądź razie powodzenia Ci życzę i oby Ci się udało.
Ostatnio zmieniony przez Damianos Pią Lip 22, 2011 9:17 pm, w całości zmieniany 1 raz  

bejupi 
Gaduła nad gadułami :-)

Wysłany: Pią Lip 22, 2011 9:25 pm   

lationo wiedz ze damianos ma racje... pewnie ze mozesz trafic na prace gdzie ci nie dadza minimalnej pensji dla twojego wieku ale sie tez nie zdziw jesli ci zaproponuja 750e miesiecznie ;)

nikt cie tu nie zniecheca tylko pisza jak jest naprawde... ja to potwierdzam

Latino 
Poczatkujacy

Wysłany: Pią Lip 22, 2011 9:33 pm   

w angli tez podobno tak strasznie bylo, ze wgl koszmar, ludzie wypowiadali sie na forum, jakby tam za kare siedzieli. Problem z praca, niektorzy nie moga niby znalezc po kilka miesiecy i wgl jak to wszystkich tam oszukuja. Przyjechalem, dostalem prace pierwszego dnia z mieszkaniem nad knajpa... i tyle ma zwiazku z prawda polska gadanina. Boicie sie, ze was wygryze, tak? Bo inaczej nie rozumiem. Ogolnie najwiecej problemu mialem w UK wlasnie z polakami, a najmniej wiarygodne byly ich rady i to, co mi mowili, tak wiec wybaczcie, ale nie ufam tym przesadnym pesymizmom, bo jakbym wierzyl kazdemu polakowi, to balbym sie z domu wyjsc. Myslalem, ze wy moze inaczej myslicie, niz polacy w uk, a jednak podobnie. Dzieki za informacje, nie bylo tematu.

m4rcin 
MODERATOR

Wysłany: Sob Lip 23, 2011 8:04 am   

i 750e brutto, do da netto ze 650, minus 80 obowiazkowe ubezpiecznie zdrowortne

"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów." S. Lem

"I kto wie... może kiedyś znajdziemy zastosowania dla komputera
z taktowanym zegarem 50 MHz procesorem centralnym?
Bill Machrone, 1991-09-24

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi