NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Zerwanie umowy
Autor Wiadomość
ecmpid 
Poczatkujacy

Wysłany: Wto Lip 19, 2011 6:03 am   Zerwanie umowy

Witam .Mam roczny kontrakt z biurem.Według niego obowiązuje mnie miesięczny okres wypowiedzenia.Pewnego dnia biuro zmieniło właściciela i księgowego.Do tej pory były wypłacane dodatki za prace w godzinach popołudniowych 30% i nocnych 50%.Po tej zmianie o której nikt nas nie poinformował dodatki zostały obcięte na 17 i 35 procent.Czy przy takich zmianach nie powinien być zastosowany aneks do umowy na który my pracownicy powinniśmy się zgodzić w końcu zarabiamy teraz mniej więc jest to zmiana warunków o których nikt nas nie poinformował tylko sami zobaczyliśmy na wydrukach i czy w tym przypadku skoro nie wyrażamy zgody na te zmiany mamy prawo do natychmiastowego zerwania umowy bez okresu wypowiedzenia?Bo dowiedziałem sie że ten okres mnie obowiązuje i zapłace kare jak go nie dotrzymam a w koncu to nie ja zmieniłem warunki płacowe.Pozdrawiam

bejupi 
Gaduła nad gadułami :-)

Wysłany: Wto Lip 19, 2011 8:29 am   

a co za kontrakt masz? pisze na nim ze masz okres 1 miesiaca wypowiedzenia? zakladam ze masz faze A to na niej w kazdej chwili mozesz sie zwolnic

ecmpid 
Poczatkujacy

Wysłany: Wto Lip 19, 2011 12:55 pm   

na kontrakcie jest napisane Arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd nie pisze nic o fazie A.
werknemer is gerechtigd de overeenkomst door opzegging te beeindigen met inachteming van de wettelijke opzegtermijn van een periode van 1 maand tegen het einde van een geldende periode tak pisze więc mam ten okres wypowiedzenia ale chodzi mi o to czy te zmiany które oni wprowadzili nie upoważniaja do odstapienia od kontraktu bez okresu wypowiedzenia?w koncu zmieniły się warunki na gorsze dla mnie bez mojej zgody i wiedzy.

Beny.rac 
MODERATOR

Wysłany: Wto Lip 19, 2011 9:12 pm   

ecmpid
Umowę masz z biurem pracy czy bezpośrednio z pracodawcą ???

Spr czy nie masz zapisu ze pracodawca moze dokonywać 1 stronych zmian na swoją korzyść bez koniecznosci inf pracownika o tym ... [/b]

Odpowiedz do tematu