Zapytanie! |
Autor |
Wiadomość |
KiedyJestemSam
Poczatkujacy ..:><:..
|
Wysłany: Pon Lip 18, 2011 9:27 am Zapytanie!
|
|
|
Witam mam na imie Lukasz! i jestem nowy na forum.Przebywam w Holandii juz ponad 3 miesiace i 4 tygodnie temu zdarzyl sie wypadek w pracy.Moze opisze wypadek zeby lepiej zobrazowac moja sytuacje.Mialem przewiesc puste skrzynki z jednego konca hali na drugi koniec jadac tylem wozek nie zachamowal tak jak nalezy poniewaz byla mokra podloga i stalo sie nieszczescie.Teraz moje pytania dostalem list z Holenderskiej Inspekcji pracy pisze w nim ze jakbym zmarl albo lezal w szpitalu to mam ich powiadomic tym juz sie zajelem poniewaz leze w szpitalu juz 2 tygodnie i juz pismo jest wyslane do nich. Czy moge sie starac o jakiekolwiek odszkodowanie ? Gdzie sie mam zglosic ? Mysle ze musze zalatwic protokol powypadkowy , dokumentacje medyczna ale nie jestem pewny ?Przepraszam za klopot ale nie wiem co mam robic ? Jak sie do tego zabrac ? Dziekuje za przeczytanie no i licze moze na jakies podpowiedzi z waszej strony ! Pozdrawiam ! |
|
|
|
|
Oskar
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Pon Lip 18, 2011 5:48 pm
|
|
|
Cytat: | Chorobowe sie nalezy - ale tylko jak lekarz da zwolnienie.
Sprawa w sadzie - sliska sprawa, pewnie trzeba bedzie udowodnic pracodawcy zaniedbania ktore doprowadzily do zlamiania palca... |
z w/w linka,
i opis sytuacji z tego postu
Cytat: | wozek nie zachamowal tak jak nalezy poniewaz byla mokra podloga i stalo sie nieszczescie |
Znajoma dostala odszkodowanie po krotkim procesie... |
_________________ Ostrzezenie za ostrzezeniem.... |
Ostatnio zmieniony przez Oskar Pon Lip 18, 2011 5:49 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR

Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
Wysłany: Pon Lip 18, 2011 5:59 pm
|
|
|
Oskar,
co ma ten pierwszy cytat do odszkodowania? przeciez chorobowe to nie odszkodowanie
Cytat: |
Znajoma dostala odszkodowanie po krotkim procesie... | Amen
z tego wniosek tylko jeden , trzeba wystapic na droge sadowa, albo wykupic sobie tzw. polise na zycie |
_________________ http://www.siepomaga.pl/s/klikaj
( ͡° ͜ʖ ͡°). |
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Pon Lip 18, 2011 6:00 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Oskar
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Pon Lip 18, 2011 6:08 pm
|
|
|
W pierwszej wypowiedzi napisalas ze odszkodowanie nie przysluguje i dalas linka do tematu w ktorym jest napisane
Cytat: | Sprawa w sadzie - sliska sprawa, pewnie trzeba bedzie udowodnic pracodawcy zaniedbania ktore doprowadzily do zlamiania palca... |
Mysle ze jak najbardziej chodzi tu o odszkodowanie dlatego wkleilem cytat.
Temat wyczerpany |
_________________ Ostrzezenie za ostrzezeniem.... |
|
|
|
|
MacGrey
Gaduła

Pomógł: 1 raz Dołączył: 28 Cze 2010 Posty: 140 Skąd: Rijswijk
|
Wysłany: Pon Lip 18, 2011 6:44 pm
|
|
|
Pracodawca jest w wiekszosci przypadkow ubezpieczony na wypadek szkod odniesionych ze strony pracownika spowodowanych wypadkiem w pracy.Jesli istnieja dowody iz wypadek spowodowany byl zaniedbaniem ze strony pracodawcy sprawa jest zalatwiana na poziomie poszkodowany-ubezpieczalnia w ktorej to pracodawca ubezpieczenie zawarl.Czyli niestety bez "pomocnika"(adwokat,mediator ) bedzie ciezko.
KiedyJestemSam napisał/a: | Mysle ze musze zalatwic protokol powypadkowy , dokumentacje medyczna |
Po stronie pracownika lezy przygotowanie szczegolowego dossier calego zdarzenia w pracy. |
|
|
|
|
KiedyJestemSam
Poczatkujacy ..:><:..
|
Wysłany: Pon Lip 18, 2011 7:54 pm
|
|
|
Dziekuje za opinie! Troche juz ogarniam spawe . Co i jak .Bedzie cieżko ale dam znac co i jak ! pozdrowienia i dzieki za pomoc |
|
|
|
|
tomala
Super gaduła

Pomógł: 7 razy Dołączył: 25 Gru 2007 Posty: 272 Skąd: lepiej nie wiedzieć
|
Wysłany: Śro Lip 20, 2011 12:46 pm Re: Zapytanie!
|
|
|
KiedyJestemSam napisał/a: | ... ze jakbym zmarl albo lezal w szpitalu to mam ich powiadomic ... |
Szczególnie jak pracownik umrze, to najpierw niech powiadomi... |
_________________ Analiza uryny może wykryć chorobę jednostki, analiza urny - chorobę całego społeczeństwa. |
|
|
|
|
Alutka
Super gaduła
Pomogła: 5 razy Wiek: 57 Dołączyła: 06 Sty 2007 Posty: 324 Skąd: Lelystad
|
Wysłany: Śro Lip 20, 2011 7:49 pm
|
|
|
Witam,
Najwazniejsze żebys nie wyjezdzał w takim wypadku z Holandii.Dopoki nie wyzdrowiejesz
bedziesz otrzymywał zasiłek chorobowy .Jesli chodzi o adwokata to jesli jestes zameldowany
zgłos sie do Juridisch Loket otrzymasz tam porade prawną zupełnie gratis .Jesli na spotkaniu poprosisz o wskazanie odpowiedniego adwokata ktory takimi sprawami sie zajmuje to mogą Cie z nim umowic.Jesli w tamtym roku Twoje zarobki były minimalne miasto doplaci Ci do adwokata tak ze koszty Twoje mogą sie być niewielkie ,w kazdym razie mozesz o takowe zapytac na spotkaniu .Jesli nie jestes zameldowany tez radzilabym Ci umowic sie na takie spotkanie.Pozdrawiam |
|
|
|
|
|