NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
praca w dwóch agencjach pracy
Autor Wiadomość
lgbhaze 
Poczatkujacy

Wysłany: Pią Lip 22, 2011 9:56 pm   praca w dwóch agencjach pracy

Witam,

mam pytanie odnośnie pracy przez dwie różne agencje pracy w Holandii. Jakie są plusy i minusy owej kombinacji?

[ Dodano: Sob Lip 23, 2011 9:34 am ]
To może orientuję się ktoś jak jest z kwestią podatku?

sylwia_lelystad 
Gaduła nad gadułami :-)
zajeta..xD

Pomogła: 13 razy
Wysłany: Sob Lip 23, 2011 11:35 pm   

Jesli pracujesz rownoczesnie w 2 firmach to musisz pamietac ze w jednej z nich nie bedziesz mogla zaznaczyc ulgi podatkowej, czyli podatek bedzie Ci duuuzzzooo zzeral. Mialam tak przez miesiac i bez tej znizki wychodzi naprawde duza roznica.

Fakt mi akurat wyszlo ze dostalam wszystko z powrotem no ale po roku... :039:

lgbhaze 
Poczatkujacy

Wysłany: Nie Lip 24, 2011 2:53 pm   

nic z tego nie rozumiem... :028:

Hera 
MODERATOR
Hera

Pomogła: 8 razy
Wysłany: Nie Lip 24, 2011 3:44 pm   

Rozpoczynając pracę w jakiejkolwiek firmie czy agencji pracy podpisujesz deklarację do belastingu o zastosowaniu lonheffingskorting (chyba poprawnie napisalam). Jest to ulga podatkowa (temat opisany troszkę tutaj )
Pracując przez dwie agencje pracy lonheffingskorting może być zastosowany tylko w jednej z nich i w tym momencie w drugiej automatycznie zarobisz mniej, ponieważ będziesz płacić wyższy podatek.
Dla przykładu:
Gdy miesiąc temu rozpoczynałam pracę przez Creyf's nie byłam pewna czy Sandd w którym pracuję jako postbezorger zastosował dla mnie ów longeffingskorting. Dlatego nie ubiegalam się o niego w Creyf's. Gdy po przepracowaniu przez Creyf's 2 dni roboczych (po 7h kazdy) dostalam na konto 88€ trochę mnie zgieło. Odprowadzony podatek wynosił 41€...
Zadzwoniłam do Sandd, w ktorym poinformowano mnie o niestosowaniu lonheffingskorting. Po zgloszeniu tego faktu w Creyf's przy następnej tygodniowce za 3 dni po 7 godzin otrzymalam już 180€ a odprowadzony podatek wyniósł 24€. Jest różnica? Jest :035:
Jutro będzie lepszy dzień

lgbhaze 
Poczatkujacy

Wysłany: Nie Lip 24, 2011 4:20 pm   

...jest różnica... czyli mam rozumieć, że nadpłacony podatek zostanie mi zwrócony przy rocznym rozliczeniu się?

bejupi 

Wysłany: Nie Lip 24, 2011 4:41 pm   

Hera napisał/a:
Rozpoczynając pracę w jakiejkolwiek firmie czy agencji pracy podpisujesz deklarację do belastingu o zastosowaniu lonheffingskorting (chyba poprawnie napisalam). Jest to ulga podatkowa (temat opisany troszkę tutaj )
Pracując przez dwie agencje pracy lonheffingskorting może być zastosowany tylko w jednej z nich i w tym momencie w drugiej automatycznie zarobisz mniej, ponieważ będziesz płacić wyższy podatek.
Dla przykładu:
Gdy miesiąc temu rozpoczynałam pracę przez Creyf's nie byłam pewna czy Sandd w którym pracuję jako postbezorger zastosował dla mnie ów longeffingskorting. Dlatego nie ubiegalam się o niego w Creyf's. Gdy po przepracowaniu przez Creyf's 2 dni roboczych (po 7h kazdy) dostalam na konto 88€ trochę mnie zgieło. Odprowadzony podatek wynosił 41€...
Zadzwoniłam do Sandd, w ktorym poinformowano mnie o niestosowaniu lonheffingskorting. Po zgloszeniu tego faktu w Creyf's przy następnej tygodniowce za 3 dni po 7 godzin otrzymalam już 180€ a odprowadzony podatek wyniósł 24€. Jest różnica? Jest :035:

ARBEIDSKORTING

tak zostanie ci zwrocony a raczej to co ci maja zwracac? po prostu i tak by ci sie nie nalezal w drugiej pracy bo juz jest w jednej odliczony
Ostatnio zmieniony przez bejupi Nie Lip 24, 2011 4:42 pm, w całości zmieniany 1 raz  

Hera 
MODERATOR
Hera

Wysłany: Nie Lip 24, 2011 7:56 pm   

Chyba złego cytatu użyłaś bejupi.......

bejupi 

Wysłany: Nie Lip 24, 2011 8:02 pm   

dobrego... to sie nazywa arbeidskorting

sylwia_lelystad 
zajeta..xD

Pomogła: 13 razy
Wysłany: Nie Lip 24, 2011 8:27 pm   

Cytat:

dobrego... to sie nazywa arbeidskorting

Loonheffingskorting to m.in. arbeidskorting ale nie jest jego odpowiednikiem.

bejupi 

Wysłany: Nie Lip 24, 2011 8:47 pm   

loonheffingskorting to loonsheffingkorting a arbeidskorting to arbeidskorting i to wlasnie arbeidskorting moze byc rozliczany tylko przez jednego pracodawce

Hera 
MODERATOR
Hera

Wysłany: Nie Lip 24, 2011 11:09 pm   

bejupi napisał/a:
loonheffingskorting to loonsheffingkorting a arbeidskorting to arbeidskorting i to wlasnie arbeidskorting moze byc rozliczany tylko przez jednego pracodawce

Nie do końca tek jest.
Według tego źródła Lonheffingskorting to wspólna nazwa dla sześciu ulg podatkowych (w tym własnie arbeidskorting). Podejmując pracę podpisujesz zgodę na udzielenie ulgi podatkowej pod ogólna nazwą LONHEFFINGSKORTING.

Odpowiedz do tematu