Przesunięty przez: Gochna H Pią Lip 22, 2011 1:28 am |
SOFI a meldunek - |
Autor |
Wiadomość |
suska
Mega gaduła Sex, rock and thea!

Pomogła: 34 razy Wiek: 36 Dołączyła: 24 Lut 2009 Posty: 2458 Skąd: Zoetermeer
|
Wysłany: Nie Lip 24, 2011 8:23 pm
|
|
|
Ale masz obowiazek się zameldowac. Btw w ind się nie trzeba zgłaszać ale czasem się to przydaje. |
|
|
|
|
sylwia_lelystad
Gaduła nad gadułami :-) zajeta..xD

Pomogła: 13 razy Wiek: 35 Dołączyła: 10 Wrz 2009 Posty: 826 Skąd: Lelystad schiphol
|
Wysłany: Nie Lip 24, 2011 8:25 pm
|
|
|
Jak poczytasz dokladnie to dojdziesz ze po 3 (czy tam 4) miesiacach pobytu wlasciwie masz obowiazek zameldowac sie i zarejestrowac w ind |
_________________ ...stoję, nic więcej i nic mniej niż człowiek
z każdą wadą i zaletą gotowa konsekwencje ponieść... |
|
|
|
|
Beny.rac
MODERATOR
Pomógł: 20 razy Wiek: 36 Dołączył: 31 Paź 2007 Posty: 1906 Skąd: Flevoland/SRC(PL)
|
Wysłany: Nie Lip 24, 2011 9:45 pm
|
|
|
A mi sami przerobili Sofi na BSN a meldunku na razie BRAK ... |
_________________ „Jest ,mnóstwo ludzi na świecie , którzy powiedza Ci , ze nie możesz tego osiągnąć . A Ty musisz po prostu odwrócić się i powiedzieć „to patrz „ … |
|
|
|
|
suska

|
Wysłany: Pon Lip 25, 2011 12:01 am
|
|
|
A skad to wiesz? |
|
|
|
|
gibon
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pon Lip 25, 2011 10:42 am
|
|
|
Znam kilka osób które są już po parę lat nie są zameldowane. Mało tego dwoje ludzi których znam zameldowało się tylko dla zasiłku dla bezrobotnych, i teraz już chcą się wymeldować, bo po zameldowaniu przychodziło do nich sporo jakichś papierów i jakieś dziwne opłaty.
A co mi grozi jeśli się nie zamelduję po 4 miesiącach? zwolnią mnie z pracy czy co ? |
|
|
|
|
suska

|
Wysłany: Pon Lip 25, 2011 3:36 pm
|
|
|
Nie, szansa ze ktokolwiek sie zorientuje jest mala, ale mimo wszystko obowiazek nakazuje sie zamldowac. Problemy moga sie pojawic jak np wynajmujesz mieszkanie i gemeente przyjdzie do Ciebie z wizyta.
[ Dodano: Pon Lip 25, 2011 3:39 pm ]
Btw takie rozumowanie to ja bym sobie wybila z glowy, poszukaj na forum ilu takich madrych bylo i mowilo, co ja bede sie meldowal/ubezpieczal itd itd a potem ku zdziwieniu przychodza kary, trzeba zwracac co sie nie nalezalo i tym podobne. Wyjatki niep otwierdzaja reguly. |
|
|
|
|
gibon
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pon Lip 25, 2011 10:26 pm
|
|
|
Ja się ubezpieczę, to wiem jakie są kary za brak ubezpieczenia, ale jaka jest kara za to że nie jest się zameldowanym? |
|
|
|
|
Duuvelke
Mega gaduła

Pomogła: 57 razy Dołączyła: 25 Paź 2006 Posty: 3713 Skąd: 's-Gravenhage
|
Wysłany: Pon Lip 25, 2011 11:54 pm
|
|
|
gibon napisał/a: | Ja się ubezpieczę, to wiem jakie są kary za brak ubezpieczenia, ale jaka jest kara za to że nie jest się zameldowanym? |
nie ma za to kary... jeszcze... |
|
|
|
|
suska

|
Wysłany: Wto Lip 26, 2011 12:04 am
|
|
|
Czy polakowi za wszystko musi krozic Kara zeby sie do panujacych zasad dostosowal? |
|
|
|
|
xenon
Super gaduła
|
Wysłany: Wto Lip 26, 2011 12:19 am
|
|
|
gibon napisał/a: | i teraz już chcą się wymeldować, bo po zameldowaniu przychodziło do nich sporo jakichś papierów i jakieś dziwne opłaty. |
rzeczywiscie w Polsce nikt nie przysyla dokumentow zameldowanym obywatelom, oraz dziwnych oplat np. za smieci
suska napisał/a: | Czy polakowi za wszystko musi krozic Kara zeby sie do panujacych zasad dostosowal? |
TAK
Obowiazek meldunkowy pod rygorem kary pienieznej rozwiazalby wiele spraw.
Duza czesc rodakow twierdzi ,ze oni zyja w Polsce.Mimo,iz 11miesiecy w roku mieszkaja w Holandii. W ogole po co im meldunek przeciez wiekszosc jest tylko do Swiat... |
|
|
|
|
sylwia_lelystad
Gaduła nad gadułami :-) zajeta..xD

Pomogła: 13 razy Wiek: 35 Dołączyła: 10 Wrz 2009 Posty: 826 Skąd: Lelystad schiphol
|
Wysłany: Wto Lip 26, 2011 11:52 am
|
|
|
xenon napisał/a: | przeciez wiekszosc jest tylko do Swiat... | |
_________________ ...stoję, nic więcej i nic mniej niż człowiek
z każdą wadą i zaletą gotowa konsekwencje ponieść... |
|
|
|
|
gibon
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Lip 26, 2011 12:15 pm
|
|
|
Nie wykluczam że się zamelduję, i być może zostanę na dłużej, ale na 100% nie będę w stanie podjąć takiej decyzji już po 4rech miesiącach, to zbyt mało... |
|
|
|
|
Mathnl
Gaduła nad gadułami :-)

|
Wysłany: Wto Lip 26, 2011 1:38 pm
|
|
|
gibon napisał/a: | Nie wykluczam że się zamelduję, i być może zostanę na dłużej, ale na 100% nie będę w stanie podjąć takiej decyzji już po 4rech miesiącach, to zbyt mało... | Istnieje takze mozliwosc natychmiastowego wymeldowania. |
|
|
|
|
gibon
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Lip 26, 2011 2:16 pm
|
|
|
Jak to działa takie wymeldowanie? |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR

Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
Wysłany: Wto Lip 26, 2011 3:06 pm
|
|
|
gibon napisał/a: | Jak to działa takie wymeldowanie? |
podobnie jak zameldowanie idziesz do gemeente do odpowiedniego dzialu/okienka i sie wymeldowujesz |
|
|
|
|
|