Zamknięty przez: Gochna H Pon Lip 25, 2011 12:27 pm |
30% regeling - jednak się da :) |
Autor |
Wiadomość |
mbn
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Pią Lip 15, 2011 8:38 pm 30% regeling - jednak się da :)
|
|
|
Witam,
O regelingu już było dużo, ale ostatnie co pamiętam - wątpliwości czy przysługuje, jeśli ktoś już tu mieszkał, jeśli ma niewygórowane dochody itd. A zatem - z mojego przykładu: da się. Byłem w Holandii już rok w innej firmie, do której sam aplikowałem (nie było rekrutacji z Polski), od początku zameldowałem się. W tym roku zmieniłem pracę - wystąpili o regeling i po paru miesiącach dostałem, mimo że teoretycznie nie spełniam warunków (nie byłem rekrutowany z zagranicy i zarabiam mniej niż 50k€/rok, ale tego warunku nie jestem pewny). Jedyne co ważne - faktycznie mieć "skills" (czyli raczej nie politologia ), wykorzystywać te zdolności w pracy i chyba powierzyć cały proces to profesjonalistom. Z tego co słyszałem, nie można też zarabiać zbyt mało, ale to już raczej spekulacje.
Regeling dostałem na 10 lat liczone od momentu meldunku, z możliwością weryfikacji przez belasting po 5 latach.
Przy okazji - ktoś wie jak można zrobić sobie samemu rozliczenie? Zapewne coś będzie do dopłaty lub zwrotu, ponieważ pocz. roku pracowałem bez regelingu w poprzedniej firmie.
pozdrawiam i powodzenia. |
|
|
|
|
zaq
Mega gaduła miszcz nad miszcze

Pomógł: 96 razy Wiek: 103 Dołączył: 21 Lut 2008 Posty: 2348 Skąd: z Nienacka k/Ams
|
Wysłany: Pią Lip 15, 2011 8:59 pm
|
|
|
gratulacje:) z tego co pamietam to wiekszosc jednak proponowala zeby sprobowac.
co do rulingu "wstecz" to nie wiem czy mozesz sam o to wystapic. w moim przypadku o nadplate wystepowala firma, ktora nadplacila. zwrot nadplaty byl zawsze kierowany do niej, a dopiero pozniej pracodawca rozliczal sie ze mna (przerabiane z kilkoma roznymi firmami).
u ciebie jest inaczej, bo pracujesz w innej firmie. moze najlepiej/najprosciej bedzie poszukac ksiegowego i sie poradzic (albo rozliczyc)? |
_________________ "Problem z cytatami w internecie jest taki, ze ludzie natychmiast wierza w ich prawdziwosc." - Abraham Lincoln
"Dlaczego meteoryty zawsze lądują w kraterach?" - Sedes z Porcelitu
http://bynajmniej.net |
|
|
|
|
mbn
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Pią Lip 15, 2011 10:01 pm
|
|
|
No u mnie z tego co się orientuje, to firma będzie mi wypłacać odpowiednio więcej oraz odda nadpłacony podatek sama przy najbliższej wypłacie, ale pewności nie mam. Natomiast chodziło mi o całe zestawienie roczne (dwie firmy). Chyba faktycznie pójde do księgowego po prostu.
pozdrawiam |
|
|
|
|
marek_popczyk
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pon Lip 25, 2011 11:17 am
|
|
|
jak dlugo czekaliscie na odp z belastingu w sprawie 30% ruli? moj HR wyslal aplikacje 9 czerwca i do tej pory cisza |
Ostatnio zmieniony przez marek_popczyk Pon Lip 25, 2011 11:18 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR

Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
|
|
|
|