NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
wystarczy akt urodzenia po polsku przy zameldowaniu?
Autor Wiadomość
yesioneckij
Poczatkujacy

Wysłany: Sob Paź 13, 2007 9:41 pm   wystarczy akt urodzenia po polsku przy zameldowaniu?

Czy Meldując się w Urzędzie Miasta urzędniczce wystarczy odpis Aktu Urodzenia w języku polskim? Czy przyjmą taki odpis w Urzędzie? Czy lepiej od razu przynieść przetłumaczony na angielski czy też holenderski? Można sobie samemu przedłumaczyć czy to ma być przysięgły akt?

RobKAM 
Gaduła nad gadułami :-)

Pomogła: 17 razy
Wysłany: Sob Paź 13, 2007 10:24 pm   

Od nas wolali akty urodzenia przetlumaczone przes ylumacza przysieglego,akt malzenstwa i jaarrekening za ostatni rok,pozdrawiam.

nelly 
Super gaduła
Pani Viking :)

Wysłany: Sob Paź 13, 2007 11:07 pm   Re: wystarczy akt urodzenia po polsku przy zameldowaniu?

yesioneckij napisał/a:
Czy Meldując się w Urzędzie Miasta urzędniczce wystarczy odpis Aktu Urodzenia w języku polskim? Czy przyjmą taki odpis w Urzędzie? Czy lepiej od razu przynieść przetłumaczony na angielski czy też holenderski? Można sobie samemu przedłumaczyć czy to ma być przysięgły akt?

Akt urodzenia na druku wielojezycznym wolali w Utrechcie ode mnie. Dostaje sie go w miejscu urodzenia.

Magda W 
Gaduła nad gadułami :-)

Pomogła: 3 razy
Wysłany: Sob Paź 13, 2007 11:34 pm   

Trzeba miec miedzynarodowy akt urodzenia przy meldunku w polsce dostaniesz go za darmo jesli powiesz ze potrzebujesz go do pracy lub do ubezpieczenia za rodzine (zona ,dziecko) bedziesz musial zaplacic bodajze 15 zl ( ale mozesz sciemnic ze chcesz do ubezpieczenia to powinno byc za darmo bynajmniej tak jest w Gdyni.
Życie jest za krótkie by się nim nie cieszyć

Pyra 
Gaduła
pyra

Wysłany: Nie Paź 14, 2007 1:49 pm   

Tak jest akt urodzenia na druczku miedzynarodowym. Mnie skasowali chyba 15 albo 20 zl.

Dubus 
Nieśmiały użytkownik
szyderca

Wysłany: Nie Paź 14, 2007 6:58 pm   

Akt urodzenia na druku miedzynarodowym jest niezbedny, ew przetlumaczony przysiegle, ale to kosztuje.. A na drukach miedzynarodowych dostalismy za darmo, rzekomo do opieki spolecznej ;)

Kukawka
Poczatkujacy

Wysłany: Pon Paź 15, 2007 5:10 pm   

Od niedawna wydaja w polsce miedzynarodowy akt urodzenia , jest on w kilku jezykach i mozna go odebrac w Urzedzie Stanu Cywilnego bezplatnie w miejscu zamieszkania , a jesli sie ma stary akt urodzenia to trzeba go powtierdzic ( APOSTILLE) w Urzedzie Legalizacji dokumentow w Warszawie ale to kosztuje 50 zl + tlumaczenie

Pyra 
Gaduła
pyra

Wysłany: Pon Paź 15, 2007 7:05 pm   

Kurcze to tylko ja zaplacilam za ten akt? nie fajnie!

aniela1979
Poczatkujacy

Wysłany: Pon Paź 15, 2007 7:20 pm   

witam!własnie nie dawno brałam akt urodzenia do zameldowania zupełny i placiłam w polsce 33zl. a tłumaczenie 32 euro pozdrawiam

Pyra 
Gaduła
pyra

Wysłany: Pon Paź 15, 2007 7:52 pm   

No aniela1979 dobrze, ze chociaz i Ty zaplacilas - ja tez!!! :-( a moze kasuja od rocznika :-)

Renata_H
PRZYJACIEL FORUM

Wysłany: Pon Paź 15, 2007 10:14 pm   

Pyra, Aniela... Ja niedawno bralam miedzynarodowy akt urodzenia z Polski i placilam 20 zl... Wydaje mi sie ze niepotrzebnie placilyscie za tlumaczenie, wystarczylo zaplacic za miedynarodowy akt urodzenia...

emajka 
Poczatkujacy

Wysłany: Wto Paź 16, 2007 9:54 am   

A ja za międzynarodowy odpis aktu urodzenia nie zapłaciłam NIC :lol:

Pyra 
Gaduła
pyra

Wysłany: Wto Paź 16, 2007 2:32 pm   

Renato H, ja placilam tez za ten akt urodzenia na druczku miedzynarodowym. Natomiast z tego co wyczytalam, to niektorzy za niego nie placili.

Renata_H
PRZYJACIEL FORUM

Wysłany: Wto Paź 16, 2007 3:55 pm   

Pyra, z tego co wiem to kazdy musi zaplacic.

Chyba ze o tym piszesz
Kukawka napisał/a:
Od niedawna wydaja w polsce miedzynarodowy akt urodzenia , jest on w kilku jezykach i mozna go odebrac w Urzedzie Stanu Cywilnego bezplatnie w miejscu zamieszkania , a jesli sie ma stary akt urodzenia to trzeba go powtierdzic ( APOSTILLE) w Urzedzie Legalizacji dokumentow w Warszawie ale to kosztuje 50 zl + tlumaczenie

Dla mnie to wyglada na to ze nowonarodzone dzieciaczki moga dostac miedzynarodowy akt urodzenia - bezplatnie,
bo ta druga opcja co pisze Kukawka ze starym aktem urodzeni i potwierdzaniem w W-wie za 50zl + tlumaczenie wydaje mi stroche nierozsadnym wyborem jesli mozna - tak jak ja, isc do swojego USC (w moim przypadku zrobila to za mnie siostra) i wziasc akt urodzenia na miedzynarodowym druku za 20 zl bez potrzeby dodatkowego tlumaczenia, dodatkowych kosztow... :)

Pyra 
Gaduła
pyra

Wysłany: Wto Paź 16, 2007 8:43 pm   

A ja po ten akt to musialam osobiscie pojechac!

Odpowiedz do tematu