Współne konto ? Czy osobno |
Autor |
Wiadomość |
gibon
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Lip 26, 2011 12:18 pm Współne konto ? Czy osobno
|
|
|
Witam,
przyjechałem tutaj z żoną, i w śród spraw jakie należy tutaj zrobić by pracować jest konieczność posiadania konta, wstępnie wybraliśmy bank ING (nie mamy meldunku). Doradźcie nam proszę czy zakładać 2 osobne konta, czy jakieś jedno wspólne?
Pozdrawiam. |
|
|
|
|
Mathnl
Gaduła nad gadułami :-)

|
Wysłany: Wto Lip 26, 2011 1:32 pm
|
|
|
gibon, Jedno wspolne.Odpada podwojna oplata za konto,jedynie ,bodajze 10 e jednorazowo ,za dodatkowa karte.Chyba,ze masz lewa kase i niekoniecznie chcesz,by zona o niej wiedziala. |
Ostatnio zmieniony przez Mathnl Wto Lip 26, 2011 1:34 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
gibon
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Lip 26, 2011 2:18 pm
|
|
|
A jak z jakimiś ulgami, czy obliczaniem podatku, tzn chodzi mi o wszelakie sprawy urzędowe w Holandii, nie znam się na nich, głównie chodzi mi oto czy nie będzie później jakichś problemów?
Lewej kasy nie mam hehe |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR

Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
|
|
|
|
gibon
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Lip 26, 2011 4:07 pm
|
|
|
to szuper Dziękuję za pomoc |
|
|
|
|
Hera
MODERATOR Hera

Pomogła: 8 razy Wiek: 53 Dołączyła: 11 Maj 2007 Posty: 952
|
Wysłany: Wto Lip 26, 2011 4:22 pm
|
|
|
Może i jedno wspólne konto ma swoje plusy, ale dwa osobne to także dobre rozwiązanie. Po pierwsze - jedno konto może służyć do wszelakich opłat (czynsz, energia, woda i inne płatności) a drugie może służyć do bieżących zakupów lub oszczędzania na jakieś ekstra wydatki.
Poza tym gdy na jednym przydarzy się debet to nieprzewidziane wydatki można zrobić z drugiego.
U mnie doskonale sprawdza się model z dwoma kontami. Koszty miesięczne niewielkie i to pomimo wysokiego debetu udzielonego przez bank na jednym z kont. |
_________________ Nigdy nie poddawaj się kiedy zgaśnie światło
Gdy cię walnie życia pięść
Nigdy nie poddawaj się dzisiaj nie jest łatwo
Jutro będzie lepszy dzień |
|
|
|
|
enjoy
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Śro Lip 27, 2011 2:17 pm
|
|
|
To chyba tylko indywidualny wybor czy chcecie miec wspolne konto czy nie. My mamy 3 - dwa osobne (pozostalosc czasow paniensko - kawalerskich) i jedno wspolne juz malzenskie. Nie ukrywam, ze lubie miec jakiegos 'zaskorniaka' na swoim koncie |
_________________ Jezeli czegos nie wolno, a bardzo sie chce, to mozna. |
|
|
|
|
|