leczenie w PL gdy jest ubezpieczony w NL |
Autor |
Wiadomość |
motilek
Poczatkujacy

|
Wysłany: Wto Paź 16, 2007 3:11 pm leczenie w PL gdy jest ubezpieczony w NL
|
|
|
Witam
ze tak pozwole sie zapytac, moze ktos wie....
Czy jezeli pracuje w NL i tutaj oplacam skladki zdrowotne i na ten przyklad pojade do Polski i na ten przyklad hipotetycznie zlamie sobie reka, czy zachoruje itp. to moge udac sie do lekarza??
Jakie papiery z NL musze miec przy sobie?? |
|
|
|
|
malgosiaxx
Gaduła
|
Wysłany: Wto Paź 16, 2007 3:22 pm
|
|
|
Bylam w Polsce u lekarza,dalam swoj pas z ubezpieczenia(Menzis).Nie uznali,poniewaz nie ma na nim flagi unijnej.Pokazali mi kopie takiego z flaga i wytlumaczyli,ze gdybym taki miala,nie placilabym za wizyte.Dlateo ciekawa jestem,jak to wyglada w innych ubezpieczalniach,PWZ i inne.Jest na pasie flaga unijna?
Ps.Motilek,dolaczylam tu do Ciebie,moze sie czegos wiecej dowiemy.Pozdrawiam. |
_________________ "Zaba ze studni nie wie,co to ocean" |
|
|
|
|
motilek
Poczatkujacy

|
Wysłany: Wto Paź 16, 2007 3:37 pm
|
|
|
spoczko - tak wlasnie sie zastanawiam, bo wrocilem wczoraj z PL i tak mnie jakos oswiecilo.... A o jaki pas z ubezbieczenia ci chodzi?? Ja dostalem wczoraj umowe na leczenie - dokladnie tego nie czytalem, nie znam NL. Musze uzyc translatora |
|
|
|
|
malgosiaxx
Gaduła
|
Wysłany: Wto Paź 16, 2007 3:43 pm
|
|
|
Hmmm...pas,podobny do karty platniczej,taki plastikowy .
Wiesz,jeszcze jak mieszkalam w Polsce,to tego nie bylo,tak ze nie potrafie "tego"nazwac po polsku |
|
|
|
|
motilek
Poczatkujacy

|
Wysłany: Wto Paź 16, 2007 4:00 pm
|
|
|
a gdzie to moge sobie zalatwic - taki maly plasticzek?? |
|
|
|
|
malgosiaxx
Gaduła
|
Wysłany: Wto Paź 16, 2007 4:01 pm
|
|
|
Ubezpieczalnia przysyla.Nie dostales? |
|
|
|
|
Magda B
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Paź 16, 2007 4:04 pm
|
|
|
Z ubezpieczalni potrzeba wziąć odpowiedni druk ( E106 lub E109 - nie wem dokładnie) i przedstawić go w NFZ w Polsce wtedy na podstawie tego druku otrzymuje się Europejską Karte (własnie taka z flagą) i wtedy mozna leczyc sie w kazdym kraju Unii - tak mnie poinformowała ostatnio Pani w NFZ w Opolu.
Pozdrawiam |
|
|
|
|
malgosiaxx
Gaduła
|
Wysłany: Wto Paź 16, 2007 4:06 pm
|
|
|
Magda b.ale skoro ja mieszkam w Holandii,to chyba tu powinnam dostac taka karte unijna?Pozdrawiam. |
|
|
|
|
Renata_H
PRZYJACIEL FORUM

Pomógł: 2 razy Dołączył: 22 Lut 2007 Posty: 425 Skąd: Den Haag
|
Wysłany: Wto Paź 16, 2007 4:09 pm
|
|
|
Chyba mowisz o plastikowej karcie ubezpieczeniowej gdzie sa wpisane dane ubezpieczonego oraz firmy ubezpieczeniowej...
Ja to nazywam tu w Holandii insurance card...
Sprawdzilam, pisze: medical insurance card
A u mnie tez nie ma zadnego znaczka uni europejskiej
Znaczek unii europejskiej mam na EHIC, to jest cos innego niz karta od holenderskiej firmy ubezpieczeniowej...
to jest europejska karta ubezpieczenia zdrowotnego, jest wazna na terenie calej europy ale tylko w przypadku naglych wypadkach... |
|
|
|
|
motilek
Poczatkujacy

|
Wysłany: Wto Paź 16, 2007 4:13 pm
|
|
|
malgosiaxx napisał/a: | Ubezpieczalnia przysyla.Nie dostales? |
no wlasnie - dostalem kupe papierkow, ale nie znalazlem czegos takiego - moze przysla pozniej - zreszta im sie chyba nie spieszy |
|
|
|
|
malgosiaxx
Gaduła
|
Wysłany: Wto Paź 16, 2007 4:14 pm
|
|
|
Renata,gdzie moge taka europejska karte wyrobic?
Ja wybralam sie w Polsce do internisty i nie byl to nagly przypadek.Zaplacilam za wizyte,poniewaz nie mialam tej karty unijnej.Wiec nie wiem,byc moze jest tak jak napisalas,a w Polsce jeszcze nie bardzo wszyscy sa zorientowani w tym temacie. |
|
|
|
|
nollewska
Gaduła nad gadułami :-)

Pomogła: 8 razy Dołączyła: 24 Sie 2006 Posty: 547 Skąd: Veghel/Torrevieja
|
Wysłany: Wto Paź 16, 2007 4:15 pm
|
|
|
Bedac ubezpieczona w Menzis, bylam w Polsce i potrzebowalam pomocy medycznej. Fakt ten zglosilam do holenderskiej ubezpieczalni, ubezpieczalnia powiedziala, ze mam zaplacic za konsultacje/zabieg, a nastepnie po przyjezdzie do Holandii przeslac im rachunek. Na rachunku oprocz kwoty musiala byc wpisana diagnoza.
Zwrocili pieniadze, bez problemu.
Ale przepisy ciagle sie zmieniaja i nalezy przed zawarciem umowy dowiedziec sie dokladnie jaka jest oferta biura w przypadku zachorowan w czasie pobytu zagranica. |
_________________ Nollewska
www.kancelariabean.com
Kancelaria Podatkowa On-line |
|
|
|
|
Sanne
Gaduła
Wiek: 45 Dołączyła: 23 Mar 2007 Posty: 144 Skąd: groningen
|
Wysłany: Wto Paź 16, 2007 4:55 pm
|
|
|
Aby otrzymac taka karte musisz zadzwonic do swojej ubezpieczalni i poprosic ich o europejska karte ubezpieczeniowa,bez problemu przysla Ci. Europejska karta jest wazna rok czasu. |
|
|
|
|
Renata_H
PRZYJACIEL FORUM

Pomógł: 2 razy Dołączył: 22 Lut 2007 Posty: 425 Skąd: Den Haag
|
Wysłany: Wto Paź 16, 2007 4:58 pm
|
|
|
nollewska napisał/a: | Bedac ubezpieczona w Menzis, bylam w Polsce i potrzebowalam pomocy medycznej. Fakt ten zglosilam do holenderskiej ubezpieczalni, ubezpieczalnia powiedziala, ze mam zaplacic za konsultacje/zabieg, a nastepnie po przyjezdzie do Holandii przeslac im rachunek. Na rachunku oprocz kwoty musiala byc wpisana diagnoza.
Zwrocili pieniadze, bez problemu.
Ale przepisy ciagle sie zmieniaja i nalezy przed zawarciem umowy dowiedziec sie dokladnie jaka jest oferta biura w przypadku zachorowan w czasie pobytu zagranica. |
Tak rowniez slyszalam od swojej ubezpieczalni ze ma sie to w taki sposob odbyc...
Malgosia, ja bedac u UK dostalam ta karte poniewaz maz wyslal po to aplikacje...
Ok, sprawdzilam tu na ten temat i dostalam link na holenderska strone nic nie moge wiecej pomoc bo nie rozumiem co tam jest napisane
Sprawdz gdzie w NL i w jaki sposob mozna ja wyrobic. |
|
|
|
|
majuga
Super gaduła
Pomogła: 8 razy Dołączyła: 31 Sie 2007 Posty: 362
|
Wysłany: Wto Paź 16, 2007 5:58 pm
|
|
|
halo:)
dostalam wlasnie plastik od ubezpieczyciela (po ponad miesiacu, a to podobno jeden z najsprawniejszych ubezpieczycieli w Holandii )
i jest na nim flaga (wyglada identycznie jak skan powyzej). dostalam przykaz nosic to zawsze przy sobie i info, ze jak pojde do lekarza w Polsce (w naglym wypadku) to mam zaplacic, pobrac dowod z diagnoza, a koszty beda pokryte.
pozdr, |
|
|
|
|
|