30% ruling |
Autor |
Wiadomość |
mlubinski
Super gaduła
|
Wysłany: Sob Maj 28, 2011 10:22 pm
|
|
|
populizm straszny sieja ile niby na tym traca? Ile zajeloby rzadowi NL wyksztalcenie tychze specjalistow? Ta partia zapomina, ze rzad holandii nie dolozyl ani centa w wyspecjalizowanie/wyksztalcenie tychze ludzi... No ale jak maja zabierac (nie dawac) to niech zrobia porzadek z calym socjalem (zero zorgtoeslagu, zero dodatku na dzieci, zero mieszkan socjalnych, zero dodatkow do wynajmu), a problem naplywu ze "wschodniej" europy/turcji/maroka sie natychmiast zatrzyma (a nawet nastapi powrot) |
|
|
|
|
jejak
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Nie Maj 29, 2011 2:29 pm
|
|
|
Elo,
Ja pracowalem 2 lata w Holandii bez 30% rulingu, potem wyjechałem do Polski i znowu po jakimś czasie wróciłem do NL, dostałem 30% ruling, tyle ze nie był już na 10lat, a miał odliczone chyba te 2 lata które już tu pracowałem. |
_________________ EOF |
|
|
|
|
marek_popczyk
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pią Sie 05, 2011 10:03 am
|
|
|
witam ponownie
moj HR otrzymal wczoraj pismo z Belastingu, w ktorym chca dodatkowych informacji. Wg mnie, odpowiedzi na te pytania byly ujete w liscie motywacvyjnym, ktory napisal mi szef, no ale coz. Pytania as follows:
They are asking for more information:
- about your specific expertise
- proof that you have a not common expertise
- job desciption
- specify research expirience in a simular function langer than 2,5 year
Czy ktos z was 30-procentowiczow spotkal sie z czyms podobnym? Jakies wskazowki? |
|
|
|
|
m4rcin
MODERATOR
|
Wysłany: Pią Sie 05, 2011 10:22 am
|
|
|
tak - ja ;)musialem napisac list co robilem w pl, ogolnie takie lanie wody. trzeba bylo uzywac duzo slow unikalny, po raz pierwszy stworzony, etc |
z taktowanym zegarem 50 MHz procesorem centralnym? Bill Machrone, 1991-09-24 |
Ostatnio zmieniony przez m4rcin Pią Sie 05, 2011 10:23 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
marek_popczyk
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pią Sie 05, 2011 10:23 am
|
|
|
a dolaczales do tego jakies zaswiadczenia/dyplomy/listy potwierdzajace etc? bo w sumie jesli nie, to mozna sie rozpisac... |
|
|
|
|
zaq
Mega gaduła miszcz nad miszcze
Pomógł: 96 razy Wiek: 103 Dołączył: 21 Lut 2008 Posty: 2348 Skąd: z Nienacka k/Ams
|
Wysłany: Pią Sie 05, 2011 10:45 am
|
|
|
tez dawno temu dostalem takie zapytanie. z tego co pamietam to tylko opisalem co dokladnie robilem w pl (zaswiadczenia/dyplomy/itp. dostali wczesniej). |
_________________ "Problem z cytatami w internecie jest taki, ze ludzie natychmiast wierza w ich prawdziwosc." - Abraham Lincoln
"Dlaczego meteoryty zawsze lądują w kraterach?" - Sedes z Porcelitu
http://bynajmniej.net |
|
|
|
|
marek_popczyk
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pon Sie 08, 2011 4:31 pm
|
|
|
jeszcze jedno mam pytanko:
odpowiedzi na pytania dostarczaliscie swojemu HR w wersji po angielsku? zastanawiam sie, czy HR musi to pozniej tlumaczyc, czy poprostu przesle to, co napisalem.
ciezkie w sumie zadanie, nie lubie sie zachwalac na pismie. |
|
|
|
|
zaq
Pomógł: 96 razy Wiek: 103 Dołączył: 21 Lut 2008 Posty: 2348 Skąd: z Nienacka k/Ams
|
Wysłany: Pon Sie 08, 2011 7:13 pm
|
|
|
w moim przypadku, cala korespondencja z "mojej" strony byla prowadzona po angielsku. nikt nie tlumaczyl niczego na holenderski. skarbowka odpowiadala po holendersku. |
_________________ "Problem z cytatami w internecie jest taki, ze ludzie natychmiast wierza w ich prawdziwosc." - Abraham Lincoln
|
|
|
|
marek_popczyk
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Sie 09, 2011 8:36 am
|
|
|
dzieki zaq |
|
|
|
|
zaq
|
Wysłany: Wto Sie 09, 2011 9:04 am
|
|
|
w sumie procedura z rulingiem jest przewidziana dla obcokrajowcow, ktorzy dopiero co przyjechali i raczej nie znaja holenderskiego |
|
|
|
|
marek_popczyk
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Sie 09, 2011 10:39 am
|
|
|
rozumiem doskonale, troche sie rozpisalem i potem przyszlo mi do glowy, czy przypadkiem mile panie z HR nie beda zmuszone moich wypocin tlumaczyc.
w liscie z BD, kazano mi odp na pytania:
They are asking for more information:
- about your specific expertise
- proof that you have a not common expertise
Nie zabardzo czuje roznice pomiedzy tymi dwoma punktami, moze ktos mialby jakis pomysl? |
|
|
|
|
tomakimura
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Sie 09, 2011 1:14 pm
|
|
|
czolem,
pierwsze to pytanie o twoje szczegolne umiejetnosci a drugie to pytanie o dowod, ze twoje umiejetnosci nie sa powszechnie dostepne na rynku NL. NIech HR wystawi pismo, ze szukalo kogos o takich zdolnosciach ale nie znalazlo. czesto HR podpiera to tez listem z agencji pracy, ze takich ludzi nie moze wyszukac na miejscowym rynku.
powodzenia! |
|
|
|
|
marek_popczyk
Poczatkujacy
|
Wysłany: Śro Sie 10, 2011 9:39 am
|
|
|
dzieki! |
|
|
|
|
zaq
|
Wysłany: Wto Wrz 27, 2011 9:45 am
|
|
|
no i szykuja sie zmiany w rulingu (dla nowych i prawdopodobnie obecnych beneficjentow)
Artykul napisał/a: | Najwazniejsze zmiany:
- The "specific knowledge" requirement will be backed by a minimum salary requirement of EUR 50,600. Please note that this minimum salary requirement refers to the taxable salary; therefore a salary of approximately EUR 73,000 inclusive of tax free reimbursement is required;
- Periods of living and/or working in the Netherlands in the last 25 years will be deducted (previously the last 10 years were relevant);
- Dutch nationals have to have lived and worked abroad for at least 25 years to qualify as "being hired from outside";
- Anyone living within a 150 km radius from the Dutch (land)border will not qualify as "being hired form outside". Due to the wording, only employees hired from Germany and Belgium will be excluded.
|
zrodlo: http://www.expatica.com/n...ats_176883.html |
|
|
|
|
mlubinski
Super gaduła
|
Wysłany: Wto Wrz 27, 2011 9:55 am
|
|
|
a dla tych co juz maja 30% przyznane:
The validity of 30 percent rulings granted before 2012 will remain unchanged. Please note however:
that a change of employers may qualify as a new application, for which the new rules may apply;
that the current regulations offer the tax authorities the option to check the status of the employee benefitting from the 30 percent ruling after five years have passed. The tax authorities may use this to deny the second five years of eligibility based on not meeting the criteria of the new regulations if the first five-year period has not already passed before 1 January 2012. The state secretary has indicated that the 25 year review period will not be applied in these cases, the other criteria newly introduced will be. |
|
|
|
|
|