Problem z rejestracją samochodu |
Autor |
Wiadomość |
Etherway
Poczatkujacy
|
Wysłany: Śro Sie 10, 2011 3:00 pm Problem z rejestracją samochodu
|
|
|
Witam,
W sobotę planuję zakup auta w Holandii, mieszkam tu i pracuję i chcę je zarejestrować na siebie na miejscu. Problem w tym, że o tydzień przesunął mi się termin załatwienia meldunku (dopiero w czwartek 18.08) a w czwartek 25.08 muszę być w Polsce i planowałem jechać tam autem, które kupię. Wiem, że na potwierdzenie zameldowania (czyli dokument potrzebny do rejestracji) czeka się mniej więcej tydzień więc dostanę go w tym czasie kiedy będe w Polsce.
I teraz moje pytanie- czy mogę jechać tym autem do Polski? Czy wystarczy, że je na siebie ubezpieczę a przerejestruję na spokojnie tydzień później po powrocie? Czy podczas składania meldunku gmina może wystawić jakieś zaświadczenie, że "proces jest w trakcie" na które będę mógł przerejestrować auto?
Bardzo prosiłbym o szybką odpowiedź kogoś obeznanego w temacie ponieważ nie wiem czy w tej sytuacji nie muszę bookować biletu na samolot :-/
Z góry przepraszam również użytkowników i moderatorów jeśli podobny temat już był poruszany ale mam chwilowo ograniczony dostęp do netu a sprawa jest dla mnie dosyć pilna więc "dziękuję" za odpowiedzi typu "było", "użyj google/wyszukiwarki"
Pozdrawiam |
Ostatnio zmieniony przez Etherway Śro Sie 10, 2011 3:05 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
jedrzej2225
Mega gaduła
Pomógł: 13 razy Dołączył: 04 Lis 2007 Posty: 1147 Skąd: Purmerend
|
Wysłany: Śro Sie 10, 2011 4:07 pm
|
|
|
Kwitek z gminy otrzymasz na poczekaniu,natomiast raczej nikt nie sprzeda (wyda) auta bez przerejestrowania,co trwa także kilka minut na poczcie. |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR
Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
|
|
|
|
Etherway
Poczatkujacy
|
Wysłany: Śro Sie 10, 2011 4:11 pm
|
|
|
jedrzej2225 napisał/a: | Kwitek z gminy otrzymasz na poczekaniu,natomiast raczej nikt nie sprzeda (wyda) auta bez przerejestrowania,co trwa także kilka minut na poczcie. |
Czyli rozumiem, że nie ma po co jechać po to auto bez zaświadczenia?? |
|
|
|
|
stroopwafel
Mega gaduła Debesciak
Pomógł: 8 razy Dołączył: 11 Lis 2009 Posty: 1162 Skąd: Noord Holland
|
Wysłany: Śro Sie 10, 2011 4:51 pm
|
|
|
Logiczne ze nikt nie da auta bez przerejestrowania, a ty bys tak zrobil ??
Nikt nie chcialby placic ewentualnych mandatow!! |
|
|
|
|
adamek88
Gaduła
|
Wysłany: Śro Sie 10, 2011 6:01 pm
|
|
|
Tak jak stroopwafel, pisze. Nikt Ci nie sprzeda auta bez przerejestrowania. Nie wiem czy wiesz ale na poczcie wydają takie zaświadczenie ( nie pamiętam jak to jest po holendersku) dla byłego właściciela, jak tego nie dostanie to auta nie dostaniesz |
|
|
|
|
Etherway
Poczatkujacy
|
Wysłany: Śro Sie 10, 2011 6:31 pm
|
|
|
Oki, wielkie dzięki, już wszystko jasne, nigdzie po prostu nie natrafiłem na tę informację, to moje pierwsze auto w NL i myślałem, że jest jakaś umowa/faktura i tyle. Dobrze, że dowiedziałem się tego wcześniej a nie po przejechaniu prawie 300km
A sprawę rozwiąże w ten sposób, że pojade po to auto z siostrą, która mieszka w NL już ładnych parę lat i ma wszystkie dokumenty już tutejsze i na te dwa tygodnie na nią zarejestrujemy to auto. W każdym razie dzięki za pomoc
Może jeszcze podpowiecie czy to może być każda poczta jak np tu http://www.openingstijden...ns+Passage++79/
chodzi mi o to czy da się przerejestrowanie załatwić w sobotę bo w tygodniu niestety nie mam czasu
TIA |
|
|
|
|
Damianos
Gaduła
Pomogła: 10 razy Dołączyła: 20 Cze 2009 Posty: 173
|
Wysłany: Śro Sie 10, 2011 6:40 pm
|
|
|
Etherway napisał/a: | czy to może być każda poczta | tak, poczta to poczta czyli w każdym postkantoor możesz przerejestrować auto. |
|
|
|
|
Etherway
Poczatkujacy
|
Wysłany: Śro Sie 10, 2011 6:49 pm
|
|
|
Dzięki wielkie, wolałem się upewnić bo jak widać mało jeszcze wiem |
|
|
|
|
m4rcin
MODERATOR
|
Wysłany: Czw Sie 11, 2011 10:03 pm
|
|
|
Damianos napisał/a: | Etherway napisał/a: | czy to może być każda poczta | tak, poczta to poczta czyli w każdym postkantoor możesz przerejestrować auto. |
w wiekszosci - nie w kazdym |
z taktowanym zegarem 50 MHz procesorem centralnym? Bill Machrone, 1991-09-24 |
|
|
|
|
|