Przesunięty przez: Gochna H Pią Sie 19, 2011 3:57 pm |
skrócony akt urodzenia |
Autor |
Wiadomość |
Czarny2324
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pon Sie 15, 2011 7:50 pm skrócony akt urodzenia
|
|
|
Czy skrócony akt urodzenia NIE na druku międzynarodowym. wystarczy do podpisania umowy o wynajem mieszkania i meldunek w państwie wiatraków ?? Nie dawno wyrabiałem akt urodzenia ,poinformowałem Panią z okienka że potrzebny mi jest do meldunku w Holandi. Wydano mi rozszerzony akt urodzenia ale jest on tylko po POLSKU .Czy on wystarczy do podpisania umowy o mieszkanie i meldunek ?? Prosze o szybką odpowiedz |
|
|
|
|
zaq
Mega gaduła miszcz nad miszcze

Pomógł: 96 razy Wiek: 103 Dołączył: 21 Lut 2008 Posty: 2348 Skąd: z Nienacka k/Ams
|
Wysłany: Pon Sie 15, 2011 8:51 pm
|
|
|
nie spotkalem sie jeszcze z przypadkiem, zeby do umowy o wynajem mieszkania byl potrzebny akt urodzenia.
do zameldowania bedziesz musial go przetlumaczyc, albo zalatwic jeszcze raz odpis skrocony na druku miedzynarodowym.
nie wiem czy cos sie w przepisach zmienilo, ale kiedys jak we wniosku o odpis aktu podawalo sie powod "praca", to odpis byl za darmo. |
_________________ "Problem z cytatami w internecie jest taki, ze ludzie natychmiast wierza w ich prawdziwosc." - Abraham Lincoln
"Dlaczego meteoryty zawsze lądują w kraterach?" - Sedes z Porcelitu
http://bynajmniej.net |
Ostatnio zmieniony przez zaq Pon Sie 15, 2011 8:52 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Czarny2324
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pon Sie 15, 2011 9:16 pm
|
|
|
Tam gdzie chce wynająć chcą .....podobno coś się w przepisach zmieniło ale nie jestem pewien, możee wystarczy przetłumaczyć ..?? |
|
|
|
|
zaq

Pomógł: 96 razy Wiek: 103 Dołączył: 21 Lut 2008 Posty: 2348 Skąd: z Nienacka k/Ams
|
Wysłany: Pon Sie 15, 2011 9:24 pm
|
|
|
pewnie wystarczy, ale wyjdzie drozej. najlepiej zapytaj w agencji, z ktora bedziesz wynajmowal. |
_________________ "Problem z cytatami w internecie jest taki, ze ludzie natychmiast wierza w ich prawdziwosc." - Abraham Lincoln
|
|
|
|
jso
Gaduła nad gadułami :-)

Pomógł: 15 razy Dołączył: 30 Wrz 2007 Posty: 963 Skąd: Amsterdam
|
Wysłany: Wto Sie 16, 2011 12:19 pm Re: skrócony akt urodzenia
|
|
|
Czarny2324 napisał/a: | Czy skrócony akt urodzenia NIE na druku międzynarodowym. wystarczy do podpisania umowy o wynajem mieszkania i meldunek w państwie wiatraków ?? |
1) Do wynajmu mieszkania - to zależy od właściciela mieszkania. Chyba żadna ustawa nie reguluje jakich dokumentów i w jakiej postaci właściciel musi od Was wymagać. Jeżeli właściciel jest polskojęzyczny to i po polsku mu pewnie wystarczy. Jeśli nie jest to zapewne chciałby to w formie dla siebie zrozumiałej - na druku międzynarodowym lub przetłumaczone na jakiś język dla niego zrozumiały (holenderski, angielski, arabski???)
2) Do meldunku to jak napisał zaq, albo druk międzynarodowy albo tłumaczenie przysięgłe na holenderski. |
_________________ Dumny Polak |
|
|
|
|
Czarny2324
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Sie 16, 2011 12:23 pm
|
|
|
Czyli przetłumaczony dokument wystarczy ??? Macie jakis namiar dla tłumacza w Amsterdamie ?? |
|
|
|
|
jso
Gaduła nad gadułami :-)

Pomógł: 15 razy Dołączył: 30 Wrz 2007 Posty: 963 Skąd: Amsterdam
|
|
|
|
|
izeth
Poczatkujacy
Wiek: 62 Dołączyła: 03 Mar 2009 Posty: 25 Skąd: amsterdam
|
Wysłany: Sob Sie 20, 2011 8:12 pm
|
|
|
ja napisałam meila do UC w Polsce o akt na druku europeiskim i bez problemu przysłali mi do NL |
|
|
|
|
zaq

|
Wysłany: Sob Sie 20, 2011 9:09 pm
|
|
|
taki urzad to rzadkosc w pl:) normalnie to musisz wypelnic podanie i wylegitymowac sie, a czasem pokazac odpowiednie pelnomocnictwo. |
|
|
|
|
Czarny2324
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pon Sie 22, 2011 5:17 pm
|
|