NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
NOWY "SPECJALNY" PODATEK
Autor Wiadomość
xenon 
Super gaduła

Wysłany: Śro Sie 17, 2011 12:02 pm   

jso napisał/a:
Podatek wodny jest opłacony przez właściciela lub głównego najemcę danego domku, a lokatorzy płacą go pośrednio w czynszu, jako część kosztu najmu, którą właściciel przenosi na wynajmujących (nikt przecież nie dokłada do interesu z własnej kieszeni). Podobnie jest z każdym innym podatkiem nałożonym na właściciela/głównego najemcę, który jest niezależny od liczby zamieszkałych osób.

Ja i moi znajomi ten podatek płacimy sami
jso napisał/a:
Przypominam też, że wszyscy tu mieszkający niezależnie od tego czy są zameldowani czy nie, płacą BTW w każdym zakupionym produkcie (w tym prąd i gaz na domku), a zmotoryzowani podatek paliwowy (sporo ponad połowa ceny litra benzyny).

Tak jest niemal na całym świecie nawet jadąc na 1 dzień do Paryża i kupimy 1litr paliwa to także zapłacimy taki podatek. Przecież rząd i administracja publiczna z czegoś muszą funkcjonować- pracownicy nieprodukcyjni.Dodatkowo na Francji za autostrady się płaci i to sporo. W Polsce też jak jesteśmy i kupuje się paliwo jednak za autostrady należy płacić. Na razie tylko na A4 nie zapłacimy za autostradę lecz niektóre nawet osobowe muszą już płacić.Dla przypomnienia dodam ,że rząd zniósł polski podatek drogowy i jego równowartość procentowo wliczył w cenę paliwa.Czyli płacimy 2razy podatek drogowy!Dlaczego pracownicy którzy twierdzą ,że podatku drogowego płacić nie muszą w Holandii bo oni tylko czasowo są w Holandii nie zabiorą głosu w Polsce? Bo co przywieźli zaoszczędzone euro i stać ich, i co ich obchodzi biedny polski sąsiad -przecież bogacze z Holandii jadą?
jso napisał/a:
W Holandii osoby zameldowane dostają prawo do 2% państwowej emerytury za każdy rok zameldowania. Tutaj odpada państwu przyznawanie uprawnień emerytalnych osobom niezameldowanym.

Jesteś w błędzie .Uprawnienia te ma każdy pracujący człowiek niezameldowany w tym kraju. Temat był nawet na tym forum
jso napisał/a:
Nawet gdyby pracownicy tymczasowi nie płacili żadnych podatków to i tak są oni bardzo dochodowi dla gospodarki, ponieważ wytwarzają olbrzymią część holenderskiego PKB w rolnictwie i fabrykach, które bezpośrednio wpływają na rolnictwo i eksport, najistotniejsze części holenderskiej gospodarki.

Tak masz racje jednak tylko częściowo. Tacy pracownicy napędzają gospodarkę równocześnie wypędzając pracowników którzy chcą pracować jak ludzie bez norm i bata nad głową. W skuli mnie nikt nie musi płacić podatków.Ale niech nie będą tanią konkurencją z wschodu. Chcesz pracuj ale żyj jak człowiek a nie jak niewolnik.W pracy nowa norma każdego dnia. Na razie pracownicy tacy są w "miarę tolerowani" przez społeczeństwo,lecz to z czasem się zmieni. Gdy zacznie brakować miejsc pracy nie dla "innych" polaków (na mnie czy innych próbujących ustosunkować się do panujących zwyczajów) lecz dla Holendrów lub innych obcokrajowców-którzy płacą wszystkie podatki.Ale wtedy nikt nie patrzy ten czy tamten, wszyscy MY POLACY jesteśmy tsunami z polski. I to mnie właśnie boli
jso napisał/a:
Nie bez przyczyny większość państw europejskich dotuje tanie linie lotnicze płacąc im od każdego przywiezionego do nich pasażera. Taki turysta płaci tylko VAT/BTW, wytwarzając przy tym ZERO % PKB. Mimo wszystko jakoś się opłaca rządom dopłacanie do tak sprowadzonych turystów.

ponieważ odciąża to przeładowane drogi, stosunek wypadków do pokonywanych km jest znikomy...
Czytając ten temat dochodzę do wniosku ,że głupotą jest meldować się w tym kraju. Będąc zameldowanym nie ma absolutnie żadnych korzyści, a jedynie większe opłaty i podatki. A ludziom którym jak dotąd wydawało mi się zależy na pokazaniu dobrej strony polaków ,popierają cwaniactwo i miganie się od opłat które płaci każdy obywatel tego kraju.Nie wiem jak wy ale ja odnoszę wrażenie ,że w niektórych dzielnicach aut polskich stoi więcej jak holenderskich a to budzi zaniepokojenie i gniew wśród miejscowych. W dodatku przeciętnego Holendra nie stać na auta jakimi poruszają się Polacy stąd ich bunt by opodatkować i tak już "biedny" blok wschodni...

Beny.rac 
MODERATOR

Wysłany: Śro Sie 17, 2011 8:09 pm   

xenon napisał/a:
Będąc zameldowanym nie ma absolutnie żadnych korzyści, a jedynie większe opłaty i podatki.

Nie zgodze sie tylko czekam az bede mial skonczone 23 lata i jesli nadal bede mial prace w Nl ( oraz minimalne wynagrodzenie ) to sie melduje i wynajmuje wlasne studio ( do 500-600 euro ) i rowniez bede sie staral o dodatek do czynszu i dopiero wtedy bede w stanie sam sie utrzymac mieszkajac na prywatnej chacie czy mieszkaniu ...

Bo nie czarujmy sie ale większość "sezonowcow : to osoby w wieku 18-23 lat którzy zarabiaja po 6- 8 euro brutto i jak ONI maja zyc normalnie SKORO NIE SA W STANIE wynająć wlasnego studia itp nie mowiąc o meldunku bo jak sie moga zameldowac jak za 2 dni sie okaże ze nie ma dla nich pracy i maja WRACAC DO PL... :029:

bobikpl 
Super gaduła
:)

Wysłany: Śro Sie 17, 2011 9:23 pm   

jso poruszył ciekawą sprawę:emerytury
Niech się Polacy gniotą po 15 na domku,za wypłaty kupią żywność i duużo dizla do swoich starszych czy młodszych audic kupionych zresztą (w większości) w Holandii ,doładują komórki,nakupią sprzętu który zabiorą do Polski.
Czyli zostawią część zarobionych pieniędzy.Biuro ich ruchnie na czynszu za domek i solarisie,namiesza że vacantiegeld to vacantiedagen, (przecież było wypłacone po urlopie!)
Czyli Polacy są wspaniali!!!
Napędzają ekonomię,płacą zaliczki na podatek dochodowy.nakręcają konsumpcję,biura pośrednictwa jako przedsiębiorstwa kwitną.Mimo że w sumie nic nie wytwarzają (?).
Macieżyste zakłady często otwierają II i III zmiany produkcyjne,często jest praca w soboty i niedziele tylko dla polskiego personelu+ jakiś voorman.Produkcja/zysk kwitnie.Tu akurat dobrze dla pracownika i pracodawcy i Królestwa.
Są zakłady które dopiero po 2007 dzięki polskiem pracownikom rozwinęły produkcję,a w niektórych bez polskiego personelu zakład by się nie wywiązał z zobowiązań.
Pracownicy z nowych krają Unii nie zastąpią:owszem troszkę ich pracuje bo rynek mają nie w pełni otwarty -ale w większości mają w rzyci robić za minimalną,Po całkowitym otwarciu nie będzie nowego tsunami.

Do tego bez meldunku Polacy nie nabywają praw do emerytury AOW.A niektórzy przecież pracują latami.
-a składki płacą identyczne jak zameldowani,coś tu nie gra.

Rozliczenie i ew. zwrot podatku jest również wg. identycznych zasad, nie ma żadnych extra bonusów że ktoś jest "czasowy". Jak się mylę to poprawcie
(30% ruling czy jak to się tam nazywa jest stosowany sporadycznie)

Druga sprawa "II filar" -jakieś kwoty miesięcznie (60 euro miesięcznie co najmniej, ja płaciłem ok. 100) ale jednak, płacone mogą być i są pensioen na "II filar" w STIPP np.
-jak który cwańszy jak zjedzie do PL to każe sobie wypłacić to co można,bodajrze do 500 euro
-a co z pozostałymi dziesiątkami tysięcy ludzi-nie będą wiedzieli,zapomną,mogą nie umieć się upomnieć póżniej itp,itd?
W takiej skali to są ogromne pieniądze.
A jeszcze nie spotkałem się po forach żeby ktoś się interesował co z tymi pieniędzmi będzie.

Q.wa to nawet za ciężkiego komunizmu w Polsce ludzie dostawali emerytury "francuskie" w DOLARACH
a tu po kilku latach roboty ludzie nic nie będą mieli.
(+brak lat "składkowych" do polskiej emerytury)

Podsumowując:
Niech się gniotą bez meldunku-są korzystni dla NL ekonomii.
Jak będzie trzeba -to propaganda da artykuły na 1 stronę gazet jak to Polacy piją i jeżdżą autami po torach kolejowych,nie płacą na wały ,drogi i śmieci.
Super wentyl bezpieczeństwa,temat zastępczy dla rządu i temat do rasistowsich komentarzy w internecie i q.wa "inteligentnych" rozmów ........... tu wykasowałem bo się zapędziłem ze zdenerwowania i mógłbym napisać za dużo.
Ostatnio zmieniony przez bobikpl Śro Sie 17, 2011 10:04 pm, w całości zmieniany 5 razy  

jso 
Gaduła nad gadułami :-)

Wysłany: Czw Sie 18, 2011 10:39 am   

bobikpl, xenon ma jednak rację - wystarczy, że się tu pracuje bez zameldowania i prawa do emerytury się rzeczywiście nabywa.

bobikpl 
Super gaduła
:)

Wysłany: Czw Sie 18, 2011 7:30 pm   

ok, mój błąd w temacie emerytur,dzięki

mlubinski 
Super gaduła

Wysłany: Czw Sie 18, 2011 10:33 pm   

Xenon - masz racje. Jeszcze dodam jedno odnosnie aut na PL blachach. Sam mialem auto ponad dozwolone 6 m-cy, ale po roku zmienilem na zolte blachy i po prostu jezdze mniejszym, bo duzego nie potrzebuje oplacac skoro nie robie wielu kilometrow.
Gdyby ktos madry poszedl po rozum do glowy, to zrobiliby mega nagonke na polskie auta powiedzmy przez 3-4 miesiace, sprawadzaliby wszystkich zameldowanych (i nie) Polakow i douane zmuszaloby do przerejestrowania albo wywiezienia auta. Co by to dalo? Zakladajac ze powiedzmy aut na PL blachach jezdzi 10tys (chociaz pewnie trzeba to przemnozyc kilka razy), daloby to w sumie rocznie ~8mln eur do holenderskiego budzetu plus oczywiscie zysk dla ubezpieczalni. W ten sposob wszyscy mieszkajacy w NL jezdziliby na NL blachach i placili na drogi ktorymi jezdza. Na taka akcje nawet oplacaloby sie zwiekszyc tymczasowo liczbe urzednikow douane zeby takie rzeczy sprawdzali. Wystarczyloby obskoczyc wszystkie koscioly w niedziele :D

Odpowiedz do tematu