Zasilek dla bezrobotnych /transfer zasilku do Polski |
Autor |
Wiadomość |
inkipinki
Poczatkujacy
|
Wysłany: Nie Lip 24, 2011 2:28 pm
|
|
|
czy sie ktos moze z was orientuje, lub byl w podobnej sytuacji
otoz od lutego do czerwca bylam na zasilku chorobowym ze wzgledu na zagrozona ciaze, od czerwca jestem na maciezynskim, ktory przyznali mi do 4 pazdziernika wiem ze od tej daty bede musiala juz zaczac szukac pracy ale na wszelki wypadek musze zabezpieczyc sie finansowo i wyslalam do uwv zapytanie o zasilek dla bezrobotnych i dostalam pismo odmowne. dodam ze stalam sie bezrobotna w czasie zasilku chorobowego tj od 1 kwietnia 2011, a mam przepracowane bez przerwy ostatnie 3 lata, do 1 kwietnia chorobowe placil mi pracodawca pozniej uwv, czy to mozliwe ze z tego powodu nie chca mi przyznac zasilku czy po prostu za wczesnie wyslalam zapytanie o ten zasilek, jezeli maja prawo mi odmowic tego zasilku to czy moge sie starac o zasilek socjalny z gemeente?? |
|
|
|
|
Jagoda97
Gaduła nad gadułami :-)
Pomogła: 14 razy Dołączyła: 04 Gru 2008 Posty: 802
|
Wysłany: Nie Lip 24, 2011 6:41 pm
|
|
|
Jezeli dostalas odmowe przyznania zasilku dla bezrobotnych, to powinno byc tez uzasadnienie.
Dlaczego Ci odmowili??? Nic na ten temat nie napisalas. |
|
|
|
|
Hera
MODERATOR Hera

Pomogła: 8 razy Wiek: 53 Dołączyła: 11 Maj 2007 Posty: 952
|
Wysłany: Nie Lip 24, 2011 7:54 pm
|
|
|
Od tej odmowy mozesz się odwolas lub wyslac ponownie wniosek o zasilek |
_________________ Nigdy nie poddawaj się kiedy zgaśnie światło
Gdy cię walnie życia pięść
Nigdy nie poddawaj się dzisiaj nie jest łatwo
Jutro będzie lepszy dzień |
|
|
|
|
inkipinki
Poczatkujacy
|
Wysłany: Nie Lip 24, 2011 8:13 pm
|
|
|
no w sumie to napisali ze od kwietnia jestem na tym chorobowym i cos tam jeszcze za bardzo nie zrozumialam musze kogos poprosic o dokladne przetlumaczenie, no i oczywiscie napisali ze moge sie odwolac, mysle ze rozsadne bedzie jak skorzystam z tych darmowych prawnikow, przynajmniej i po holendersku odwolanie napisza bo i z tym se do konca nie poradze |
|
|
|
|
bejupi
|
Wysłany: Nie Lip 24, 2011 8:49 pm
|
|
|
pewnie napisali ze jestes na chorobowym i dopoki sie nie skonczy to siedzisz na ziektewet |
|
|
|
|
inkipinki
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Lip 26, 2011 3:23 pm
|
|
|
no nie do konca bo teraz tak jak wczesniej pisalam od polowy czerwca jestem na macierzynskim, po prostu jasniej rzecz ujmujac czy to ze przed macierzynskim bylam na zasilku chorobowym to ma jakies znaczenie co do tego ze ogolnie posiadam prawa do zasilku dla bezrobotnych, czyli ze jezeli korzystalam z tego zasilku chorobowego bedac bezrobotna to tak jakby sie to zeruje czy nie |
|
|
|
|
Hera
MODERATOR Hera

Pomogła: 8 razy Wiek: 53 Dołączyła: 11 Maj 2007 Posty: 952
|
Wysłany: Wto Lip 26, 2011 4:36 pm
|
|
|
No nie wiem. Ja bylam na chorobowym ponad rok po bardzo powaznym skreceniu nogi w kostce, pozniej musialam walczyc o zasilek dla bezrobotnych. Lekarz orzecznik z UWV twierdzil ze moge isc do pracy, lekarz ortopeda dal zaswiadczenie ze wylacznie do pracy siedzacej lub na pol etatu, UWV WERKbedrijf nie chcialo wyplacic zasilku dla bezrobotnych uzasadniając ze jestem nadal chora.
Ogólnie telefony i e-maile w obie strony (ja i UWV WERKbedrijf) trwały 5 miesięcy, ale należny trzymiesięczny zasiłek wyplacili.
Noga boli nadal, na szczescie mam taką porace w ktorej nie forsuje zbytnio tej nogi. |
_________________ Nigdy nie poddawaj się kiedy zgaśnie światło
Gdy cię walnie życia pięść
Nigdy nie poddawaj się dzisiaj nie jest łatwo
Jutro będzie lepszy dzień |
|
|
|
|
Duuvelke
Mega gaduła

Pomogła: 57 razy Dołączyła: 25 Paź 2006 Posty: 3713 Skąd: 's-Gravenhage
|
Wysłany: Śro Lip 27, 2011 1:53 pm
|
|
|
inkipinki napisał/a: | no nie do konca bo teraz tak jak wczesniej pisalam od polowy czerwca jestem na macierzynskim |
macierzynski podlega tutaj pod zasilek chorobowy... wrzuc do dzialu tlumaczen list, ktory ci przyslali to bedzie mozna cos wiecej powiedziec... |
|
|
|
|
kos
Poczatkujacy
|
Wysłany: Czw Sie 04, 2011 2:46 pm
|
|
|
Witam
Dwa pytania do ojca prowadzącego:
Jaki jest maksymalny czas po utracie pracy w którym mozna się starać o zasiłek dla bezrobotnych?
Czy jeśli po zakończeniu pracy (powyżej 26tyg.) pracowałem dla innego pracodawcy i zostałem zwolniony dyscyplinarnie to mogę sie starać o zasiłek na podstawie wcześniejszej pracy? |
Ostatnio zmieniony przez kos Czw Sie 04, 2011 6:21 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Duuvelke
Mega gaduła

Pomogła: 57 razy Dołączyła: 25 Paź 2006 Posty: 3713 Skąd: 's-Gravenhage
|
Wysłany: Czw Sie 04, 2011 6:25 pm
|
|
|
kos napisał/a: | Czy jeśli po zakończeniu pracy (powyżej 26tyg.) pracowałem dla innego pracodawcy i zostałem zwolniony dyscyplinarnie to mogę sie starać o zasiłek na podstawie wcześniejszej pracy? |
jesli zostales zwolniony z wlasnej winy... to nie przysluguje ci zasilek... |
|
|
|
|
jarek_b
Poczatkujacy
|
Wysłany: Sob Sie 20, 2011 10:37 am
|
|
|
Witajcie.
Po rocznej pracy w ASML Veldhoven z powodu utraty zamowien na systemy ,zostaje zwolniony. Pracuje przez agencje IP Group. Mieszkam z kolegą w domu , ktory nalezy do jednej z pracownic IP . Nie posiadamy zameldowania w gminie ,ale z tego co slyszalem zasilek mozna otrzymac bezproblemowo bez meldunku (zalezy chyba od osoby na ktora sie trafi) .
Moje pytanie jest nastepujace: Czy jesli juz taki zasilek otrzymam ,to czy jest on wyplacany na konto? Czy trzeba podpisywac jakies listy (tak jak w Pl ) ? Zmierzam do tego , czy istnieje mozliwosc pobytu w Polsce na czas pobierania zasilku w Nl (legalnie ,badz tez nielegalnie - jesli nielegalnie ,to nie wiem .... musialbym raz w miesiacu przyjezdzac i sie im pokazywac ) Namieszalem troche hehe. ]
pozdrawiam i dziekuje za odpowiedzi. |
|
|
|
|
bagniaczka
Pomogła: 13 razy Dołączyła: 06 Lis 2008 Posty: 955 Skąd: Tilburg
|
Wysłany: Sob Sie 20, 2011 11:21 am
|
|
|
Zasiłek jest wypłacany na konto. Pokazać się im wystarczy ze 2 razy, potem już placą, ale jest mały problem. Musisz udowodnić, że przez cały czas szukałeś pracy. Już nie pamiętam, ile biur czy pracodawców trzeba odwiedzać, ale to Ci powiedzą w UVW. Musisz mieć zapisane, gdzie byłeś i z kim rozmawiałeś. I trzeba to przechowywać przez 5 lat. Więc jak pojedziesz do Pl, to w którymś momencie możesz mieć problem, chyba, że stamtąd będziesz wydzwaniał po biurach i zapisywał daty i nazwiska. |
_________________ <cenzura> |
|
|
|
|
MacGrey
Gaduła

Pomógł: 1 raz Dołączył: 28 Cze 2010 Posty: 140 Skąd: Rijswijk
|
Wysłany: Sob Sie 20, 2011 8:17 pm
|
|
|
bagniaczka napisał/a: | Zasiłek jest wypłacany na konto. Pokazać się im wystarczy ze 2 razy, potem już placą, ale jest mały problem. Musisz udowodnić, że przez cały czas szukałeś pracy. Już nie pamiętam, ile biur czy pracodawców trzeba odwiedzać, ale to Ci powiedzą w UVW. Musisz mieć zapisane, gdzie byłeś i z kim rozmawiałeś. I trzeba to przechowywać przez 5 lat. Więc jak pojedziesz do Pl, to w którymś momencie możesz mieć problem, chyba, że stamtąd będziesz wydzwaniał po biurach i zapisywał daty i nazwiska. |
Kazdy ma prawo do poszukiwania pracy w UE z zachowaniem zasilku w danym panstwie na okres max 3 mcy .Po tym czasie musisz wrocic i zarejestrowac sie ponownie aby zasilek moglbyc kontynuowany.Rejestracja w UWV jest ustalana na pewien okres czasu(w przypadku prawa do zasilku na okres jego trwania) i jesli ze strony klienta nie zostanie przedluzona to poprostu wygasa.Wymagane jest aktywne poszukiwanie pracy.Sollicytacja minimalnie 1x na tydzien.Zapisanie sie do uitzendbureau traktowane jest na rowni.Poza tym uczestnictwo w zajeciach jesli takowe sa organizowane.
[ Dodano: Sob Wrz 17, 2011 2:11 pm ]
W ostatnim czasie nasilily sie znacznie kontrole u osob pobierajacych zasilki dla bezrobotnych..Jako reakcja na postepujaca recesje wzmozone dzialania oszczednosciowe pojawily sie takze w strukturach UWV.Jednym z podstawowych "narzedzi" sa scisle prowadzone statystyki na podstawie ktorych tworzony jest profil kandydata do kontroli.W przypadku kontroli w domu sprawdzane sa dotychczasowe dane ktore osoba skladajaca wniosek o zasilek przekazala do UWV,dotychczasowe solicytacje itd.Mozna nie zgodzic sie aby taka kontrola sie odbyla w takim przypadku UWV wysle wezwanie na kontrole do jednej z placowek.
http://www.uwv.nl/particu...-dat/index.aspx |
|
|
|
|
inkipinki
Poczatkujacy
|
Wysłany: Czw Paź 06, 2011 10:07 am
|
|
|
no i wszystko jasne, nie odwolywalam sie od tamtego pisma ... poczekalam do konca zasilku macierzynskiego i po raz kolejny wyslalam zapytanie o zasilek dla bezrobotnych i bez problemu mi go przyznali wiec nie bylo sie co martwic :] |
|
|
|
|
real_mateo
Poczatkujacy experienced...

|
Wysłany: Nie Paź 09, 2011 11:09 pm
|
|
|
MacGrey napisał/a: | Wymagane jest aktywne poszukiwanie pracy.Sollicytacja minimalnie 1x na tydzien |
Można także szukać wg CV utworzonego na profilu na Werkm@p i reagować przez internet poprzez przycisk "Reageer". Sprawdzone Polecam!!!
Jednak wyjazd do Polski lepiej ja bym zgłosił (zawsze w razie czego można powiedziec, że to w celu szukania pracy, ale lepiej pamiętac o tym aby przynajmniej raz w tygodniu zrobic wpis do "Sollicitatie") |
Ostatnio zmieniony przez real_mateo Nie Paź 09, 2011 11:09 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
|