NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Brak oleju w samochodzie
Autor Wiadomość
kemor 
Poczatkujacy

Wysłany: Pią Wrz 02, 2011 9:46 pm   Brak oleju w samochodzie

Szukam osoby która zna się na mechanice okolice Drunen potrzebuje fachowej opini.
Mam audi a4 1,8 benzyna, przyjechałem do nl i zaświeciła mi się kontrolka oleju sprawdziłem bagnet był suchy dolałem 1,5 oleju , odpaliłem i coś mi dzwoniło w silniku, zostawiłem auto na 2 dni sprawdziłem olej nie wyciekł odpaliłem auto przejechałem pare kilometrów już tak nie dzwoniło ale też nie chodzi tak cicho jak wczrśniej i olej nie wyciekł nie wiem co się stało z tym olejem gdzie się podział , teraz boję się wracać tym autem do polski , mam to audi 6 lat i nigdy nie musiałem uzupełniać oleju tylko wymieniałem co 10 tyś km i to wystarczyłó potrzebuje pomocy w ocenie sprawności mojego auta .

feel_x 
Super gaduła
feel_x

Wysłany: Sob Wrz 03, 2011 7:20 am   

Skoro nie wycieka to znaczy ze go skonsumowal. Domyslam sie ze przed wyjazdem sprawdziles poziom i byl ok. Jest wiele rzeczy na ktore mozna obstawiac. Pierscienie olejowe, uszczelniacze a nawet separator oleju czyli odma. Przyjechales w odwiedziny czy dluzszy pobyt? Ta audica to nowszy model? Masz 4 wyjscia. Jezeli auto duzo warte to laweta do pl. Jak warte troche mniej to powolna jazda do pl z zapasem oleju. Trzecia opcja jezeli koszta sie nie licza tylko to by miec sprawne auto to do serwisu audi lub innego wyspecjalizowanego warsztatu tylko to naprawde droga impreza. I czwarta to warsztat u turka jakiegos w okolicy ale tez trzeba sie liczyc z kosztami ktore niestety nie sa male.

kemor 
Poczatkujacy

Wysłany: Sob Wrz 03, 2011 4:03 pm   

Cześć oczywiście że sprawdzałem olej przed wyjazdem. Przyjechałem do pracy na 2 miesiące, audi to starszy model, koszta się liczą , czy dojade tym autem do pl 1200 km? Ile kupić oleju na droge. Z jaką prędkością jechać by auto nie klękło?

feel_x 
Super gaduła
feel_x

Wysłany: Sob Wrz 03, 2011 5:08 pm   

Ciezko powiedziec. Pytanie czemu wzial tyle oleju. Co padlo. No i druga sprawa co brak oleju uszkodzil. Jechac powoli i miec z 3 litry oleju i sprawdzac co iles tam kilometrow. Wiesz moze byc ze dojedziesz a rownie dobrze padnie na autobanie a sluzby drogowe bez ubezpieczenia to drooga impreza. Nie wiem czy dopiero przyjechales na te dwa miechy czy juz wracasz. Jak dopiero przyjechales to sacznij troche jezdzic zobaczysz jak ten olej znika no i czy cos sie jeszcze zlego dzieje. Lepiej zeby kleknal tutaj gdzie mozesz go postawic na parkingu i zalatwiac lawete niz w czasie powrotu gdzies na autostradzie w niemczech.

Bombarka 
Poczatkujacy

Pomogła: 1 raz
Wysłany: Nie Wrz 04, 2011 11:45 am   

"feel" dolej olej wg bagnetu a nie kontrolki. prawidlowy poziom to miedzy max a min. Przy starszych modelach auta kontrola oleju za pomoca bagnetu jest pewniejsza. Dolanie 1.5 litra moglo nie uzupelnic do "stanu" Glosna praca silnika moze byc podyktowana niewystarczajacym poziomem oleju. Milego dnia

kemor 
Poczatkujacy

Wysłany: Nie Wrz 04, 2011 2:35 pm   

cześć dzięki za porady, a co myślicie jak bym oddał samochud do polskiego mechanika który po pracy sobie dorabia we własnym garażu., a jak by mi siadły turbiny czy to dużo pracy i jaki koszt , albo zawory.

Gochna H 
MODERATOR

Pomogła: 207 razy
Wysłany: Nie Wrz 04, 2011 2:56 pm   

kemor,

do polskiego mechanika ..a masz tu jakiegos zaufanego ? jesli nie, to nie radze
zwlaszcza do takiego ,co po pracy sobie dorabia ...

popytaj znajomych, moze poleca Ci jakis holenderski garaz i wcale nie oznacza to, ze bedzie on duzo drozszy od polskiego

( ͡° ͜ʖ ͡°).

feel_x 
Super gaduła
feel_x

Wysłany: Nie Wrz 04, 2011 6:27 pm   

Bombarka napisał/a:
"feel" dolej olej wg bagnetu a nie kontrolki. prawidlowy poziom to miedzy max a min. Przy starszych modelach auta kontrola oleju za pomoca bagnetu jest pewniejsza. Dolanie 1.5 litra moglo nie uzupelnic do "stanu" Glosna praca silnika moze byc podyktowana niewystarczajacym poziomem oleju. Milego dnia

???? Przeciez nie ja mam problem i to nie ja jestem autorem postu...

sebozwierz 
Poczatkujacy

Wysłany: Pon Wrz 05, 2011 9:03 pm   

Gochna H napisał/a:
kemor,

do polskiego mechanika ..a masz tu jakiegos zaufanego ? jesli nie, to nie radze
zwlaszcza do takiego ,co po pracy sobie dorabia ...

popytaj znajomych, moze poleca Ci jakis holenderski garaz i wcale nie oznacza to, ze bedzie on duzo drozszy od polskiego

Nie będę robił antyreklamy, ale znam takiego polskiego mechanika (jest on właścicielem legalnego warsztatu), gdzie ceny dla nas Polaków robi dużo droższe niż jak Holender przyjedzie. Sprawdzone. Dodatkowo mówi, że jest najtańszy w okolicy. Miałem oddać mu auto na zbieżność i miał mi kupić jedną część z salonu BMW, ale co do czego termin mi nie podpasował. Zrobiłem obok u Holendra zbieżność a część sam w salonie kupiłem w sobotę i wymieniłem bo okazało się to łatwe. Jak robiłem zbieżność to okazało się, że nasz rodak nawet nie ma przyrządów do robienia zbieżności i właśnie zawozi wszystkie auta do tego zakładu (kilometr dalej) i pobiera za to tylko opłatę. Wszystko ok, ale niech to powie, a nie ściemnia.
Kolega (Polak) przyjechał autem służbowym i jemu za naprawę więcej zaśpiewał, niż jak później przyjechał tym samym autem jego szef (Holender).
Przykre, ale prawdziwe.
Ostatnio zmieniony przez sebozwierz Pon Wrz 05, 2011 9:04 pm, w całości zmieniany 1 raz  

kemor 
Poczatkujacy

Wysłany: Pon Wrz 05, 2011 9:13 pm   

cześć byłem u takiego jednego mechanika co u siebie w garażu naprawia samochody prywatnie , by ocenił co mam z tym olejem w moim aucie , okazało się jednak że mi wycieka olej pod samochodem ,i stwierdził że moze to być coś z miską olejową albo z wyciekiem na wale korbowy i powiedział że to grubsza sprawa , czy ktoś się orjętuje na ten temat wie oco chodzi z tym wałem i czy to taka durza usterka i ile to moze kosztować?

feel_x 
Super gaduła
feel_x

Wysłany: Pon Wrz 05, 2011 9:49 pm   

Kolego nikt ci tak nie powie co to moze byc bez zagladniecia pod auto. Tarota mamy postawic? :030: Moze jakis simering puszcza. Niech ci dobrze zdiagnozuje bo gadanie ze moze miska a moze cos to dupa nie diagnoza. Pierw niech znajdzie wyciek, pozniej ugadaj sie za ile zrobi i sie decyduj czy robic czy nie. Zeby nie bylo ze ci powie pierw 200 euro a przyjdzie co do czego to ci 400 zaspiewa.
Ostatnio zmieniony przez feel_x Pon Wrz 05, 2011 9:51 pm, w całości zmieniany 1 raz  

Gochna H 
MODERATOR

Pomogła: 207 razy
Wysłany: Pon Wrz 05, 2011 9:51 pm   

sebozwierz,
Cytat:

Jak robiłem zbieżność to okazało się, że nasz rodak nawet nie ma przyrządów do robienia zbieżności i właśnie zawozi wszystkie auta do tego zakładu (kilometr dalej) i pobiera za to tylko opłatę.

ale nie ma w tym nic dziwnego w holenderskich warsztatach stosuja podobna praktyke....

kemor,

czy bedzie Ci sie oplacalo naprawiac tu auto ? jesli mechanik twierdzi ,ze to grubsza sparawa to az strach pomyslec ile zaspiewa nie powiedzial Ci tak w przyblizeniu jaki moze byc koszt naprawy ?

( ͡° ͜ʖ ͡°).

darkis 
Super gaduła

Wysłany: Wto Wrz 06, 2011 10:31 am   

ja mialem taka sytuacje iz w Oplu Astrze rok 2003 podczas pobytu na urlopie w PL postanowilem zaprowadzic auto do mechanika , bo podejrzewalem iz z uszczelka pod glowica zaczyna sie cos niedobrezgo dziac.
Mechanik stwierdzil iz koniecznie musze wymienic pierscienie, tak tez zrobilem , ale zalozym mi pierscienie od innego modelu , tez astra 1.6 benzyna , ale od 16 zaworowego , zas ja mialem 8 zaworow..

Wiec jak odebralem auto to na 100 km spalal mi okolo 2litra oleju!!!!
Bylem w drodze do Holandi , no i na szczescie przed granica zapalila sie kontrolka oleju wsiec zawrocilem...

POtem do innego mechanika i od razu tamtem wiedzial co jest na rzeczy...no i po wymiania pierscieni( po raz drugi) juz bylo oke.

Bombarka 
Poczatkujacy

Pomogła: 1 raz
Wysłany: Wto Wrz 06, 2011 11:59 am   

"feel" pzrepraszam, ale byla niedziela, i mysle ze zbyt "tlusty" :030: gril byl przyczyna pomylki. Co do wyciekow oleju to przyczynami sa: simeringi na wale korbowym od strony sprzegla lub kola pasowego. A jesli miska to najczesciej uszczelka. Uklony

kemor 
Poczatkujacy

Wysłany: Wto Wrz 06, 2011 7:00 pm   

cześć oddałem dzisiaj samochód do mechanika , zobaczymy co będzie , dalej mi nic nie powiedział jutro będzie dzwonił jak sytuacja wygląda i podobno będę mógł już odebrać auto.

Odpowiedz do tematu