Przesunięty przez: Gochna H Sob Wrz 03, 2011 6:37 pm |
Jak ominac mandat ze szpitala za nie przybycie na wizyte?? |
Autor |
Wiadomość |
wysza86
Poczatkujacy Rafal
|
Wysłany: Pon Sie 08, 2011 3:49 pm Jak ominac mandat ze szpitala za nie przybycie na wizyte??
|
|
|
Witam,
Wlasnie otrzymalem fakture za nie przybycie na planowana wizyte w szpitalu (50E).
Zdziwilem sie, bo nie ma czegos takiego w PL, ale coz nieznajomosc prawa nie jest usprawidliwieniem Wiem ze Polak potrafi... Zapytam wiec
Znacie moze jakas dobra na metode na unikniecie tego "mandatu"? |
_________________ Rafal |
|
|
|
|
agata
PRZYJACIEL FORUM

Pomogła: 33 razy Dołączyła: 08 Paź 2006 Posty: 905 Skąd: kraj tulipanow
|
Wysłany: Pon Sie 08, 2011 4:24 pm
|
|
|
niestety - musisz zaplacic jesli tego nie zrobisz nastepny przyjdzie juz wyzszy a potem moze byc nawet incasso. za niestawienie sie na umowiona wizyte niestety sa kary tak samo jest np. u dentysty.
ale zawsze masz informacje ze mozesz odwolac wizyte i wtedy nie ma mandatu. |
_________________ Bo w miłości silni
mamy siebie nawzajem! |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR

Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
Wysłany: Pon Sie 08, 2011 4:50 pm
|
|
|
wysza86,
Cytat: | Jak ominac mandat ze szpitala za nie przybycie na wizyte?? |
nie ma takiej mozliwosci, musisz zaplacic i posluchaj rady agaty, zaplac bo narosna odsetki |
_________________ http://www.siepomaga.pl/s/klikaj
( ͡° ͜ʖ ͡°). |
|
|
|
|
Duuvelke
Mega gaduła

Pomogła: 57 razy Dołączyła: 25 Paź 2006 Posty: 3713 Skąd: 's-Gravenhage
|
Wysłany: Pon Sie 08, 2011 9:55 pm Re: Jak ominac mandat ze szpitala za nie przybycie na wizyte
|
|
|
wysza86 napisał/a: | Znacie moze jakas dobra na metode na unikniecie tego "mandatu"? |
tak, kolejnym razem zadzwon i odwolaj wizyte... wtedy mozesz uniknac kary...
no niestety, ale mimo tego, ze nie stawiles sie na umowiona wizyte to zajeles czas lekarzowi... w to miejsce mogl ktos inny przyjsc... |
|
|
|
|
wysza86
Poczatkujacy Rafal
|
Wysłany: Wto Sie 09, 2011 12:32 pm
|
|
|
Czesc Wam,
Dzieki za rady. Tak tez zrobilem. Nie ma co plakac nad rozlanym mlekiem
Jedyne co boli to to, ze nie mam wcale pewnosci czy wlasnie w tym terminie, gdy nie przybylem lekarz mial full house i przez to stracil on mozliwosc zarobienia (szpital nie chce udzielic mi takiej informacji) Wiec nie ma jak to udowodnic.
A druga sprawa jest taka, ze po odwolanej wizycie ustanowilem kolejna, na ktora przyszedlem. Chodzilo o analize wynikow USG. Co sie okazalo, lekarz nie raczyl nawet spojrzec na zdjecia, odniosl sie do mojej sprawy na podstawie jednego zdania/noty przygotowanej przez lekatrza robiacego USG. Lekarz USG stwierdzil ze podejrzenia tego lekarza ze posiadam przepukline sie niepotwierdzaja, jest za to W INNYM miejscu nieznaczna cysta, ktora jest nieszkodliwa... Wiec przychodze do lekarza pytam: dlaczego wiec mnie boli. A on do mnie: Ze trzeba zrobic operacje i wyciac narosl (ta ktora stwierdzil ze jest to przepuklina, a ktore USG wykazalo ze jest to nic szkodliwego)
Tak wiec mialbym wyciete cos, co jest nieszkodliwe, bez powodu. Chyba tylko po to zeby lekarz zarobil kase za operacje. Jak dla mnie caly ten system jest chory. System nie traktuje pacjenta jako klienta, tylko jako niewolnika, na ktorym ma kosic po prostu kase. |
_________________ Rafal |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR

|
Wysłany: Wto Sie 09, 2011 6:22 pm
|
|
|
wysza86,
Cytat: | Jak dla mnie caly ten system jest chory. System nie traktuje pacjenta jako klienta, tylko jako niewolnika, na ktorym ma kosic po prostu kase. |
zdaje sie iz tak jest nie tylko w tym kraju ....
przygotuj sie jeszcze na wiele niespodzianek zwiazanych z tutejsza sluzba zdrowia
pozdrawiam i zdrowka zycze |
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Wto Sie 09, 2011 8:36 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
MacGrey
Gaduła

Pomógł: 1 raz Dołączył: 28 Cze 2010 Posty: 140 Skąd: Rijswijk
|
Wysłany: Wto Sie 09, 2011 9:03 pm
|
|
|
wysza86 napisał/a: | Tak wiec mialbym wyciete cos, co jest nieszkodliwe, bez powodu. Chyba tylko po to zeby lekarz zarobil kase za operacje |
..ale jesli to jest faktycznie to co on zdiagnozowal to obecnie wcale nie musi byc szkodliwe.Jesli ogarniesz sprawe to sie dowiesz,ze im szybciej tym lepiej. |
|
|
|
|
myholland
Nieśmiały użytkownik myholland
|
Wysłany: Wto Sie 09, 2011 10:00 pm
|
|
|
wysza86 napisał/a: | Lekarz USG stwierdzil ze podejrzenia tego lekarza ze posiadam przepukline sie niepotwierdzaja, jest za to W INNYM miejscu nieznaczna cysta, ktora jest nieszkodliwa... Wiec przychodze do lekarza pytam: dlaczego wiec mnie boli. A on do mnie: Ze trzeba zrobic operacje i wyciac narosl (ta ktora stwierdzil ze jest to przepuklina, a ktore USG wykazalo ze jest to nic szkodliwego)
Tak wiec mialbym wyciete cos, co jest nieszkodliwe, bez powodu. Chyba tylko po to zeby lekarz zarobil kase za operacje. Jak dla mnie caly ten system jest chory. System nie traktuje pacjenta jako klienta, tylko jako niewolnika, na ktorym ma kosic po prostu kase. |
brrr..
Jakbym słyszała swoją historię z udziałem Holenderskich pseudolekarzy.
Dzięki ich "trafności" nie chcę nawet myśleć, co by się stało..
Niby Polska to zacofany kraj w ustach niejednego Polaka, ale śmiem twierdzić, że jeżeli chodzi o służbę zdrowia, to 1000 razy wybrałabym polskiego lekarza .
Nie wiem jak oni są nauczani medycyny i podejścia do chorego na studiach wyższych , ale to co usłyszałam i zobaczyłam na własne oczy, dalekie jest od medycyny XXI wieku.No, ale ładne gabinety mają:) |
|
|
|
|
madzia575
Poczatkujacy
Pomogła: 2 razy Dołączyła: 14 Lis 2009 Posty: 49 Skąd: Den Haag
|
Wysłany: Sob Wrz 03, 2011 6:24 pm
|
|
|
a mnie udało sie ominąc mandat za niestawienie się na wizyte w tym samym czasie wylądowałam na oddziale tego samego szpitala. Zadzwoniłam, wyjaśniłam i zapłate umozyli .
Co do słuzby zdrowia to ma wiele do życzenia. Gdybym dostała odrazu antybiotyk to nie trafiłabym do szpitala w stanie cieżkim. Ileż tutaj trzeba wycierpień żeby dostać cholerny antybiotyk. Po tym incydencie nie mam juz problemów , ide i dostaje Tylko czemu takim kosztem. Grrr |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR

|
Wysłany: Sob Wrz 03, 2011 6:36 pm
|
|
|
madzia575,
Cytat: | a mnie udało sie ominąc mandat
w tym samym czasie wylądowałam na oddziale tego samego szpitala. |
czy to ma byc jakis rodzaj wskazowki ,ze tak mozna zrobic?
i nie pojsc na umowiona wizyte , rownoczesnie nie ponoszac z tego tytulu konsekwencji finansowych ?
czytajac co napisalas ,mozna dojsc do wniosku ze tak czy siak jednak wizyte w szpitalu odbebnilas |
_________________ http://www.siepomaga.pl/s/klikaj
( ͡° ͜ʖ ͡°). |
|
|
|
|
madzia575
Poczatkujacy
Pomogła: 2 razy Dołączyła: 14 Lis 2009 Posty: 49 Skąd: Den Haag
|
Wysłany: Sob Wrz 03, 2011 6:58 pm
|
|
|
miałam na myśli ze tylko nieszczesliwe wydarzenie może umozyc taka opłate. ja do wizyty nawet nie dotrwałam bo musialam zgłosic sie szybciej do szpitala :( |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR

|
Wysłany: Sob Wrz 03, 2011 7:13 pm
|
|
|